Το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης κατά δημοσιογράφου σε ραδιοφωνικό σταθμό φαίνεται πως ωθεί τη διεύθυνση μιας εφημερίδας να αναλάβει δραστικά μέτρα. Η «Νοβάγια Γκαζέτα» εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει όπλα στους εργαζόμενούς της και να τους προσφέρει μαθήματα αυτοάμυνας.
«Αν το κράτος δεν είναι έτοιμο να μας υπερασπιστεί, θα πρέπει να υπερασπιστούμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας» εξήγησε ο Σεργκέι Σοκόλοφ, αναπληρωτής διευθυντής της εφημερίδας, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όταν οι δημοσιογράφοι μένουν ανυπεράσπιστοι απέναντι στην αυθαιρεσία που βασιλεύει στον δρόμο και στην ολιγωρία των δυνάμεων της τάξης, δεν υπάρχει άλλη λύση», υποστήριξε.
Πριν από μερικές ημέρες η 32χρονη Τατιάνα Φελγκενγκάουερ μαχαιρώθηκε από έναν άνδρα μέσα σε στούντιο ραδιοφωνικού σταθμού και παραμένει στο νοσοκομείο. Ο άνδρας φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, όμως η δημοσιογράφος ασκούσε σκληρή κριτική στο Κρεμλίνο και η επίθεση εναντίον της δημιούργησε ερωτήματα.
«Θέλω να εξοπλίσω τους συντάκτες. Δεν έχω άλλα μέσα. Είχαμε πολλές απόπειρες δολοφονίας» δήλωσε ο διευθυντής της Νόβαγια Γκαζέτα, Ντμίτρι Μουράτοφ, μιλώντας στον σταθμό «Ηχώ της Μόσχας». «Θα στείλω ορισμένους από τους εργαζόμενους για μαθήματα (αυτοάμυνας). Θα συνάψουμε μια συμφωνία με το υπουργείο Εσωτερικών. Θα παραγγείλουμε και θα αγοράσουμε όπλα», συνέχισε.
Η εφημερίδα ασχολείται με θέματα όπως η διαφθορά, η συμμετοχή των Ρώσων στρατιωτών στην ένοπλη σύρραξη της Ουκρανίας, αλλά και οι διώξεις εναντίον δημοσιογράφων στην Τσετσενία.
Έξι δημοσιογράφοι ή συνεργάτες της έχουν σκοτωθεί από το 1993. Η γνωστότερη από αυτούς ήταν η Άννα Πολιτκόφσκαγια, η οποία δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2006 στην είσοδο του κτιρίου όπου διέμενε.
«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα ασφαλείας τα οποία θεωρεί αναγκαία, υπό τον όρο ότι θα τηρείται η ισχύουσα νομοθεσία», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση.
Με βάση τη ρωσική νομοθεσία οι πολίτες μπορούν να αγοράζουν αμυντικά όπλα με την προϋπόθεση ότι θα πάρουν ειδική άδεια από τις Αρχές, αφού υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις (ψυχιατρικές και τοξικολογικές) και παρακολουθήσουν ένα μάθημα για να ξέρουν πώς να τα χειρίζονται.
Η εταιρεία παραγωγής των Καλάσνικοφ ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι θα κάνει έκπτωση 10% στους δημοσιογράφους που επιθυμούν να αγοράσουν αμυντικά όπλα (για παράδειγμα, με πλαστικές σφαίρες) και ότι είναι έτοιμη να τους δώσει συμβουλές για όσα ερωτήματα έχουν σχετικά με θέματα αυτοάμυνας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας