Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
#touristsgohome

#touristsgohome

  • A-
  • A+

Όλο και συχνότερα είναι τα συνθήματα νέων σε κτίρια της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων που καλούν τους τουρίστες να «πάνε στα σπίτια τους», την ώρα που οι τελευταίοι συρρέουν για διακοπές στην Ισπανία δαπανώντας εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αριστερών της Καταλονίας, που βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις, το σημερινό μοντέλο μαζικού τουρισμού οδηγεί στη φτώχεια τη μεσαία εργατική τάξη.

Αριστεροί Βάσκοι σκοπεύουν να διοργανώσουν αντι-τουριστική πορεία στις 17 Αυγούστου στο Σαν Σεμπαστιάν, στη διάρκεια φεστιβάλ εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας κατά την οποία γιορτάζονται οι παραδόσεις της χώρας.

Περιφερειακοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι διαδηλώσεις είναι απομονωμένες και επιμένουν ότι οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι. Εκφράζουν, παράλληλα, τη λύπη τους για τις πράξεις «βανδαλισμού» και τονίζουν ότι ο τουρισμός αποτελεί ζωτική βιομηχανία για την Ισπανία.

Όπως δείχνουν άλλωστε οι αριθμοί, 75,6 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν το 2016 την Ισπανία, με την Καταλονία να δέχεται 18 εκατ. και να καθίσταται ο πιο δημοφιλής προορισμός.

Όμως ποιοι διαμαρτύρονται και πώς;

Βανδαλισμοί σημειώθηκαν στη Βαρκελώνη και τη Μαγιόρκα, καθώς και στον «τουριστικό μαγνήτη» των Βάσκων, Σαν Σεμπαστιάν.

Στη Βαρκελώνη μασκοφόροι «επιτέθηκαν» σε τουριστικό λεωφορείο κοντά στο «Καμπ Νου», το γήπεδο της Μπαρτσελόνα· έγραψαν το σύνθημα «ο τουρισμός σκοτώνει τις γειτονιές» και τρύπησαν τα ελαστικά του λεωφορείου. Κανένας από τους επιβάτες δεν τραυματίστηκε.

Η διαμαρτυρία έγινε από την Αράν, ένα αριστερό, αυτονομιστικό κίνημα που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία των Καταλανών.

Στην ιστοσελίδα του κινήματος στο facebook έχουν δημοσιευθεί βίντεο ενάντια στον τουρισμό. Ένα από αυτά δείχνει ακτιβιστές στη Μαγιόρκα να κρατούν πανό δίπλα σε γιοτ σε μαρίνα, αλλού έχουν απομακρυνθεί τα ελαστικά ποδηλάτων μισθωμένων από τουρίστες.

Η Αράν αντιτίθεται στο πρότυπο του μαζικού τουρισμού που «μας θέλει δούλους» και «μετατρέπει τη χώρα σε πάρκο ψυχαγωγίας που ωφελεί μόνο την αστική τάξη και το κεφάλαιο». Έχει 500 ακτιβιστές σε όλη την Καταλονία και προσελκύει συνεχώς καινούργια μέλη.

Την ίδια ώρα η αντιτουριστική εκστρατεία έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στο twitter (#touristgohome).

Eκπρόσωπος της Αράν είπε στο BBC ότι «είμαστε αντικαπιταλιστές, θέλουμε να καταστρέψουμε το σύστημα - και η τουριστική βιομηχανία είναι μέρος αυτού του συστήματος».

«Το σημερινό μοντέλο του τουρισμού αποβάλλει ανθρώπους από τις γειτονιές τους και βλάπτει το περιβάλλον», είπε επίσης και τόνισε ότι οι διαμαρτυρίες τους δεν είναι βανδαλισμός αλλά αυτοάμυνα. «Έχοντας υπογράψει φτωχά συμβόλαια εργασίας, αυτό είναι βία,  όπως όταν πρέπει να φύγεις από τη γειτονιά σου και τα δίκτυα υποστήριξής σου λόγω του τουρισμού».

Στη Χώρα των Βάσκων η Ερνάι, η νεολαία της Πατριωτικής Αριστεράς, ενεργεί όπως η Αράν· είναι δύο «επαναστατικά κινήματα» εναντίον ενός «καταπιεστικού ισπανικού κράτους».

Και στις δύο περιοχές η αντιτουριστική εκστρατεία σίγουρα «χρωματίζεται» από τον εθνικισμό.

Υπάρχει δυσαρέσκεια για τον τουρισμό που εκτοξεύει στα ύψη τις τιμές -ειδικά τις ενοικιάσεις διαμερισμάτων- για τους ντόπιους. Αλλά πρόκειται επίσης για την επιβεβαίωση της εθνικής ταυτότητας και την καταπολέμηση της παγκοσμιοποίησης.

Οι Καταλανοί και οι Βάσκοι έχουν μακρά ιστορία ενάντια στην ισπανική πολιτική κυριαρχία, πηγαίνοντας πίσω στη δικτατορία του Φράνκο και τον εμφύλιο.

Αλλά γιατί προέκυψαν αντιδράσεις στη Βαρκελώνη; 

Παρά την επίμονα υψηλή ανεργία της Ισπανίας, ο τουρισμός ήταν για πρώτη φορά το κύριο πρόβλημα των κατοίκων (19%) έναντι της ανεργίας (12,4%) και των μεταφορών (7%), σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε ο δήμος τον Ιούνιο.

Ο προσωρινός δήμαρχος, Gerardo Pisarello, απέρριψε σε ομιλία του τον όρο «τουριστοφοβία». «Δεν πιστεύω ότι οι κάτοικοι της Βαρκελώνης απορρίπτουν τον τουρισμό - μάλλον θέλουν περισσότερη νομοθεσία», είπε.

Η ελλιπής νομοθεσία κατηγορείται για τον πολλαπλασιασμό φτηνών καταλυμάτων διακοπών στην πόλη, όπως τα Airbnb.

Η Carol Olona, δημοσιογράφος του BBC από τη Βαρκελώνη, αναφέρει ότι η προσπάθεια κέρδους από τον τουρισμό έχει ωθήσει στα ύψη τις τιμές στο κέντρο της πόλης.

Πολλοί νέοι Ισπανοί δεν κερδίζουν περισσότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα, την ώρα που το ενοίκιο ενός συνηθισμένου διαμερίσματος στο κέντρο της πόλης κοστίζει πάνω από 800 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «El Periodico» της Ισπανίας, τα ενοίκια πολλών διαμερισμάτων στην κεντρική Βαρκελώνη αυξήθηκαν περισσότερο από 10% την περίοδο 2014-2016.

Η Olona λέει ότι πολλοί κάτοικοι αγωνίζονται να βρουν προσιτά ενοίκια και να μετακομίσουν σε μικρούς χώρους στα περίχωρα. «Αλλά η Βαρκελώνη δεν έχει πολύ χώρο για να αναπτυχθεί - υπάρχει θάλασσα από τη μία πλευρά, τα βουνά από την άλλη και η πόλη περιβάλλεται από αστικές περιοχές».

Το καλοκαίρι η καθημερινή εισροή τουριστών από κρουαζιερόπλοια φέρνει δυσαρέσκεια, τονίζει.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Βαλεαρίδων Νήσων στη Μαγιόρκα, Biel Barceló, δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες σχετικά με τον σημερινό μαζικό τουρισμό και το «μη ισορροπημένο» μοντέλο αλλά καταδίκασε τις μεθόδους της Αράν, ενώ κορυφαίος αξιωματούχος στον τουριστικό κλάδο των Βάσκων τόνισε ότι ο τουρισμός αποτελεί ζωτική πηγή εισοδήματος.

«Δεν παίζεις με την κότα που γεννάει χρυσά αυγά», προειδοποίησε, με την Ερνάι να τον παρομοιάζει σε tweet με κότα σημειώνοντας «Τα χρυσά σου αυγά είναι η δυστυχία των νέων!»

ΕΥΡΩΠΗ
Διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο στη Λα Ζονκέρα
Διακοπή της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο AP-7 ο οποίος συνδέει την Καταλονία, στην Ισπανία, με τη Γαλλία, προκάλεσαν περίπου 80 άνθρωποι, διακόπτοντας την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα.
Διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο στη Λα Ζονκέρα
ΕΥΡΩΠΗ
Πορείες το Σαββατοκύριακο υπέρ και κατά της απόσχισης της Καταλονίας
Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, στη Βαρκελώνη, μετά τις ταραχές με 600 τραυματίες, που ακολούθησαν την καταδίκη αυτονομιστών ηγετών.
Πορείες το Σαββατοκύριακο υπέρ και κατά της απόσχισης της Καταλονίας
ΕΥΡΩΠΗ
Επεισόδια μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Βαρκελώνη
Νέος γύρος επεισοδίων έξω από τα κεντρικά της αστυνομίας, μετά την ολοκλήρωση της μεγαλειώδους συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους.
Επεισόδια μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Βαρκελώνη
ΕΥΡΩΠΗ
Η Καταλονία τεντώνει το σχοινί
Μέρα γενικής απεργίας ξημερώνει σήμερα για την Καταλονία. Η αυτόνομη περιφέρεια αναμένεται να παραλύσει στην πέμπτη κατά σειρά μέρα των διαμαρτυριών που ακολούθησαν την καταδίκη 12 αυτονομιστών πολιτικών.
Η Καταλονία τεντώνει το σχοινί
ΕΥΡΩΠΗ
Στους δρόμους της Μαδρίτης για τη δίκη της Καταλονίας
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο, σε διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη, υπέρ των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας.
Στους δρόμους της Μαδρίτης για τη δίκη της Καταλονίας
ΕΥΡΩΠΗ
Δεξιοί και φασίστες χέρι χέρι απέναντι στον Πέδρο Σάντσεθ
Το παράδειγμα των «παραιτηθείτε» φαίνεται πως ζήλεψε η ισπανική Δεξιά και διοργάνωσε διαδήλωση στη Μαδρίτη, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, κατηγορώντας τον για «προδοσία». Το «αμάρτημά»...
Δεξιοί και φασίστες χέρι χέρι απέναντι στον Πέδρο Σάντσεθ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας