«Από τη Λιλ στη Μασσαλία μέσω Γκρενόμπλ, ο δρόμος βρυχάται». Με αυτόν τον περιγραφικότατο τίτλο η Liberation έδωσε το στίγμα των χθεσινών εκτεταμένων κινητοποιήσεων κατά της αντεργατικής μεταρρύθμισης που θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Πάνω από 400.000 άνθρωποι -περί τις 60.000 στο Παρίσι- διαδήλωσαν χθες σε ολόκληρη τη Γαλλία, όπως δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέ, επικεφαλής της Γενικής Εργατικής Συνομοσπονδίας (CGT) στο δίκτυο Europe 1, κάνοντας λόγο για «επιτυχημένη πρεμιέρα».
Ο «ηθικός αυτουργός» της χθεσινής διαδήλωσης δεν βρισκόταν στη χώρα του. Είχε μεταβεί στις Αντίλες για να εκτιμήσει τις ζημιές που άφησε πίσω του ο τυφώνας «Ιρμα» στις γαλλικές κτήσεις στην Καραϊβική και να διαβεβαιώσει τους κατοίκους για την υλική και ηθική συμπαράσταση της μητέρας Γαλλίας. Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο «τυφώνας Μακρόν» ετοιμάζεται να σαρώσει στη Γαλλία ό,τι απέμεινε από εργασιακά δικαιώματα μετά την περυσινή αντεργατική μεταρρύθμιση Ελ Κομρί της κυβέρνησης Ολάντ, που είχε βγάλει πάλι στους δρόμους τη χώρα. Στα πρότυπα του προκατόχου του, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έβγαλε έναν ωραιότατο λόγο περί δημοκρατίας από τον λόφο της Πνύκας και αρκούντως πειστικό για όσους δεν γνωρίζουν τα πολιτικά του πιστεύω, σκοπεύει να αποτελειώσει τις εργασιακές σχέσεις με διατάγματα.
Θέσπιση ορίου στις αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε περιπτώσεις απολύσεων που κρίνονται άδικες, πολύ μεγαλύτερες ελευθερίες στις εταιρείες όσον αφορά τις απολύσεις, τις προσλήψεις, πρόκριση των επιχειρησιακών (αντί των κλαδικών) συμβάσεων, καθορισμός των όρων απασχόλησης από τις επιχειρήσεις, συγχώνευση των αντιπροσωπευτικών οργάνων του προσωπικού. Αυτό είναι το όραμα του Γάλλου προέδρου για τις εργασιακές σχέσεις, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν όσων βλέπουν στο πρόσωπό του έναν δυνητικό «σωτήρα» μιας Ευρώπης που «ή θα αλλάξει ή θα πεθάνει». Για όσους, βέβαια, ήξεραν να ακούν καλύτερα, ο Μακρόν είπε «είμαι απόλυτα αποφασισμένος και δεν θα υποχωρήσω μπροστά στους λουφαδόρους, τους κυνικούς, τους σκληροπυρηνικούς», απευθυνόμενος σε Γάλλους επιχειρηματίες κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Και οι Γάλλοι τού απάντησαν χθες ανάλογα: «Εμπρός οι τεμπέληδες!», «Μακρόν, την έβαψες, οι τεμπέληδες είναι στους δρόμους» ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις διαδηλώσεις. Ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι έδωσαν το «παρών» ο Μπενουά Αμόν, πρώην υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, και ο Πιερ Λοράν, εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς και βουλευτές των Ανυπότακτων, μεταξύ των οποίων ο Αλεξί Κορμπιέρ. Ο αρχηγός τους, Ζαν-Λικ Μελανσόν, διαδήλωσε στη Μασσαλία, από όπου υποσχέθηκε ότι θα υποχρεώσει τον πρόεδρο «να κάνει πίσω» επειδή «η χώρα αυτή δεν θέλει τον φιλελεύθερο κόσμο».
Το μόνο πράγμα που κάνει τον Μακρόν να αναθαρρεί είναι η διχογνωμία μεταξύ των συνδικάτων. Χθες, δεν ήταν όλοι μαζί. Το συνδικάτο FO (Εργατική Δύναμη) δεν συμμετείχε στην κινητοποίηση, αντίθετα με το 2016, αν και ένα μέρος των μελών του αποφάσισαν να διαδηλώσουν. Το ίδιο και ορισμένα τμήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων CFDT, CFE-CGC, CFTC και UNSA. Η CGT έχει καλέσει σε νέα κινητοποίηση στις 21 Σεπτεμβρίου, παραμονή της παρουσίασης του νομοσχεδίου. Δύο μέρες αργότερα είναι το κάλεσμα που έχει απευθύνει η Ανυπότακτη Γαλλία. Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, είναι στη συνέχεια, προκειμένου να εμποδιστεί η εφαρμογή της «εργασιακής» μεταρρύθμισης η οποία θα περάσει, ούτως ή άλλως, με διάταγμα. Θα καταφέρουν να εφαρμόσουν το «η ισχύς εν τη ενώσει;».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας