• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.6°C / 9.6°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.5°C / 9.4°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 4.0°C / 9.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 4.4°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 7.7°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.6°C / 9.4°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 3.4°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.5°C / 4.5°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 8.8°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  60%
AP Photo/Markus Schreiber

Ο Σόιμπλε σέρνει τον χορό

 • A-
 • A+

Θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής την οικονομική πολιτική της Γερμανίας και σε ποιο βαθμό θα διαμορφώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για την Ε.Ε.; Το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας δεν είναι για απότομες στροφές και η καγκελάριος Μέρκελ έχει δείξει στις τρεις προηγούμενες θητείες της ότι προτιμάει την πεπατημένη, ιδίως όταν έχει αποδειχθεί ασφαλής και αποφέρει σταθερά οφέλη.

Το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου το πλεόνασμα είναι 18,3 δισ. ευρώ και ο ρυθμός ανάπτυξης σταθερά πάνω από το 1,5%, με τη Γερμανική Κεντρική Τράπεζα να εκτιμά ότι θα κλείσει στο 1,9%, όπως και τον προηγούμενο χρόνο. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν επίσης σταθεροποίηση της ανεργίας στο 5,7%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό από τη δεκαετία του ‘80.

Ολοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες είναι θετικοί, οι προβλέψεις θετικές όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία 30 χρόνια, ωστόσο αυτή η οικονομική πορεία δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς διορθώσεις, όπως παραδέχονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Ελαστική εργασία

Η δραστική μείωση της ανεργίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία μικρών θέσεων εργασίας-mini jobs, με χαμηλούς μισθούς και ελαστικές σχέσεις. Περίπου 1.000.000 τέτοιες θέσεις δημιουργήθηκαν τα τελευταίο χρόνια και στην κυβερνητική ατζέντα είναι η δημιουργία άλλων τόσων θέσεων τα επόμενα. Φέτος υπήρξε αύξηση της κατώτατης αμοιβής ανά ώρα εργασίας από τα 8,5 στα 8,85 ευρώ την ώρα. Ανάλογη αύξηση δόθηκε από 1/7/2017 και στις συντάξεις, σε ποσοστό 1,9% στις περιοχές της Δυτικής Γερμανίας και 3,59% στις περιοχές της Ανατολικής, ώστε να επιτευχθεί το 2025 η πλήρης εξίσωση.

Η εξίσωση αυτή είναι λογιστική με βάση τη μέση σύνταξη που υπολογίζεται σε συνάρτηση με τις εισφορές. Η μέση σύνταξη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat 2016, είναι στα 1.200 ευρώ, ο μέσος όρος όμως βρίσκεται πολύ χαμηλότερα. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στις περιοχές της Ανατολικής Γερμανίας (πλην του Βερολίνου) κυμαίνεται στο 75%.

Το εκπαιδευτικό και η κοινωνική πρόνοια είναι από την άλλη τα δύο μεγάλα προβλήματα που βαραίνουν πλέον τους Χριστιανοδημοκράτες λόγω της δικής τους οικονομικής ατζέντας, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών του Β. Σόιμπλε. Και έχουν άλλο ένα πρόβλημα που πλέον παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, τη ραγδαία αύξηση της τιμής των ακινήτων, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια.

Το 2017 προβλέπεται ότι οι αυξήσεις θα είναι σε διψήφιο ποσοστό, το οποίο στις επτά μεγαλύτερες πόλεις (Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Κολονία, Φρανκφούρτη, Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ) ήδη είναι ξεπερασμένο. Το φαινόμενο αποδίδεται στην πολιτική μηδενικών επιτοκίων των τραπεζών που ωθεί τους αποταμιευτές στην αγορά ακινήτων, αλλά και στην ανεπαρκή πλέον πολιτική κοινωνικής στέγης, και έχει αποτέλεσμα τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα να διαθέτουν περίπου το 50% των αποδοχών τους στη στέγαση.

Το αμέσως επόμενο κεφάλαιο της οικονομικής πολιτικής αφορά τις δημόσιες επενδύσεις. Το οικονομικό επιτελείο υπό τον Σόιμπλε επιμένει στη γραμμή των περιορισμένων δαπανών. Ο υπουργός Οικονομικών αντιπροτείνει την ιδιωτικοποίηση των εθνικών οδών ώστε να καλυφθούν με τα έσοδα οι ανάγκες κοινωνικής πολιτικής και παράλληλα να προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας, με στόχο να παραμείνει η γερμανική οικονομία ανταγωνιστική. Στο ζήτημα αυτό υπερθεματίζουν οι Φιλελεύθεροι.

Η ανοιχτή διαφωνία όμως των Φιλελεύθερων του Κρ. Λίντνερ με το πλαίσιο του προέδρου της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ για διεύρυνση της ευρωζώνης και ενίσχυση των μηχανισμών εξισορρόπησης μεταξύ Βορρά και Νότου συνιστά ήδη πρόβλημα στην προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες. Οι Φιλελεύθεροι έχουν ταχθεί επίσης υπέρ της εξόδου των χωρών που είναι σε δημοσιονομική κρίση από το ευρώ, με έμφαση στην Ελλάδα. Παρόμοιες απόψεις εν τούτοις εκφράζει και ένα μεγάλο μέρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών.

Γέφυρες

Η πρόσφατη πολιτική ιστορία έχει δείξει πάντως πως οι προεκλογικές διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν μετεκλογικά, όπως είχε γίνει μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων το 2009 και μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών το 2013. Η γέφυρα που ρίχνουν παράλληλα οι Φιλελεύθεροι αφορά την επίσπευση των επενδύσεων στην ενέργεια και την ψηφιακή τεχνολογία.

Οι Πράσινοι, που επίσης δεν αποκλείουν κυβερνητική συνεργασία, δεν κουβαλούν βεβαίως την ιδρυτική τους ατζέντα. Και είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να βάλουν σε προγραμματική συμφωνία τα θέματα που προβάλλουν ως προεκλογικές δεσμεύσεις (προστασία του περιβάλλοντος, μέτρα για τον περιορισμό των αυτοκινήτων ντίζελ και βενζίνης κ.ά.) έχοντας απέναντι τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας ή και τους Φιλελεύθερους, στο σχήμα Τζαμάικα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Μαζί με τις κάλπες άνοιξε και ο ασκός του Αιόλου...
Τρίτο κόμμα η Ακροδεξιά στη Γερμανία! Πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές, δεύτεροι οι Σοσιαλδημοκράτες. Και οι δύο όμως είδαν τα ποσοστά τους σε ιστορικά χαμηλά. Μόνο μέσω «Τζαμάικας» θα...
Μαζί με τις κάλπες άνοιξε και ο ασκός του Αιόλου...
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Βρυξέλλες... τα ’βαψαν μαύρα
«Μας έχουν ζώσει τα φίδια». Η φράση αυτή Ευρωπαίου διπλωμάτη αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα που κυριάρχησαν χθες στις Βρυξέλλες μετά τη νίκη της Ανγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές υπό τη «σκιά» της...
Οι Βρυξέλλες... τα ’βαψαν μαύρα
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέρκελ νίκησε, οι ακροδεξιοί πανηγυρίζουν
Ψυχρολουσία αλλά και «παγωμάρα» προκαλεί το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία. Τα δύο «μεγάλα» κόμματα απώλεσαν σημαντικό μέρος της εκλογικής επιρροής τους, την ίδια ώρα που το κόμμα «Εναλλακτική για τη...
Η Μέρκελ νίκησε, οι ακροδεξιοί πανηγυρίζουν
ΕΥΡΩΠΗ
Ξέρουμε το αποτέλεσμα, ψάχνουμε τις συμμαχίες
Το ότι θα κερδίσουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, αλλά και το ότι θα ηττηθούν οι Σοσιαλδημοκράτες, που στην αρχή της προεκλογικής περιόδου στόχευαν ψηλά, θεωρείται σίγουρο. Οι μετεκλογικές συνεργασίες...
Ξέρουμε το αποτέλεσμα, ψάχνουμε τις συμμαχίες
ΕΥΡΩΠΗ
Η μαυρίλα θεριεύει και απειλεί
Ενα κόμμα που ξεκίνησε ως μια... παρέα συντηρητικών οικονομολόγων που διαμαρτύρονταν για την οικονομική πολιτική της Ε.Ε., μετασχηματίστηκε το 2015 σε ακροδεξιό μόρφωμα που φωνάζει για φυλετική καθαρότητα και...
Η μαυρίλα θεριεύει και απειλεί
ΕΥΡΩΠΗ
Και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν
​Το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν οι πολίτες της Γερμανίας σε αυτές τις εκλογές είναι να ψηφίσουν, τονίζει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit στο τελευταίο προεκλογικό της φύλλο. Ανάλογες εκκλήσεις στο...
Και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας