Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεγάλη διαδήλωση υπέρ της ενότητας στη Βαρκελώνη

Τεταμένο το κλίμα στην Καταλονία

AP Photo/Emilio Morenatti

Μεγάλη διαδήλωση υπέρ της ενότητας στη Βαρκελώνη

  • A-
  • A+

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν το μεσημέρι υπέρ της ενότητας της Ισπανίας μετά την αντίστοιχη κινητοποίηση χθες στη Μαδρίτη και δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση ανεξαρτησίας της Καταλονίας που οδήγησε στην καθαίρεση του προέδρου της περιφέρειας.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι στόχος της συγκέντρωσης με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε όλοι Καταλονία, κοινή λογική για συνύπαρξη» είναι η διαμαρτυρία κατά της «χωρίς προηγούμενο επίθεση στην ιστορία της Δημοκρατίας». Στην πορεία συμμετείχαν οι ηγεσίες της δεξιάς κυβέρνησης της Μαδρίτης και πολιτικών κομμάτων του ισπανικού κοινοβουλίου.

Οι συγκεντρωμένοι κυμάτιζαν ισπανικές και καταλανικές σημαίες και φώναξαν συνθήματα, όπως «τώρα ναι θα ψηφίσουμε». Μερικοί διαδηλωτές ζητούσαν «στη φυλακή τον Πουτζντεμόν».

Μάλιστα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «θεωρητικά» ο Καταλανός ηγέτη θα μπορούσε να συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές που κήρυξε η Μαδρίτη στις 21 Δεκεμβρίου, «εφόσον δεν έχει φυλακιστεί μέχρι τότε».

Ο Πουτζντεμόν χθες κάλεσε τους υποστηρικτές του σε «δημοκρατική αντίσταση» ενάντια στην κηδεμονία της περιοχής από την ισπανική κυβέρνηση και στην εφαρμογής του άρθρου 155 για αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας.

Όμως, τα μέλη της τοπικής κυβέρνησης όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις του Ραχόι, αλλά ετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους.

AP Photo/Gonzalo Arroyo

«Ετοιμαζόμαστε για μελλοντικές εκλογές»

Σε αυτό το πλαίσιο ο αποπεμφθείς αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης τόνισε σήμερα ότι Καταλανός πρόεδρος «είναι και θα παραμείνει πρόεδρος της κυβέρνησης και η Καρμ Φορκαντέλ είναι και θα μείνει πρόεδρος του κοινοβουλίου και αυτό θα παραμείνει έτσι μέχρι οι πολίτες να αποφασίσουν το αντίθετο σε ελεύθερες εκλογές».

Ωστόσο, στη συνέντευξή του ο Οριόλ Ζουνκέρας δήλωσε ότι «τις επόμενες μέρες θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, που δεν είναι εύκολο να γίνουν κατανοητές από τον κόσμο , αλλά και πως ανοίγει μια πόρτα για συμφωνία με τους Podemos».

Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις, να ενισχύσουμε τα επιχειρήματά μας χωρίς να αποκηρύσουμε το δημοψήφισμα, που επικύρωσε τη δημοκρατία και την ίδια ώρα θα ετοιμαζόμαστε για μελλοντικές εκλογές. 

Προχθές ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι διαλύει το κοινοβούλιο της Καταλονίας και κάλεσε περιφερειακές εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που κέρδισαν στις προηγούμενες εκλογές.

Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι μικρή η διαφορά και ότι προμηνύεται σκληρή μάχη μεταξύ των δύο πλευρών. Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας λαμβάνουν το 42.5% των ψήφων, ενώ τα κόμματα που τάσσονται κατά λαμβάνουν το 43.4%.

Το γκάλοπ για λογαριασμό της εφημερίδας El Mundo με δείγμα 1000 άτομα διεξήχθη από την περασμένη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη, πριν δηλαδή η ισπανική κυβέρνηση πάρει τον έλεγχο της Καταλονίας.

AP Photo/Santi Palacios

«Ρεαλιστική» πιθανότητα η χορήγηση ασύλου στον Πουτζντεμόν

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι η χορήγηση ασύλου στον Πουτζντεμόν από το Βέλγιο «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα» αν το ζητήσει ο ίδιος. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Πουτζντεμόν θα πάει στο Βέλγιο.

Ο Βέλγος υπουργός Μετανάστευσης Φράνκεν υπογράμμισε παράλληλα τη διαφορετική θέση που πήρε το Βέλγιο, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ε.Ε., στις οποίες πολίτες μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις σχετικά με την ισπανική κρίση, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα εσωτερικό ζήτημα και ότι πρέπει να εφαρμόζεται το Σύνταγμα της χώρας, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ κάλεσε Μαδρίτη και Βαρκελώνη σε διάλογο.

Οι σχέσεις Βελγίου-Ισπανίας είχαν προβλήματα στο παρελθόν λόγω παρόμοιων ζητημάτων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90' και του 00', όταν το Βέλγιο αρνήθηκε να εκδώσει στην Ισπανία ένα ζευγάρι Ισπανών που κατηγορούνταν για εμπλοκή στην ETA.

ΕΥΡΩΠΗ
Κατά της ανεξαρτησίας οι Καταλανοί, δείχνει δημοσκόπηση
Για πρώτη φορά από το 2017, και το δημοψήφισμα υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία, οι Καταλανοί τάσσονται εναντίον της ανεξαρτησίας της αυτόνομης περιφέρειας.
Κατά της ανεξαρτησίας οι Καταλανοί, δείχνει δημοσκόπηση
ΕΥΡΩΠΗ
Οι κάλπες του διχασμού
Την ώρα που θα διαβάζετε αυτό το κείμενο, οι κάλπες στην Καταλονία θα έχουν «μιλήσει». Ο,τι κι αν έχουν «πει», ένα είναι σίγουρο: τα ακραία γεγονότα του φθινοπώρου στην αυτόνομη κοινότητα της Ισπανίας έχουν...
Οι κάλπες του διχασμού
ΕΥΡΩΠΗ
Ο γρίφος της Καταλονίας
Η Καταλονία ψηφίζει σήμερα για να αναδείξει το νέο Κοινοβούλιό της, όμως τίποτε δεν θυμίζει στους δρόμους, αλλά και στη γενικότερη εικόνα που προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης, την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα του...
Ο γρίφος της Καταλονίας
ΕΥΡΩΠΗ
Προεκλογική εκστρατεία με τους υποψηφίους στη φυλακή!
Χθες, όταν το ρολόι έδειξε μεσάνυχτα, σηματοδότησε την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στην Καταλονία για τις κάλπες της 21ης Δεκεμβρίου που θα αναδείξουν τη νέα τοπική κυβέρνηση. Μιας «ανώμαλης»...
Προεκλογική εκστρατεία με τους υποψηφίους στη φυλακή!
ΕΥΡΩΠΗ
Τα «δωράκια» της Μαδρίτης πριν τις εκλογές στην Καταλονία
Ο χρόνος για τις τοπικές εκλογές στην Καταλονία μετρά αντίστροφα με τους καταλανούς να προσέρχονται εκ νέου στις κάλπες (21/12) αυτή τη φορά για να εκλέξουν τοπική κυβέρνηση. Η Μαδρίτη μετά τη σκληρή στάση που...
Τα «δωράκια» της Μαδρίτης πριν τις εκλογές στην Καταλονία
ΕΥΡΩΠΗ
Φυσά προεκλογικός άνεμος
«Ολοι είμαστε Καταλονία». Με αυτό το σύνθημα εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί -γύρω στο ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τους διοργανωτές- που υποστηρίζουν την ενότητα της Ισπανίας διαδήλωσαν χθες στη Βαρκελώνη, δύο...
Φυσά προεκλογικός άνεμος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας