Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γερμανικός Τύπος: Ο Σόιμπλε θα βασανίζει το AfD, όχι τους Έλληνες

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Γερμανικός Τύπος: Ο Σόιμπλε θα βασανίζει το AfD, όχι τους Έλληνες

  • A-
  • A+

Με αναφορές στην Ελλάδα αλλά και στο ακροδεξιό AfD σχολιάζεται από γερμανικά ΜΜΕ η απομάκρυνση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών και η μετακίνησή του στην προεδρία της γερμανικής Βουλής.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου υποστηρίζει ότι το προφίλ του Σόιμπλε είναι το πιο ενδεδειγμένο γι' αυτόν τον ρόλο. «Επί 45 χρόνια στα βουλευτικά έδρανα διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, ηρεμία και κύρος», σημειώνει.

«Λόγω του συντηρητικού του προφίλ, τη σκληρή στάση του απέναντι στην Ελλάδα και τη συγκρατημένη στάση απέναντι στην προσφυγική πολιτική της Μέρκελ θα είναι δύσκολο για το AfD να τον στιγματίσει… Από καιρό έχει αποδείξει ότι μπορεί να εκφωνεί σπουδαίους λόγους. Το ότι η Βουλή το 1991 αποφάσισε να μεταφερθεί από τη Βόννη στο Βερολίνο το οφείλει στην εμφάνιση τότε του Σόιμπλε».

Σε σχετικό άρθρο στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt υπάρχει φωτογραφία του Σόιμπλε με τον Γιάνη Βαρουφάκη από τις περιπετειώδεις συναντήσεις τους στο Βερολίνο το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η εφημερίδα σημειώνει: «Λόγω της σκληρής γραμμής του στην ευρωκρίση ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δεν είναι στην Ευρώπη αγαπητός, στην Ελλάδα μάλιστα τον μισούν. Υπό αυτήν την έννοια ίσως ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης να ανασάνουν επειδή δεν θα καθίσει κι άλλα 4 χρόνια ως υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup. Ωστόσο, έχει και πολλούς φίλους στους οποίους θα λείψει. Με τον Γάλλο ομόλογό του, για παράδειγμα, συνεργάζεται στενά».

Ευρηματική στον τίτλο για το αντίστοιχο σχόλιο η Tageszeitung του Βερολίνου με τη φράση «isch over» σε μεικτά αγγλικά και γερμανικά, στα οποία απάντησε ο Σόιμπλε, τον Φεβρουάριο του 2015 στην ερώτηση εάν το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας θα άλλαζε όπως επέμενε ο Βαρουφάκης.

«Το ότι ο Σόιμπλε δεν θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών, αλλά θα γίνει πρόεδρος της Βουλής θα μπορούσε να είναι μια καλή είδηση», επισημαίνει ο σχολιαστής της.

«Κατά βάθος με τη σκληρή του στάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνέβαλε στο να γίνει μόνιμη κατάσταση η κρίση στη νότια Ευρώπη, με συνεχή προγράμματα λιτότητας. Έπνιξε τη συζήτηση για κοινή δημοσιονομική πολιτική χωρίς την οποία το ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα. Εάν ο Σόιμπλε κρατήσει μελλοντικά προς το AfD την ίδια αμείλικτη στάση του και τον βίαιο κυνισμό, με τους οποίους ώθησε τους Έλληνες συνεχώς σε κοινωνικές αγριότητες, θα είναι ένα κέρδος. Αυτό είναι το καθήκον μιας ισχυρής προσωπικότητας. Για την Ευρώπη, η αποχώρηση Σόιμπλε δεν σημαίνει αυτόματα ότι τα πράγματα θα γυρίσουν προς το καλύτερο. Το αντίθετο. Αν ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ καταφέρει να αποσπάσει το υπουργείο Οικονομικών, ο ρόλος της Γερμανίας στις Βρυξέλλες μπορεί να γίνει πιο καταστροφικός. Βέβαια για τον Σόιμπλε το Grexit ήταν μια επιλογή, για τον Λίντνερ είναι ρητή απαίτηση».

Και καταλήγει η εφημερίδα: «Εάν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Πράσινοι θέλουν να δώσουν έμφαση στην ευρωπαϊκή ιδέα, δεν θα πρέπει να αφήσουν σε καμιά περίπτωση το υπουργείο στα χέρια του FDP… Και οι Πράσινοι θα πρέπει να σκεφτούν τι τους είναι πιο σημαντικό, η δημοτικότητα του υπουργείου Εξωτερικών ή το υπουργείο Οικονομικών. Διότι στο τελευταίο δεν θα συνέβαλαν μόνο στην ιδέα μιας αλληλέγγυας Ευρώπης, αλλά θα κρατούσαν ένα σημαντικό μοχλό για μια πιο δίκαιη δημοσιονομική πολιτική. Πόση ισχύ απορρέει από αυτό το πόστο το έδειξε ο Σόιμπλε τα τελευταία 8 χρόνια με εντυπωσιακό τρόπο».

TAZ θεωρεί καλή είδηση τη μετακίνηση Σόιμπλε στην Bundestag, όπου θα κληθεί να αντιμετωπίσει το AfD.

Πηγή: Deutsche Welle

[ad-slot]

ΕΥΡΩΠΗ
Τουλάχιστον δεν ανέχεται τον ρατσισμό!
«Οι μπούρκες, τα κορίτσια με τις μαντίλες, οι άνδρες που κρατούν μαχαίρι δεν θα διασφαλίσουν την ευημερία μας, την οικονομική μας ανάπτυξη και...
Τουλάχιστον δεν ανέχεται τον ρατσισμό!
ΕΥΡΩΠΗ
Όλα έτοιμα για τον Β. Σόιμπλε
Ομόφωνα αποφάσισε την υποψηφιότητα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την θέση του προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, η Κοινοβουλευτική...
Όλα έτοιμα για τον Β. Σόιμπλε
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ακροδεξιοί ξανάρχονται στη Γερμανία
Τον τετραγώνισε χθες τον κύκλο της πολιτικής ανακολουθίας η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας. Εξέλεξε βουλευτές του ακροδεξιού AfD ως προέδρους σε...
Οι ακροδεξιοί ξανάρχονται στη Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Ένας ακροδεξιός στην επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ
Ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος ΑfD Πέτερ Μπέρινγκερ θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής. Πρόκειται για την...
Ένας ακροδεξιός στην επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ
ΕΥΡΩΠΗ
Ανεπιθύμητη συντροφιά οι βουλευτές του AfD
Η είσοδος του AfD στην Bundestag φέρνει στα βουλευτικά έδρανα 92 στελέχη του ακροδεξιού κόμματος, ενώ βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων αποφεύγουν ήδη...
Ανεπιθύμητη συντροφιά οι βουλευτές του AfD