• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 28.5°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 27.1°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.1°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 24.9°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 20.9°C
  0 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 29.1°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.7°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 27.7°C
  3 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 28.1°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 24.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  62%

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση που υπέγραψε χθες ο πρόεδρος, ο οποίος βλέπει τη δημοφιλία του να πέφτει, αλλά ποντάρει στην πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης,

Μακρον-αρκοθετημένος

 • A-
 • A+

Καυτό φθινόπωρο αντιμετωπίζει ο Εμανουέλ Μακρόν με τις σφοδρές αντιδράσεις που προκαλούν η πολιτική του και η απόφασή του να προχωρήσει σε επίμαχες μεταρρυθμίσεις, παρά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κοινωνική ανάφλεξη.

Στη δεύτερη μεγάλη εθνική κινητοποίηση κατά της μεταρρύθμισης του Κώδικα Εργασίας, που οργάνωσε την Πέμπτη το ριζοσπαστικό συνδικάτο CGT, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών αντιτάχθηκαν στην εργασιακή μεταρρύθμιση. Μαχητικές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις οργανώνει σήμερα ο ηγέτης της Ανυπόταχτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος εκπροσωπεί δυναμικά την αντιπολίτευση της Αριστεράς και θεωρείται ο κυριότερος πολιτικός αντίπαλος του Μακρόν.

Τελευταίο εκλογικό ραντεβού του 2017 είναι οι εκλογές στη Γερουσία που διεξάγονται την Κυριακή. Η Δεξιά διαθέτει πλειοψηφία, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει να εξασφαλίσει σημαντική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Oxoda, ο Μακρόν έχασε 14 μονάδες σε δημοφιλία μέσα σε ένα δίμηνο και απολαμβάνει ποσοστό 44% θετικών απόψεων. Δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ΒFM δείχνει ότι 53% των Γάλλων είναι υπέρ των κινητοποιήσεων και 22% αντιτίθενται στην πολιτική του. Σε ναρκοθετημένο έδαφος οδεύει ο Γάλλος πρόεδρος, αλλά παραμένει απτόητος από τις αντιδράσεις κατά της φιλελεύθερης πολιτικής του και δηλώνει: «Η δημοκρατία δεν είναι η φωνή του δρόμου».

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη διαδικασία για την προώθηση του νόμου εργασίας με τη χθεσινή έγκριση των πέντε διαταγμάτων από το υπουργικό συμβούλιο. Αμεση θα είναι η δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Τα διατάγματα θα περιληφθούν σε ένα νέο νομοσχέδιο, που θα έχει χαρακτήρα νομικής «επικύρωσης» της μεταρρύθμισης. Ο νόμος θα υποβληθεί τον Οκτώβριο στους βουλευτές και στους γερουσιαστές και θα επιστρέψει στη Βουλή για την τελική ψήφιση ώς το τέλος Νοεμβρίου. Ο Μακρόν επιθυμεί να επιταχύνει την ψήφιση του νόμου, για να αποφύγει κινητοποιήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του διμήνου που ενδέχεται να παραλύσουν τη Γαλλία.

Τα συνδικάτα

Η επίμαχη εργασιακή μεταρρύθμιση περιλαμβάνει μέτρα που πλήττουν κεκτημένα εργατικά δικαιώματα. Προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της σύμβασης αορίστου χρόνου. Αποδυναμώνεται ο ρόλος των συνδικάτων στο να διαπραγματεύονται τους όρους αμοιβής, το ωράριο και τις συνθήκες εργασίας. Τίθεται ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για απόλυση. Κάθε απόλυση που κρίνεται άδικη από το Εργατοδικείο θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για εργασία δυο ετών.

Δίνεται στις εταιρείες μεγαλύτερη ευελιξία για να προσαρμόζουν τους μισθούς και το ωράριο εργασίας. Γίνεται πιο αυστηρή η πρόσβαση σε επιδόματα ανεργίας, με μείωση της διάρκειας παροχής των επιδομάτων και περιορισμό του αριθμού θέσεων εργασίας που ένας άνεργος έχει τη δυνατότητα να απορρίψει. Ο οργανισμός που διαχειρίζεται την κοινωνική ασφάλιση και την αποζημίωση των ανέργων στη Γαλλία (Unedic) κρατικοποιείται. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα αντικατασταθούν από έναν υφιστάμενο φόρο (CSG), η επιβολή του οποίου θα επεκταθεί σε όλα τα εισοδήματα και στις συντάξεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να ξανακερδίσει τις εντυπώσεις στην κοινή γνώμη με θεαματικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής. Θα παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη στις 26 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές. Ωστόσο οι εξαγγελίες του Μακρόν για κοινωνικά και οικονομικά μέτρα προκαλούν αντιδράσεις. Το 56% των ερωτηθέντων επικρίνουν τη φορολογική του πολιτική «η οποία ευνοεί κυρίως τις εύπορες τάξεις».

Στις 10 Οκτωβρίου οργανώνονται μαζικές διαδηλώσεις των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Οι οδηγοί φορτηγών ξεκινούν κινητοποιήσεις. Απειλούν με καταλήψεις διυλιστηρίων και μπλόκα στους δρόμους. Πολιτικοί αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι προς το παρόν οι κινητοποιήσεις διαφόρων κλάδων εργαζομένων δεν οδηγούν σε ενότητα. Τα συνδικάτα οργανώνουν ξεχωριστά διαδηλώσεις. Αν ενωθούν όλες οι κινητοποιήσεις, που εκφράζουν διαφορετικές διεκδικήσεις, ο Μακρόν θα έχει να αντιμετωπίσει ευρύ κοινωνικό μέτωπο.

Κατακερματσμός

Σε πολιτικό επίπεδο ποντάρει στην προεδρική πλειοψηφία για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κατακερματιστεί. Η Δεξιά έχει χωριστεί σε δύο ομάδες, τη σκληροπυρηνική και τη «μακρονική» τάση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται σε αποσύνθεση, με τις εσωκομματικές του έριδες και με προβλήματα οικονομικής επιβίωσης που οδήγησαν στην πώληση του μεγάρου Solferino, της ιστορικής έδρας του. Οι Οικολόγοι έχουν εξαφανιστεί.

Η σύγκλιση της ριζοσπαστικής Αριστεράς του Μελανσόν με το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ανέφικτη. Στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο η αντιπαράθεση της Μαρίν Λεπέν με τον αντιευρωπαϊστή αντιπροέδρό της Φλοριάν Φιλιπό οδήγησε σε ρήξη. Ο Φιλιπό, που ήταν πρωτεργάτης της πολιτικής του Ε.Μ. για την έξοδο από την ευρωζώνη, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το κίνημα «Πατριώτες» που είχε δημιουργήσει πρόσφατα. Η Λεπέν τού αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες προκαλώντας την παραίτησή του.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Εσπειρε αντεργατικά μέτρα, θερίζει θύελλες
Την πρώτη σημαντική δοκιμασία της πενταετούς θητείας του αντιμετωπίζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με τις μεγάλες κοινωνικές κινητοποιήσεις κατά της επίμαχης μεταρρύθμισης του εργατικού δικαίου, πριν...
Εσπειρε αντεργατικά μέτρα, θερίζει θύελλες
ΕΥΡΩΠΗ
Διχάζουν τη Γαλλία τα μέτρα του Μακρόν
Συμβιβασμός ή εμπαιγμός; Το ερώτημα κάνει από χθες ακόμη πιο βαθιές τις διαχωριστικές γραμμές στην ανάστατη Γαλλία, ένα 24ωρο μετά τις εξαγγελίες του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ως απάντηση στον ξεσηκωμό των...
Διχάζουν τη Γαλλία τα μέτρα του Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μακρόν... ολαντοποιήθηκε
Με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς έχασε ο Γάλλος πρόεδρος το μεγάλο κομμάτι της δημοτικότητάς του, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, καθώς οι θετικές και οι αρνητικές γνώμες για την πολιτική του πλέον ισοψηφούν στο 42%!...
Ο Μακρόν... ολαντοποιήθηκε
ΕΥΡΩΠΗ
Τα συνδικάτα επιφυλάσσουν στον πρόεδρο μακρύ και καυ τό καλοκαίρι
Ούτε ένα 24ωρο δεν συμπληρώθηκε από την ανακοίνωση της νίκης του και ο Εμανουέλ Μακρόν ήρθε χθες το μεσημέρι αντιμέτωπος με την πρώτη του διαδήλωση. Εκπρόσωποι από διάφορα συνδικάτα της χώρας, αλλά και απλοί...
Τα συνδικάτα επιφυλάσσουν στον πρόεδρο μακρύ και καυ τό καλοκαίρι
ΕΥΡΩΠΗ
Νομοθεσία... από την πίσω πόρτα
Δύο σημαντικοί νόμοι υιοθετήθηκαν χθες από το γαλλικό Κοινοβούλιο, στην ύστατη ημέρα των εργασιών της Βουλής πριν από τις θερινές διακοπές. Στην Εθνοσυνέλευση ψηφίστηκε το πρωί με 87 ψήφους έναντι 5 και...
Νομοθεσία... από την πίσω πόρτα
ΕΥΡΩΠΗ
Παρά... δύο ψήφους μομφή
Νέο μπαράζ επικρίσεων προκάλεσε η υιοθέτηση της επίμαχης εργασιακής μεταρρύθμισης από την Εθνοσυνέλευση, μετά από προσφυγή του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στη διαδικασία του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, που...
Παρά... δύο ψήφους μομφή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας