Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από το αδιέξοδο... καλή και η Ανγκελα
AP Photo / Michael Sohn

Από το αδιέξοδο... καλή και η Ανγκελα

  • A-
  • A+

Πάνω σε ένα κείμενο έκτασης 61 σελίδων έγινε η τελευταία (;) διερευνητική συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ενωσης CDU/CSU με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Το κείμενο με τίτλο «Αποτελέσματα των διερευνητικών συζητήσεων» είναι γεμάτο από παρενθέσεις για περαιτέρω αποσαφηνίσεις και αγκύλες με τις διαφωνίες που δεν έχουν αρθεί, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από όλες τις πλευρές προκειμένου να λειανθούν οι γωνίες με γενικές διατυπώσεις. 

Η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε πριν από την έναρξη της συνάντησης συγκρατημένα αισιόδοξη, λέγοντας ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, «έχουμε ένα δύσκολο και περίπλοκο καθήκον, όμως υπάρχει βούληση». Η καγκελάριος παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν διαφορετικές θέσεις» σε πολλά θέματα και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να γίνουν συμβιβασμοί.

«Εάν το καταφέρουμε, μπορεί να προκύψει κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Χωρίς να κάνουν δηλώσεις μπήκαν στη συνάντηση οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Ολοι πάντως προϊδέασαν για μία μακρά συζήτηση, χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο παράτασης των διερευνητικών συνομιλιών για δύο ή τρεις ημέρες.

Ουδείς άλλωστε θα ήθελε να χρεωθεί το πολιτικό κόστος ενός αδιεξόδου, σε αυτή τη φάση. Το αίτημα είχε διατυπωθεί από τους συμπροέδρους των Πράσινων Τζ. Οζντεμιρ και Κατρίν Γκέρινγκ-Εκαρτ, πλην όμως η Ανγκελα Μέρκελ όπως και ο σταθερός της εταίρος ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Χ. Ζεεχόφερ ήθελαν διακαώς να ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός το αργότερο μέχρι σήμερα (Παρασκευή) το πρωί.

Οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν προγραμματίσει συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, σήμερα και αύριο, ενώ οι Χριστιανοκοινωνιστές πηγαίνουν στο τακτικό τους συνέδριο, που δεν αποκλείεται να είναι εκλογικό. 

Το κείμενο, που αποτελεί ουσιαστικά μία σύνοψη όλων των συζητήσεων που έχουν γίνει ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δυνητικά κυβερνητικών εταίρων, χωρίζεται σε 12 κεφάλαια και κάθε κεφάλαιο σε 10 ενότητες.

Το κείμενο αυτό (μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία) προορίζεται για βάση του επόμενου κύκλου των συζητήσεων που θα έχουν χαρακτήρα επίσημης διαπραγμάτευσης για τη διαμόρφωση κυβερνητικού προγράμματος.

Οι περισσότερες παρενθέσεις και αγκύλες βρίσκονται στα κεφάλαια που αναφέρονται στο προσφυγικό και στη μεταναστευτική πολιτική, τη δημοσιονομική πολιτική, την πολιτική για το περιβάλλον, τις μεταφορές, την άμυνα και εσωτερική ασφάλεια και την αρχιτεκτονική της Ε.Ε.

Πάντως, στο κεφάλαιο των δημοσιονομικών φαίνεται ότι επιτεύχθηκε απόλυτη ταύτιση στο θέμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και ως εκ τούτου οι προτάσεις των κομμάτων στα θέματα κοινωνικής πολιτικής (και φορολογικών ελαφρύνσεων) θα περιοριστούν στα 35-40 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. ευρώ που είχαν φτάσει στην πρώτη επισκόπηση, πριν από δύο εβδομάδες. 

Στο προσφυγικό, επίσης τα κόμματα φαίνεται ότι συμφωνούν με τη γενική διατύπωση για τον έλεγχο (και τον περιορισμό) των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, πλην όμως στο κρίσιμο ζήτημα της πολιτικής επανένωσης των οικογενειών οι διαφωνίες φαίνεται πως είναι αγεφύρωτες, αφού στο κείμενο δεν υπήρχαν αναφορές.

Το CDU μετά τη συμφωνία για την αναφορά άτυπου πλαφόν με το CSU (200.000 πρόσφυγες ετησίως) απέφυγε να εξειδικεύσει τις θέσεις του, ενώ από την πλευρά τους οι Φιλελεύθεροι επίσης θέλουν αυστηρότερα μέτρα αποτροπής, ενώ οι Πράσινοι επιμένουν ότι η πολιτική επανένωσης αφορά περίπου 70.000 πρόσφυγες. Οι εκτιμήσεις των Φιλελευθέρων κάνουν λόγο για 200.000 και των Χριστιανοκοινωνιστών για 750.000. 

Στο κλίμα, οι διαφορές ανάμεσα στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους για τη χρήση λιγνίτη σχηματίζουν σειρά παρενθέσεων και αγκυλών, όπως επίσης στα θέματα της γεωργικής πολιτικής και της προστασίας των ζώων. 

Στην κοινωνική πολιτική τα κόμματα φαίνεται πως κατέβασαν τον πήχη για τα επιδόματα παιδιών και τις κοινωνικές παροχές σε άπορους, ανασφάλιστους και ανασφάλιστες μητέρες, ενώ για την πολιτική κοινωνικής κατοικίας οι διαφορές παραμένουν μεγάλες, καθώς οι Πράσινοι προτείνουν φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα για την ανέγερση νέων κοινωνικών κατοικιών, ενώ οι Φιλελεύθεροι αντιτείνουν ότι το πρόβλημα στέγης θα αμβλυνθεί με τη γενική ανέγερση κατοικιών και απορρίπτουν κάθε σκέψη για την επιβολή πλαφόν γενικά στα ενοίκια. 

Παρά ταύτα, στο κείμενο αναφέρεται καταληκτικά ότι οι πολιτικές δυνάμεις ανταποκρίνονται στο καθήκον τους να φέρουν μία αποτελεσματική και επιτυχημένη ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο του εκλογικού αποτελέσματος, και δηλώνουν ότι τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό είναι ενωμένα στην ευθύνη έναντι του λαού για το μέλλον της χώρας.

ΕΥΡΩΠΗ
«Τζαμάικα» ώρα μηδέν
Οδύσσεια για την καγκελάριο Μέρκελ έγινε το ταξίδι για την «Τζαμάικα». Προσφυγικό, παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική εξακολουθούν να διχάζουν τους τρεις συνομιλητές για τον...
«Τζαμάικα» ώρα μηδέν
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες εκλογές ή οι διαφορές... κάτω από το χαλί;
Αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να κριθεί οριστικά η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης «Τζαμάικα» στη Γερμανία. Σχεδόν δύο μήνες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ της Ενωσης...
Νέες εκλογές ή οι διαφορές... κάτω από το χαλί;
ΕΥΡΩΠΗ
Συμβιβασμοί στον δρόμο προς την... Τζαμάικα
​Με συμβιβαστική διάθεση εμφανίστηκαν στην έναρξη του δεύτερου γύρου των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι. Την πρώτη κίνηση έκαναν οι Πράσινοι βγάζοντας από...
Συμβιβασμοί στον δρόμο προς την... Τζαμάικα
ΕΥΡΩΠΗ
Εμπόδια στον δρόμο για την «Τζαμάικα»
Η αντιπαράθεση μεταξύ Φιλελεύθερων και Πράσινων αλλά και η αμφισβήτηση του προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών από τη Νεολαία του κόμματός του δυσκολεύουν τη διαμόρφωση ατζέντας για μια προκαταρκτική συμφωνία...
Εμπόδια στον δρόμο για την «Τζαμάικα»
ΕΥΡΩΠΗ
Από πού πάνε για την Τζαμάικα;
Σε χαμηλές ταχύτητες είναι αναγκασμένη να κινείται η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας της όσο και στην Ε.Ε., όσο εκκρεμεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης. Οι συνομιλίες με...
Από πού πάνε για την Τζαμάικα;
ΕΥΡΩΠΗ
Ναυάγιο στο Βερολίνο
Καταγγέλοντας «οπισθοδρομήσεις» ο ηγέτης των Φιελευθέρων αποχώρησε από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει πολύ για την Ανγκελα Μέρκελ...
Ναυάγιο στο Βερολίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας