• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.3°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.1°C / 30.5°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 30.4°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.4°C
  2 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 23.5°C / 31.0°C
  0 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  1 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.2°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.5°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 31.5°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 25.5°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 27.8°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  60%
AP Photo/Christophe Ena, File

Αθέμιτες συναλλαγές σε προεδρική εκστρατεία του Σαρκοζί

 • A-
 • A+

Ερευνα για παράνομη χρηματοδότηση της προεδρικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007 άνοιξε η εισαγγελία του Παρισιού, μετά από νεότερα στοιχεία που ενισχύουν τις υποψίες για αθέμιτες οικονομικές πρακτικές του τότε υποψηφίου της Δεξιάς.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας και μαρτυρίες, το δεξιό κόμμα UMP επωφελήθηκε από γενναιόδωρες προσφορές χρημάτων που παραλάμβανε σε φακέλους, οι οποίοι περιείχαν ποσά από 200 έως 2.000 ευρώ.

Τα ποσά αυτά διανεμήθηκαν στα μέλη της ομάδας που οργάνωσε την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί.

Η έκθεση της Κεντρικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς και της Φορολογικής Απάτης (Oclciff), που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 5 Σεπτεμβρίου, αποτελεί μέρος της έρευνας για τις υποψίες χρηματοδότησης της εκστρατείας του Σαρκοζί από τη Λιβύη.

Η σκιά του Μουάμαρ Καντάφι πλανιέται πάνω από το σκάνδαλο της παραλαβής και αξιοποίησης χρημάτων σε μετρητά στο περιβάλλον του πρώην προέδρου.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα, ο Ερίκ Βερθ, ταμίας της προεδρικής εκστρατείας του 2007, δήλωσε στη διάρκεια ακρόασής του από εισαγγελείς ότι τα χρήματα που δίνονταν σε φακέλους προορίζονταν για μπόνους σε συνεργάτες.

Υποστήριξε ότι το UMP ήθελε «να ευχαριστήσει και να ανταμείψει όσους είχαν συμμετάσχει δυναμικά στην εκστρατεία του Σαρκοζί ή εκείνους που είχαν πραγματοποιήσει δαπάνες που δεν μπορούσαν να τους επιστραφούν επαρκώς».

Ο Βερθ (που είναι τώρα πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής στην Εθνοσυνέλευση) ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα έφταναν «ανώνυμα».

Δήλωσε ότι είχε τηρήσει «διακριτικότητα» και δεν ενημέρωσε τον Σαρκοζί, ούτε τον διευθυντή της προεκλογικής του εκστρατείας για την κυκλοφορία μετρητών στο κόμμα.

Οταν ρωτήθηκαν από τους ερευνητές, ο Βερθ και ο Βενσάν Ταλβάς, βοηθός του ταμία και υπεύθυνος για τη διανομή των φακέλων, απάντησαν ότι τα χρήματα σε μετρητά (συνολικό ποσό μεταξύ 30.000 και 35.000 ευρώ) προέρχονταν από ανώνυμες δωρεές που είχαν κατατεθεί στη ρεσεψιόν του κόμματος και στα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας ή είχαν αποσταλεί ταχυδρομικά.

Η Oclciff έλαβε υπόψη το ύψος των πληρωμών και θεωρεί ότι «αν ανταμείβονταν οι απλοί υπάλληλοι με παχυλά ποσά, δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι συνεργάτες με υψηλότερες ευθύνες δεν λάβαιναν μεγαλύτερες αμοιβές».

Οι ερευνητές δυσκολεύονται να πιστέψουν την εκδοχή περί «ανώνυμων δωρεών» σαν να έπεσαν από τον ουρανό τα χρήματα...

Σε μια συνοπτική έκθεσή τους εκτιμούν ότι οι δηλώσεις του Βερθ είναι «παραπειστικές» και δείχνουν «πρόθεση εξαπάτησης».

Πηγή προσκείμενη στην έρευνα επισημαίνει ότι η διερεύνηση των τραπεζικών λογαριασμών του Κλοντ Γκεάν, στενού συνεργάτη του Σαρκοζί και πρώην υπουργού, δείχνει ότι έκανε ελάχιστη ανάληψη 800 ευρώ μεταξύ 2003 και 2012.

Ο Γκεάν είχε εγκαταστήσει στην έδρα του δεξιού κόμματος ένα ογκώδες χρηματοκιβώτιο και το άνοιγε συχνά. Σε ενοχλητικές ερωτήσεις απάντησε ότι στο χρηματοκιβώτιο φυλάγονταν τα κείμενα των ομιλιών του Σαρκοζί.

Σύμφωνα με μαρτυρίες συνεργατών, τα κείμενα ομιλίας ήταν καταχωρισμένα στην ηλεκτρονική σελίδα του UMP, στην οποία οι συνεργάτες είχαν πρόσβαση.

Οι υπάλληλοι του κόμματος προσδιόρισαν ότι οι αμοιβές δεν δίνονται με μετρητά, αλλά με επιταγές και νομότυπη διαδικασία. Επίσης οι δωρητές δεν είναι ανώνυμοι. Καταθέτουν ενυπόγραφα τα ποσά μαζί με τα στοιχεία τους.

Τα μετρητά που κυκλοφορούσαν στο κόμμα ως «πρόσθετες αμοιβές» δεν εμφανίζονται στους λογαριασμούς του Σαρκοζί που εγκρίθηκαν από την υπηρεσία ελέγχου CNCCFP.

Ο Βερθ δήλωσε ότι τα μετρητά που καταναλώθηκαν δεν υπάγονται στα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας γιατί αφορούν τη λειτουργία του κόμματος.

Οι ερευνητές ψάχνουν τώρα να βρουν στοιχεία για την προέλευση των χρημάτων. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις σχετικά με τις υποψίες παράνομης χρηματοδότησης της εκστρατείας του Σαρκοζί από τη Λιβύη.

Ο μεσάζων Ζιάντ Τακιεντίν, ο οποίος συνδεόταν με τον Καντάφι και ήταν προσκείμενος στον κύκλο του υποψήφιου προέδρου την εποχή εκείνη, δήλωσε στους δικαστές ότι είχε παραδώσει βαλίτσες με 5 εκατομμύρια ευρώ μετρητά στον Γκεάν και τον Σαρκοζί.

Οι δύο άνδρες αρνήθηκαν τα λεγόμενά του. Οι ερευνητές της οικονομικής εισαγγελίας σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον Σαρκοζί, θεωρώντας όμως ότι είναι ένας «εξαιρετικά επιτήδειος παραβάτης» που έχει καταφέρει μέχρι τώρα να ξεγλιστρά από τις συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Σαρκοζί υπό κράτηση για τις βαλίτσες με τα λεφτά από τον Καντάφι
​Νέες δικαστικές περιπέτειες αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, με καταγγελίες για ενδεχόμενη παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από τη Λιβύη. Ο Σαρκοζί...
Ο Σαρκοζί υπό κράτηση για τις βαλίτσες με τα λεφτά από τον Καντάφι
ΕΥΡΩΠΗ
Για όλα φταίει...ο Ολάντ
​Εναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές, η προεκλογική εκστρατεία εκτυλίσσεται μέσα σε πολεμικό κλίμα, με τα αλλεπάλληλα επεισόδια του θρίλερ της σκανδαλολογίας. Ο συντηρητικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών...
Για όλα φταίει...ο Ολάντ
ΕΥΡΩΠΗ
Κάλπες... στο εδώλιο
​Την παραπομπή του Φρανσουά Φιγιόν σε επίσημη δικαστική έρευνα ανακοίνωσε χθες η Εισαγγελία Παρισιού, η οποία ασκεί δίωξη κατά του προεδρικού υποψηφίου της Κεντροδεξιάς για βαριές κατηγορίες. Ο πρώην...
Κάλπες... στο εδώλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γαλλία σε τροχιά εκλογών
Η νέα χρονιά ξεκίνησε στη Γαλλία μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας για την έκβαση των προεδρικών εκλογών και τις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν στο πολιτικό προσκήνιο, με φόντο μια διεθνή συγκυρία η οποία σημαδεύεται...
Η Γαλλία σε τροχιά εκλογών
ΕΥΡΩΠΗ
Θριάμβευσε ο Φιγιόν, κερδισμένο το κόμμα
«Χρησιμοποιώντας» έναν μηχανισμό που εισήγαγαν πρώτοι στην πολιτική σκηνή οι Σοσιαλιστές, τις προκριματικές εκλογές, το κόμμα της Κεντροδεξιάς βγαίνει σίγουρα κερδισμένο έχοντας πετύχει πλατιά λαϊκή συσπείρωση...
Θριάμβευσε ο Φιγιόν, κερδισμένο το κόμμα
ΕΥΡΩΠΗ
«Ο Νικολά Σαρκοζί στη σύνταξη στα 62»
Πολιτικό σεισμό προκάλεσε στη Γαλλία η χειμαρρώδης αναπάντεχη νίκη του Φρανσουά Φιγιόν στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της Κεντροδεξιάς, που αιφνιδίασε την Αριστερά και την Ακροδεξιά. Πρώτη έκπληξη...
«Ο Νικολά Σαρκοζί στη σύνταξη στα 62»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας