Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ευρώπη του Μακρόν και η αντίδραση του Βερολίνου

O Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ | AP

Η Ευρώπη του Μακρόν και η αντίδραση του Βερολίνου

  • A-
  • A+

Χαρακτηρίζοντας τη σημερινή Ευρώπη ως αργή, αδύναμη και αναποτελεσματική, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την επανίδρυση της Ε.Ε., όπως είναι ο κοινός προϋπολογισμός, η στρατιωτική συνεργασία και οι εναρμονισμένοι φόροι στα κράτη-μέλη.

Ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας την Τρίτη ενώπιον πλήθους Ευρωπαίων φοιτητών στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, επιδίωξε να δώσει το δικό του στίγμα για το μέλλον της Ε.Ε., μολονότι κάποια από τα βασικά σημεία που προτείνει έρχονται σε αντίθεση με τις επιθυμίες του Βερολίνου. 

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Κυριακή, ο Μακρόν έχει συνομιλήσει δύο φορές με τη καγκελάριο Μέρκελ, καθώς και με άλλους ηγέτες της Ε.Ε., όπως και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δεν υποστηρίζει την ιδέα ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού ή κοινοβουλίου της ευρωζώνης.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ δεν αντιτίθεται στην ύπαρξη ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά διαφοροποιείται από τον Μακρόν για το πόσο ισχυρός θα είναι ο ρόλος του. Ωστόσο ο δυνητικός εταίρος της στην κυβέρνηση, οι Φιλελεύθεροι, έχουν ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον ενός κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. 

«Ξεχάσαμε να υπερασπιστούμε την Ευρώπη»

Με τo βλέμμα στο Brexit, o Macron προειδοποίησε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για τους κινδύνους του αντι-μεταναστευτικού εθνικισμού και του κατακερματισμού, υπογραμμίζοντας ότι τα παραπάνω έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές μιας κοινής Ευρώπης που γεννήθηκε από την τραγωδία των παγκόσμιων πολέμων.

«Θεωρήσαμε ότι το παρελθόν δεν θα επέστρεφε ... νομίζαμε ότι είχαμε μάθει το μάθημά μας», δήλωσε ο Μαρκόν, με αφορμή την είσοδο στη γερμανική βουλή, για πρώτη φορά στα τελευταία 60 χρόνια, ενός ακροδεξιού κόμματος όπως είναι το AfD. Όπως είπε ο Μακρόν, αυτή η απομονωτική στάση έχει αναγεννηθεί «επειδή ξεχάσαμε να υπερασπιστούμε την Ευρώπη».

Οι προτάσεις Μακρόν 

«Η Ευρώπη που γνωρίζουμε είναι πολύ αργή, πολύ αδύναμη, πολύ αναποτελεσματική», ισχυρίστηκε ο Μακρόν. Για την άρση αυτού του προβλήματος, ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε να υπάρξει στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ένας κοινός προϋπολογισμός, ο οποίος θα επέτρεπε επενδύσεις σε ευρωπαϊκά έργα και θα συνέβαλε στη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ σε περίπτωση ενδεχόμενης οικονομικής κρίσης.

Όπως συμπλήρωσε, αυτός ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να προέρχεται εν μέρει από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης.

Για να μειώσει τις ανισότητες σε ολόκληρη την Ε.Ε., ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε μεγαλύτερη εναρμόνιση των φορολογικών πολιτικών της Ε.Ε. Επίσης, δήλωσε ότι κάθε χώρα της Ε.Ε. θα πρέπει να εγγυάται ένα ελάχιστο μεροκάματο και μισθοδοσία.

Για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη, ο Μακρόν μίλησε για μια ευρωπαϊκή υπηρεσία για το άσυλο, καθώς και για τυποποιημένα έγγραφα ταυτότητας της Ε.Ε.

Εξάλλου, ο Μακρόν πρότεινε επίσης μια κοινή ευρωπαϊκή δύναμη στρατιωτικής επέμβασης και αμυντικό προϋπολογισμό. Έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής μονάδας πληροφοριών για την καλύτερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και μιας κοινής δύναμης πολιτικής προστασίας.

Ο Μακρόν σχεδιάζει να συζητήσει τις προτάσεις του με τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. ώς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι αντιδράσεις της Γερμανίας

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ομιλία του Μακρόν δεν αφέθηκε ασχολίαστη από Γερμανούς αξιωματούχους και ΜΜΕ.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) που αποτελούν δυνητικούς εταίρους των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ σε οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού, καλωσόρισαν την πρόταση Μακρόν για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας στην Ε.Ε., ωστόσο απέρριψαν την ιδέα ενός κοινού προϋπολογισμού στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών που θα αποτελέσουν την αξιωματική αντιπολίτευση στη νέα γερμανική βουλή, εξήρε τις δηλώσεις Μακρόν κατά του εθνικισμού, υποστήριξε πως «μόνο με κοινές λύσεις μπορούμε να εμπνεύσουμε και πάλι τους ανθρώπους στην Ευρώπη για την Ευρώπη», ωστόσο πρόσθεσε με νόημα ότι «χρειαζόμαστε επίσης την κοινή ευρωπαϊκή βούληση».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο γερμανικός Τύπος επικρότησε τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μακρόν, αλλά και επισήμανε τις δυσκολίες εφαρμογής τους. Πιο συγκεκριμένα: 

Το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι ήταν μια ομιλία κατά της μικροψυχίας. «Ο Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε στην εν μέρει συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του μεταρρυθμίσεις για την ΕΕ που στο σύνολό τους ισοδυναμούν με μιαν επανάσταση. Η Ευρώπη, είπε, ενώπιον των φοιτητών είναι πολύ αργή, πολύ αδύναμη, πολύ αναποτελεσματική. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι για τον Γάλλο πρόεδρο η επανίδρυση μιας Ευρώπης κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής.» Τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν μεταξύ πολλών άλλων κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, κοινός προϋπολογισμός για τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης και μια ευρωπαϊκή υπηρεσία παροχής ασύλου. 

«Η ιδέα ενός κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης», υπενθυμίζει το Spiegel, «προσκρούει στην άρνηση, ιδίως μάλιστα στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Μακρόν ο προϋπολογισμός αυτός θα φθάνει μερικές ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ των κρατών-μελών. Το συνολικό ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν το 2016 10,7 τρισεκατομμύρια ευρώ, με άλλα λόγια κάθε 1% φθάνει τα 107 δισ. Μέχρι σήμερα η Ε.Ε. είχε συνολικό προϋπολογισμό 160 σχεδόν δισ. κάθε χρόνο, και δεν διαθέτει τη δυνατότητα δανεισμού.»

«Ο Μακρόν», γράφει η Süddeutsche Zeitung, «επέλεξε με προσοχή την ημερομηνία της ομιλίας του, διότι ήθελε οι ιδέες του να διαποτίσουν τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η αντίδραση της καγκελαρίου Μέρκελ θα είναι ‘ενθαρρυντική'… Κορυφαίο στέλεχος των Φιλελευθέρων όμως, που κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετέχουν στη νέα γερμανική κυβέρνηση, χαρακτήρισε μεν την ομιλία Μακρόν ‘τολμηρή', πρόσθεσε όμως: ‘Δεν χρειαζόμαστε ούτε περισσότερο κράτος ούτε νέους φόρους. Η ευρωζώνη χρειάζεται μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα , όχι νέους κορβανάδες.»

Η εκτίμηση της Frankfurter Allgemeine Zeitung είναι ότι το Παρίσι αλλά και οι Βρυξέλλες υπολόγιζαν σε μια συνέχιση του Μεγάλου Συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο και μετά τις εκλογές, ίσως και με τη συμμετοχή των Πράσινων.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι έκαναν προφανώς τον λογαριασμό τους χωρίς τους Γερμανούς ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους απορρίπτουν τη μετατροπή της ευρωζώνης σε ένωση αναδιανομής πόρων. Κι αυτό επειδή ξέρουν ότι τα λάθος κίνητρα δεν οδηγούν σε επιτυχία, όπως βλέπει ο καθένας στην Ιταλία, όπου μετά από 150 χρόνια αναδιανομής πόρων η ψαλίδα μεταξύ Βορρά και Νότου δεν περιορίστηκε αλλά αντίθετα διευρύνθηκε.»

«Έτσι τώρα τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν σε εφιάλτη για το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Γιατί στη επόμενη γερμανική κυβέρνηση ενδέχεται να συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι, κατά τα άλλα κόμμα φιλοευρωπαϊκό, η νέα ηγεσία του οποίου όμως απορρίπτει την ιδέα μιας Ευρώπης ως ένωσης αναδιανομής των πόρων. Η μέχρι σήμερα ευρωπαϊκή πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον Κρίστιαν Λίντνερ επικεφαλής των Φιλελεύθερων, αν το κόμμα του δεν θέλει να αθετήσει για μια ακόμα φορά τις υποσχέσεις του και να εκπαραθυρωθεί εκ νέου από τη βουλή.»

[ad-slot]

ΕΥΡΩΠΗ
Ανεμοστρόβιλος εξελίξεων στην Ε.Ε.
Η Ε.Ε. εισέρχεται σε μια περίοδο ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει πού θα καταλήξουν και ποιες...
Ανεμοστρόβιλος εξελίξεων στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Οδικός χάρτης Μέρκελ-Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε.
Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν αντίστοιχα, φέρεται να δεσμεύθηκαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο...
Οδικός χάρτης Μέρκελ-Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Να τα αλλάξει όλα στην Ευρώπη θέλει ο Μακρόν
Υποσχέσεις για μία νέα Ευρώπη μοίρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, τη στιγμή που η δημοφιλία του στη Γαλλία ολισθαίνει επικίνδυνα. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για...
Να τα αλλάξει όλα στην Ευρώπη θέλει ο Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ιστορική συμφωνία ή πυροτέχνημα;
Ιστορικό βήμα για την αναζωογόνηση του ημιθανούς «γαλλογερμανικού άξονα» ή επικοινωνιακό πυροτέχνημα για δυο ηγέτες στο ναδίρ της δημοτικότητάς τους;...
Ιστορική συμφωνία ή πυροτέχνημα;