Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Καταλονία βλάπτει σοβαρά την ισπανική Αριστερά
AP Photo/Santi Palacios

Η Καταλονία βλάπτει σοβαρά την ισπανική Αριστερά

  • A-
  • A+

Μιας Καταλονίας μύρια κακά έπονται. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της ισπανικής Γερουσίας, η οποία θα αποφασίσει αν θα εφαρμόσει το άρθρο 155 του Συντάγματος με το οποίο θα αρθεί προσωρινά η αυτόνομη διοίκηση της Καταλονίας και θα προκηρυχθούν προσεχώς νέες τοπικές εκλογές.

Η απόφαση μοιάζει προδιαγεγραμμένη, καθώς το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι μάλιστα φαινόταν αποφασισμένη να προχωρήσει ούτως ή άλλως με το 155, ακόμα κι αν ο Καταλανός πρωθυπουργός Κάρλες Πουτζντεμόν προκήρυσσε πρώτος εκλογές, κάτι που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες σκόπευε να κάνει κατά τη χθεσινή του εμφάνιση στην καταλανική Βουλή - η οποία δεν είχε γίνει ώς την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο.

Ομως η υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας δεν έχει φέρει απλά σε ιστορικό χαμηλό τις σχέσεις της αυτόνομης περιφέρειας με το κεντρικό ισπανικό κράτος ούτε έχει διχάσει απλά την τοπική κοινωνία.

Εχει κάνει επίσης μεγάλο κακό στην ισπανική Αριστερά σε όλο της το φάσμα. Κρίση στην Καταλονία ίσον κρίση στις σχέσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) με το Podemos, στις σχέσεις των Ισπανών με τους Καταλανούς Σοσιαλιστές, αλλά και εσωτερικές τριβές στο Podemos.

Η υπόθεση της Καταλονίας απομακρύνει εκ νέου -και επ’ αόριστον- την προοπτική προσέγγισης και μελλοντικής συνεργασίας ανάμεσα σε PSOE και Podemos μετά την επανεκλογή του Πέδρο Σάντσεθ στο τιμόνι των Σοσιαλιστών και την υποτιθέμενη αριστερή στροφή.

Οι δύο πολιτικές δυνάμεις είχαν ανέκαθεν διαφορετικές απόψεις απέναντι στο καταλανικό ζήτημα.

Οι μεν Σοσιαλιστές είναι κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο της απόσχισης, ωστόσο είναι ανοιχτοί σε μια αλλαγή του καταστατικού της αυτονομίας.

Στο Podemos συμμερίζονται το αίτημα πολλών καταλανικών δυνάμεων για την αναγνώριση της Καταλονίας ως έθνους στο πλαίσιο ενός ομόσπονδου πολυεθνικού κράτους.

Δεν στηρίζουν την ανεξαρτησία, τάσσονται ωστόσο υπέρ του δημοψηφίσματος. «Εμείς θέλουμε να παραμείνει η Καταλονία κομμάτι της Ισπανίας. Αυτό όμως θα πρέπει να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Καταλανοί μέσα από ένα νόμιμο και συναινετικό δημοψήφισμα», έχει πει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Διαρκείς επιθέσεις

Η σύμπλευση όμως του PSOE με το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Μαριάνο Ραχόι ως προς την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος για άρση της καταλανικής αυτονομίας επέφερε μεγάλες τριβές στις σχέσεις της ισπανικής Κεντροαριστεράς με τη ριζοσπαστική, με έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις οι οποίες εκτοξεύονται κυρίως από την πλευρά του Πάμπλο Ιγκλέσιας προς τον Πέδρο Σάντσεθ.

«Το νέο PSOE με τη στήριξη που προσφέρει στο ΡΡ και με τη σύμπλευσή του με το μοναρχικό μπλοκ παραιτείται από την ιδέα να ηγηθεί μιας κυβέρνησης της αλλαγής», είπε πρόσφατα μεταξύ πολλών άλλων ο Ιγκλέσιας.

Φαίνεται όμως ότι η στάση του αρχηγού προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Προ ημερών, ρεπορτάζ της El Mundo ανέφερε ότι αρκετά εκτός Καταλονίας στελέχη του Podemos δυσανασχετούν με τη στάση του Ιγκλέσιας, καθώς θεωρούν ότι έχει ασκήσει υπερβολικά μονόπλευρη κριτική στους χειρισμούς του Ραχόι αφήνοντας στο απυρόβλητο τους Καταλανούς αυτονομιστές οι οποίοι κάθε άλλο παρά είναι άμοιροι ευθυνών.

Η δυσαρέσκεια αυτή εκφράστηκε δημόσια προχθές από τη βουλευτή Καρολίνα Μπεσκάνσα, από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος.

«Θα προτιμούσα να απευθυνόταν το Podemos περισσότερο στην Ισπανία και τους Ισπανούς και όχι μόνο στους αυτονομιστές», τόνισε η Μπεσκάνσα λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής. Πρόσθεσε ότι το κόμμα της δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν θα στηρίξει την ανεξαρτησία «είτε αυτή είναι μονόπλευρη είτε συναινετική» και ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι από το κόμμα «απουσιάζει ένα πολιτικό σχέδιο για την Ισπανία».

Αυτό το σχέδιο προτίθεται να παρουσιάσει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου σε μεγάλη πολιτική εκδήλωση στη Μαδρίτη με τίτλο «Ενώνοντας την Ισπανία: πολυεθνικότητα, αδελφοσύνη και αλληλεγγύη».

Σύμφωνα με χθεσινό άρθρο της Publico, το Podemos θα διακηρύξει τη ρητή αντίθεσή του τόσο στο άρθρο 155 όσο και στη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας. «Αυτό», σχολίαζε η διαδικτυακή εφημερίδα, «δένει με το πιθανό επικείμενο ραντεβού με την κάλπη στην Καταλονία, αλλά ενδεχομένως και στην Ισπανία, κάτι που ήδη φοβούνται ορισμένα στελέχη του ΡΡ».

Αναβρασμός

Αλλά, ούτε και οι Σοσιαλιστές έχουν γλιτώσει τις εσωτερικές έριδες λόγω Καταλονίας. Η προσφυγή στο άρθρο 155 έχει φέρει σε αντιπαράθεση το PSOE με το αδελφό PSC (Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας). «Ούτε μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας ούτε άρθρο 155. Θέλουμε διάλογο», είναι η θέση των Καταλανών Σοσιαλιστών όπως την εξέφρασε ο αρχηγός τους Μικέλ Ιθέτα, ο οποίος επιμένει δημόσια ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διάσταση απόψεων ανάμεσα στο PSC και το PSOE. Σύμφωνα ωστόσο με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, στο PSC επικρατεί εσωτερικός αναβρασμός.

Σημαντική μερίδα στελεχών πιστεύει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας θα πρέπει να διαρρήξει τους δεσμούς του με τα «κεντρικά», εφόσον τα πράγματα οδηγηθούν στην εφαρμογή του άρθρου 155 με τη συναίνεση του Πέδρο Σάντσεθ, ενώ κάποιοι πρότειναν να ερωτηθεί σχετικά η κομματική βάση.

Η κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο ούτε τον Δήμο της Βαρκελώνης, όπου η δήμαρχος Αντα Κολάου διοικεί με τη στήριξη του PSC.

Η Κολάου δέχεται πιέσεις να διακόψει τη συνεργασία της με τους Σοσιαλιστές, ενώ τα αυτονομιστικά κόμματα της προσέφεραν τη στήριξή τους με αντάλλαγμα την απόσυρση του PSC.

Η ρήξη αυτή απεφεύχθη προσωρινά αφότου το PSC Βαρκελώνης δήλωσε ρητά ότι αποκηρύσσει τόσο το άρθρο 155 όσο και τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας. «Μια αλλαγή τώρα στις πολιτικές συμμαχίες στην πόλη θα αποτελούσε κοροϊδία για τους κατοίκους της Βαρκελώνης», δήλωσε η Κολάου, η οποία δεν τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και καλείται να ισορροπήσει πάνω σε ένα πολύ λεπτό σκοινί.

Η χαρά των δεξιών

Στην αναμπουμπούλα (της Αριστεράς) πάντως, ο λύκος χαίρεται (βλέπε Δεξιά). Είτε η ακραιφνής, με φρανκικά κατάλοιπα Δεξιά του Μαριάνο Ραχόι είτε η «ντεκαφεϊνέ», «σύγχρονη» Δεξιά των Ciudadanos (Πολίτες). Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Publico που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, αν γίνονταν σήμερα γενικές εκλογές, το Λαϊκό Κόμμα θα έπεφτε στις 111 έδρες από τις 137 που κέρδισε τον Ιούνιο του 2016.

Οι δε Πολίτες θα έκλεβαν περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους από την παράταξη του Ραχόι, την οποία στηρίζουν σήμερα στη Βουλή, και θα εκτοξεύονταν από τις 32 στις 63 έδρες. Σοσιαλιστές και Podemos παρουσιάζουν μικρές απώλειες (στις 81 από τις 85 έδρες οι πρώτοι, στις 68 από τις 71 οι δεύτεροι), κάνοντας αδύνατη -με αυτά τα μαθηματικά τουλάχιστον- μια προοδευτική συγκυβέρνηση, ακόμα κι αν κατόρθωναν να υπερβούν τις διαφορές τους.

Αντίθετα, οι δύο Δεξιές φέρονται να συγκεντρώνουν μαζί 174 έδρες, μια ανάσα από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών.

Βέβαια, πίσω από όλα αυτά, χάνεται η ουσία των πραγματικών προβλημάτων που ταλανίζουν ολόκληρη την ισπανική επικράτεια.

«Εχει διαρραγεί ο άξονας Αριστερά-Δεξιά που πρωταγωνίστησε στην πολιτική αλλαγή το 2015», σημείωνε η Μόνικα Ολτρα, αντιπρόεδρος της αυτόνομης κυβέρνησης της περιφέρειας της Βαλένθια, στη διαδικτυακή El Diario.

«Τώρα, όταν βγαίνουν οι κατά τόπους σημαίες χάνεται αυτός ο άξονας και περνάμε από τη λογική στον παραλογισμό. Η σημαία καλύπτει τα πάντα. Καλύπτει την οικονομική κατάσταση, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη διαφθορά και τα καθημερινά προβλήματα».

ΕΥΡΩΠΗ
Αλλοι δικάζονται, άλλος κλονίζεται
Την ώρα που στο Ανώτατο Δικαστήριο στη Βαρκελώνη ξεκινούσε η δίκη 12 πολιτικών της πρώην αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλονίας με βαρύτατες κατηγορίες, στη Βουλή ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ συνειδητοποιούσε πως...
Αλλοι δικάζονται, άλλος κλονίζεται
ΕΥΡΩΠΗ
Η Καταλονία τεντώνει το σχοινί
Μέρα γενικής απεργίας ξημερώνει σήμερα για την Καταλονία. Η αυτόνομη περιφέρεια αναμένεται να παραλύσει στην πέμπτη κατά σειρά μέρα των διαμαρτυριών που ακολούθησαν την καταδίκη 12 αυτονομιστών πολιτικών.
Η Καταλονία τεντώνει το σχοινί
ΕΥΡΩΠΗ
Εκρυθμη η κατάσταση μετά τις ποινές στους αυτονομιστές ηγέτες
Χθες έγιναν πολυπληθείς διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις της Καταλονίας μετά τις καταδικαστικές ποινές που ανακοίνωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε 12 Καταλανούς πολιτικούς.
Εκρυθμη η κατάσταση μετά τις ποινές στους αυτονομιστές ηγέτες
ΕΥΡΩΠΗ
Προβάδισμα Σάντσεθ, γρίφος οι συνεργασίες
Λίγες μέρες πριν από το μεγάλο ραντεβού με την κάλπη, στις 28 του μήνα, ανήμερα του δικού μας Πάσχα, οι υποψήφιοι των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων...
Προβάδισμα Σάντσεθ, γρίφος οι συνεργασίες
ΕΥΡΩΠΗ
Εν αναμονή της πρόωρης κάλπης
O κύβος ερρίφθη. Η Ισπανία οδεύει σε πρόωρες εκλογές. Το μόνο που μένει να γνωστοποιηθεί είναι η ακριβής ημερομηνία. Μια ημερομηνία την οποία «γνωρίζει μόνο ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ», όπως είπε χθες σε...
Εν αναμονή της πρόωρης κάλπης
ΕΥΡΩΠΗ
Δεξιοί και φασίστες χέρι χέρι απέναντι στον Πέδρο Σάντσεθ
Το παράδειγμα των «παραιτηθείτε» φαίνεται πως ζήλεψε η ισπανική Δεξιά και διοργάνωσε διαδήλωση στη Μαδρίτη, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, κατηγορώντας τον για «προδοσία». Το «αμάρτημά»...
Δεξιοί και φασίστες χέρι χέρι απέναντι στον Πέδρο Σάντσεθ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας