Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Μαδρίτη στέλνει και άλλους αστυνομικούς στην Καταλονία

Ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων

AP Photo

Η Μαδρίτη στέλνει και άλλους αστυνομικούς στην Καταλονία

  • A-
  • A+

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, η κεντρική κυβέρνησης της Ισπανίας επιλέγει να αυξήσει τις αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία με αποστολή τους «να δράσουν σε περίπτωση που διεξαχθεί το παράνομο δημοψήφισμα».

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι στέλνει και άλλες αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία ανεβάζοντας το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στα ύψη.

Η Καταλονία, έχει τη δική της αστυνομία (Mossos d' Esquadra) όμως η κυβέρνηση της Μαδρίτης δε φαίνεται να την εμπιστεύεται με το υπουργείο Εσωτερικών να στέλνει και άλλες αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή. Σύμφωνα με Ισπανικά μέσα ενημέρωσης 3.000 έως 4.000 έχουν ήδη φθάσει ή βρίσκονται καθ΄οδόν και θα ενωθούν με τους 5000 που ήδη βρίσκονται στην Καταλονία.

AP Photo/Alik Keplicz

«Αποστολή τους θα είναι η επιτήρηση των δημόσιων χώρων και η διατήρηση της τάξης και θα δράσουν σε περίπτωση που διεξαχθεί το παράνομο δημοψήφισμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Θα ενεργούν σε υποστήριξη της καταλανικής αστυνομίας, που θα εξακολουθήσει να έχει την ευθύνη, πρόσθεσε.

Ενόχληση...

Η καταλανική κυβέρνηση κατηγόρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τις ισπανικές αρχές ότι ανέλαβαν ουσιαστικά τη διοίκηση της περιοχής μετά την επιδρομή της αστυνομίας στα γραφεία της και τη σύλληψη αξιωματούχων, και το υπουργείο Οικονομικών πήρε τον έλεγχο του τοπικού οικονομικού υπουργείου.

AP Photo

Δεν πτοούνται

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τους εμφανίζονται οι Καταλανοί.

Ο καταλανός πρωθυπουργός Κάρλος Πουιγκντεμόν, σε άρθρο του στην Washington Post με τίτλο «Συγγνώμη Ισπανία, η Καταλονία θα ψηφίσει για την ανεξαρτησία της είτε το θέλετε είτε όχι» επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά του και καλεί τους δημοκράτες ανά τον κόσμο να στηρίξουν τις ενέργειές του.

«Μετά από τρεις αιώνες κάτω από ισπανική κυριαρχία την 1η Οκτώβρη οι πολίτες της Καταλονίας θα έχουν επιτέλους την ευκαιρία να εξασκήσουν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση» γράφει, κάνοντας λόγο για ένα ιστορικό δημοψήφισμα.

Τονίζει ότι η τοπική κυβέρνηση είναι δημοκρατικά εκλεγμένη, ενώ τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας πήραν το 47,8% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές σε αντίθεση με το 39,1% που πήραν τα κόμματα που αντιτίθενται σε αυτή την προοπτική.

«Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις του Καναδά και της Βρετανίας, η Μαδρίτη αρνήθηκε να δεχθεί αυτή τη δημοκρατική πρόκληση και έχει κατρακυλήσει στον δρόμο της αυταρχικής καταστολής» γράφει ο  Πουιγκντεμόντ και συνεχίζει «Στα περισσότερα μέρη του κόσμου η αστυνομία προστατεύει τις κάλπες, τα αστυνομκά τμήματα και τους ψηφοφόρους. Στην Καταλονία σήμερα η κατάσταση είναι η αντίθετη. Συνέλαβαν αξιωματούχους, παγίδευσαν τηλέφωνα, εισέβαλαν σε κατοικίες και απαγόρευσαν πολιτικές συγκεντρώσεις».

Παράλληλα, κάνει λόγο για παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης από την ισπανική κυβέρνηση. «Όχι μόνο έχει απαγορεύσει τις διαφημίσεις στα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ, αλλά έχει προσπαθήσει να μπλοκάρει τις ιστοσελίδες της καταλανικής κυβέρνησης που ενημερώνουν το κοινό για την ψηφοφορία. Έχει μπλοκάρει ακόμη και τους servers, κάτι που συμβαίνει μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα».  

«Πρόκειται για ντε φάκτο κατάσταση πολιορκίας» λέει ο Καταλανός πρωθυπουγός και συμπληρώνει ότι η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως αυτή η συμπεριφορά είναι ανεπίτρεπτη. 

«Τέσσερις δεκαετίες μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν ακόμη αυταρχικά ένστικτα στην καρδιά της κυβέρνησης της Μαδρίτης. Ο σεβασμός προς τις μειονότητες είναι βασικό δικαίωμα και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ένα αναφαίρετο δικαίωμα όλων των εθνών.

Η δέσμευσή μας στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και στη βούληση του Καταλανικού λαού να αποφασίσει το μέλλον του παραμένει ακλόνητη. Η καταπίεση από την ισπανική κυβέρνηση δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Την 1η Οκτώβρη οι πολίτες της Καταλονίας θα εξασκήσουν το δικαίωμά τους να αποφασίσουν εάν θέλουν να είναι ανεξάρτητη δημοκρατία, όπως έκαναν και άλλοι λαοί. Αυτή είναι η στιγμή του λαού της Καταλονίας, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτόν τον αγώνα. Καλούμε όλους τους δημοκράτες να στηρίξουν αυτόν τον μεγάλο αγώνα ανάμεσα στην ελευθερία και τον αυταρχισμό» καταλήγει ο Κάρλες Πουιγκντεμόντ.

Υπουργικό στη Μαδρίτη

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη σχετικά με τις εξελίξεις στην Καταλονία, όπου κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες και η τοπική κυβέρνηση δηλώνει πως έχει εναλλακτικά σχέδια για το δημοψήφισμα.

Το συμβούλιο επρόκειτο να εξετάσει και το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του κράτους για το 2018, αλλά η κυβέρνηση του Ραχόι αποφάσισε να αφήσει τα οικονομικά την ερχόμενη εβδομάδα και να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Καταλονία μετά τις πρώτες συλλήψεις στελεχών της τοπικής κυβέρνησης, που είχαν επωμισθεί την οργάνωση του δημοψηφίσματος, αλλά και τις διαρκείς κινητοποιήσεις πολιτών.

Στους δρόμους οι διαδηλωτές

Χθες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έξω από την έδρα του Καταλανικού Ανώτατου Δικαστηρίου στη Βαρκελώνη, μετά το κύμα συλλήψεων και κατασχέσεων προεκλογικού υλικού που πραγματοποιεί η αστυνομία μετά την απόφαση να κηρύξει άκυρη τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε το μεσημέρι και συνεχίστηκε και μετά τη δύση του ηλίου με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και γνωστά καταλανικά συγκροτήματα να λένε τραγούδια. Σήκωσαν πανό, που μεταξύ άλλων έγραφαν: «Δημοκρατία!»

«Το σύνθημά μας είναι ότι δεν φοβόμαστε», δήλωσε μία 21χρονη φοιτήτρια, που συμμετείχε στη συγκέντρωση. «Θέλουμε να ψηφίσουμε γιατί έχουμε το δικαίωμα να αποφασίσουμε, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουμε» υπογράμμισε η ίδια.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Καταλανική Εθνοσυνέλευση, που συνδιοργάνωσε τη διαμαρτυρία, Τζόρδι Σάντσεθ, χαρακτήρισε «πολιτικούς κρατούμενους» τους 14 συλληφθέντες Καταλανούς δημόσιους λειτουργούς από την Εθνοφυλακή και τους εξίσωσε με αντίστοιχους φυλακισμένους σε χώρες όπως η Βόρειος Κορέα, η Κίνα και η Τουρκία.

Δεκάδες άλλα άτομα συγκεντρώθηκαν επίσης χθες βράδυ έξω από τον στρατώνα της Εθνοφυλακής στην Τραβεσέρα ντε Γκράσια της Βαρκελώνης για να διαδηλώσει κατά των συλλήψεων. Στον στρατώνα κρατούνται έξι από τους 14 συλληφθέντες. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: «Απελευθερώστε τους κρατούμενους», «Ανεξαρτησία» και «Έξω οι δυνάμεις κατοχής» και κόλλησαν στους τοίχους αφίσες υπέρ του δημοψηφίσματος.

ΕΥΡΩΠΗ
Συγκρούσεις αστυνομικών με αυτονομιστές της Καταλονίας
Επεισόδια ανάμεσα σε Καταλανούς αυτονομιστές και αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν στη Βαρκελώνη, παραμονές της επετείου του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας.
Συγκρούσεις αστυνομικών με αυτονομιστές της Καταλονίας
ΕΥΡΩΠΗ
Με οδικό χάρτη για απόσχιση απαντά η Καταλονία στoν Σάντσεθ
Τον «οδικό χάρτη» για απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός της περιφέρειας Κιμ Τόρα, ο οποίος απορρίπτει την πρόταση Σάντσεθ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη...
Με οδικό χάρτη για απόσχιση απαντά η Καταλονία στoν Σάντσεθ
ΕΥΡΩΠΗ
Επικίνδυνο σχίσμα στην Ισπανία
Σε αχαρτογράφητα νερά «πλέει» για ακόμη μία φορά η Ισπανία, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης έχει ξεπεράσει κάθε όριο και οι εξελίξεις της επόμενης ημέρας δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν. Η...
Επικίνδυνο σχίσμα στην Ισπανία
ΕΥΡΩΠΗ
Συντριπτικό «Ναι» υπέρ της ανεξαρτησίας
Την άγρια καταστολή του δημοψηφίσματος επιχείρησε να επιβάλει η ισπανική κυβέρνηση στα εκατομμύρια των Καταλανών όμως, 2.262.424 βρέθηκαν στις κάλπες. Από αυτούς τα 2.020.144 ψήφισαν (90,09%) υπέρ του «Ναι»,...
Συντριπτικό «Ναι» υπέρ της ανεξαρτησίας
ΕΥΡΩΠΗ
«Μάχη» για το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Καταλονία
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Καταλονία, όπου ξεκίνησε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, παρά το γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί για να το σταματήσει. Η...
«Μάχη» για το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Καταλονία
ΕΥΡΩΠΗ
«Σταματήστε με κάθε μέσο το δημοψήφισμα»
Βαθαίνει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης, με αφορμή την προσπάθεια της καταλανικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για ανεξαρτησία. Η ένταση μεταφέρεται στην Καταλονία,...
«Σταματήστε με κάθε μέσο το δημοψήφισμα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας