Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Τζαμάικα» ώρα μηδέν

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Μ. Σουλτς, με συνέντευξη στην Bild επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να μπει σε κυβέρνηση με την Ενωση υπό τη Μέρκελ και απέδωσε προκαταβολικά την ευθύνη για ενδεχόμενο αδιέξοδο στην καγκελάριο

AP Photo/Gero Breloer, pool

«Τζαμάικα» ώρα μηδέν

  • A-
  • A+

Οδύσσεια για την καγκελάριο Μέρκελ έγινε το ταξίδι για την «Τζαμάικα». Η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών πλησίασε χθες το βράδυ σε συμφωνία με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μια συμφωνία όμως η οποία αναβαλλόταν από ώρα σε ώρα, καθώς οι διατυπώσεις γύρω από το προσφυγικό και τη μεταναστευτική πολιτική, αλλά και την πολιτική για την ενέργεια και την προστασία του κλίματος δεν ήταν ικανές να καλύψουν όλες τις πλευρές, μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της «Εφ.Συν.». 

Προσερχόμενοι στις διαπραγματεύσεις οι επικεφαλής των Φιλελεύθερων, Κρ. Λίντνερ και Β. Κουμπίκι, έθεσαν τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών μέχρι το απόγευμα, τελεσίγραφο στο οποίο συναίνεσαν και οι Χριστιανοδημοκράτες.

Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών, Χ. Ζεεχόφερ, επανέλαβε ότι στόχος του είναι η συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής των Πράσινων, Τζ. Οζντεμιρ, δήλωσε ότι το κόμμα του έχει ξεπεράσει τα όρια και κάλεσε τις άλλες πλευρές σε υποχωρήσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Σε ανάλογο κλίμα ο πρώην πρόεδρος και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Γ. Τριτίν, απέδωσε τις ευθύνες στην Ενωση και τους Φιλελεύθερους, λέγοντας ότι δεν έχουν κάνει ούτε βήμα στο προσφυγικό. 

Η συμβιβαστική πρόταση που έκαναν οι συμπρόεδροι των Πράσινων, Τζ. Οζντεμιρ και Κ.Γκ. Εκαρτ, για το προσφυγικό συνοψίζεται στο να να χαρακτηριστεί ελαστικό το ανώτατο όριο των 200.000 προσφύγων ετησίως (που είχαν συναποφασίσει Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές και στο οποίο συμφώνησαν οι Φιλελεύθεροι) και να δοθεί η δυνατότητα επανένωσης των οικογενειών για τα άτομα που έχουν επικουρική προστασία, όπως ισχύει για τους πρόσφυγες με καθεστώς πολιτικού ασύλου. Οσον αφορά το κλίμα δήλωσαν ότι θα συμβιβαστούν με τη μείωση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα κατά επτά γιγαβάτ, ενώ αρχικά ήθελαν 10.

Ανάλογες υποχωρήσεις έκαναν και στο θέμα των μεταφορών και της αγροτικής πολιτικής. Ασαφές είναι το τι έκαναν στην τελευταία συζήτηση γύρω από την ευρωπαϊκή πολιτική και τα δημοσιονομικά. 

Η τακτική Λίντνερ τις τελευταίες ημέρες δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην πορεία των συνομιλιών, καθώς πήρε ανοιχτά το μέρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών σε όλα τα εκκρεμή θέματα, προκαλώντας εκνευρισμό στους Πράσινους.

Η Ανγκελα Μέρκελ συγκάλεσε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής συνάντηση με τους Ζεεχόφερ και Λίντνερ, ζητώντας περισσότερη μετριοπάθεια, προκειμένου να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα οι διερευνητικές συζητήσεις.

Πλην όμως -όπως έγινε σαφές από την πορεία των συζητήσεων και το Σάββατο, αλλά ακόμη και χθες, την ύστατη ώρα- οι Χριστιανοκοινωνιστές και οι Φιλελεύθεροι κινούνταν συντονισμένα απέναντι στους Πράσινους. 

Η Μέρκελ είχε αποφύγει αρχικά να ανοίξει τα χαρτιά της, ωστόσο η τακτική αυτή εξάντλησε τα όριά της από την περασμένη Πέμπτη, με την εκπνοή της πρώτης άτυπης διορίας που η ίδια είχε θέσει.

Χθες αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από τα χρονικά περιθώρια και να δώσει παρατάσεις επί παρατάσεων. Η εικόνα της καγκελαρίου έχει τρωθεί από τη διαδικασία, καθώς δεν δείχνει ικανή ούτε να επιβάλει τους κανόνες, πόσο μάλλον να δώσει τελεσίγραφο προς τους συνομιλητές της. 

Το εγχείρημα του κυβερνητικού σχήματος «Τζαμάικα», αν και τις προηγούμενες εβδομάδας συγκέντρωνε σε όλες τις δημοσκοπήσεις την υποστήριξη του 70% των ψηφοφόρων, στη χθεσινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Emnid για την Bild φαίνεται πως αντιμετωπίζεται πλέον με προβληματισμό. Οι μισοί ψηφοφόροι είναι υπέρ και οι άλλοι μισοί κατά. 

Ανάλογο είναι το αποτέλεσμα και για το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Μ. Σουλτς, με συνέντευξη στην Bild επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να μπει σε κυβέρνηση με την Ενωση υπό τη Μέρκελ και απέδωσε προκαταβολικά την ευθύνη για ενδεχόμενο αδιέξοδο στην καγκελάριο. 

ΕΥΡΩΠΗ
Εμπόδια στον δρόμο για την «Τζαμάικα»
Η αντιπαράθεση μεταξύ Φιλελεύθερων και Πράσινων αλλά και η αμφισβήτηση του προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών από τη Νεολαία του κόμματός του δυσκολεύουν τη διαμόρφωση ατζέντας για μια προκαταρκτική συμφωνία...
Εμπόδια στον δρόμο για την «Τζαμάικα»
ΕΥΡΩΠΗ
Από πού πάνε για την Τζαμάικα;
Σε χαμηλές ταχύτητες είναι αναγκασμένη να κινείται η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας της όσο και στην Ε.Ε., όσο εκκρεμεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης. Οι συνομιλίες με...
Από πού πάνε για την Τζαμάικα;
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες εκλογές ή οι διαφορές... κάτω από το χαλί;
Αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να κριθεί οριστικά η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης «Τζαμάικα» στη Γερμανία. Σχεδόν δύο μήνες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ της Ενωσης...
Νέες εκλογές ή οι διαφορές... κάτω από το χαλί;
ΕΥΡΩΠΗ
Από το αδιέξοδο... καλή και η Ανγκελα
Πάνω σε ένα κείμενο έκτασης 61 σελίδων έγινε η τελευταία (;) διερευνητική συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ενωσης CDU/CSU με τους Φιλελεύθερους και τους...
Από το αδιέξοδο... καλή και η Ανγκελα
ΕΥΡΩΠΗ
Συμβιβασμοί στον δρόμο προς την... Τζαμάικα
​Με συμβιβαστική διάθεση εμφανίστηκαν στην έναρξη του δεύτερου γύρου των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι. Την πρώτη κίνηση έκαναν οι Πράσινοι βγάζοντας από...
Συμβιβασμοί στον δρόμο προς την... Τζαμάικα
ΕΥΡΩΠΗ
Ταξίδια μακρινά... ώς την «Τζαμάικα»
Κάθε άλλο παρά κοντά στη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού βρίσκονται Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα βαρύ, ιδίως για τους τελευταίους  Ο...
Ταξίδια μακρινά... ώς την «Τζαμάικα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας