Οι Βρυξέλλες έλυσαν επιτέλους τη σιωπή τους έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση και πήραν θέση επίσημα για τα αιματηρά γεγονότα στην Καταλoνία, στηρίζοντας την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας «παράνομο» βάσει του ισπανικού Συντάγματος, θεωρεί ότι πρόκειται για «εσωτερικό ζήτημα» της Ισπανίας, παρατηρεί ότι σήμερα η Ευρώπη «έχει ανάγκη ενότητα και σταθερότητα, όχι διαίρεση και κατακερματισμό» και καλεί όλες τις πλευρές να προσέλθουν σε διάλογο, εκτιμώντας ότι η βία δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει πολιτικό όργανο.
Η Κομισιόν εκφράζει την εμπιστοσύνη της στην... «ικανότητα» του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να διαχειριστεί τη «λεπτή διαδικασία» με πλήρη σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.
Η εν λόγω ανακοίνωση δεν αποτελεί έκπληξη. Απλώς επαναλαμβάνονται οι θέσεις που διατυπώθηκαν από τους εκπροσώπους Τύπου της Επιτροπής Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Η μόνη προσθήκη αφορά την απρόκλητη βία που χρησιμοποίησαν κατά των πολιτών οι αστυνομικές δυνάμεις του Μ. Ραχόι.
Αλλά και σ’ αυτό η Κομισιόν αποφεύγει την καταδίκη των οργάνων καταστολής της Μαδρίτης και προτιμά να καλέσει τις δύο πλευρές σε διάλογο, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της στις «ικανότητες» του Ισπανού πρωθυπουργού.
Αλλωστε, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι αναβλήθηκε χθες η καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, την οποία αντικατέστησε μία ανιαρή ενημέρωση για την εβδομαδιαία συνεδρίαση της Κομισιόν στο Στρασβούργο από τον Φινλανδό αντιπρόεδρο Κατάινεν. Ετσι, αποφεύχθηκαν οι ενοχλητικές ερωτήσεις.
Την περασμένη εβδομάδα, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν επαναλάμβαναν συνεχώς ότι το θέμα της Καταλονίας είναι «συνταγματικό» και αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας.
Συνεπώς, η Κομισιόν δεν μπορεί να αναμιχθεί, διότι δεν ανακατεύεται στα εσωτερικά προβλήματα των κρατών-μελών.
Και η παρέμβαση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα; Α, αυτό είναι διαφορετικό θέμα και δεν συγκρίνεται με αυτό της Ισπανίας, είχε απαντήσει ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ως προς τους ηγέτες της Ευρώπης των 27, με εξαίρεση τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, οι υπόλοιποι δεν συγκινήθηκαν από τα γεγονότα της Καταλoνίας και τη χρήση ωμής βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις και προτίμησαν τον στρουθοκαμηλισμό.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας