• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.9°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 25.5°C
  6 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.9°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.2°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  5 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 25.9°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 26.7°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.5°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 24.7°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  53%

Πρόσφυγες στα σύνορα Κροατίας - Ουγγαρίας, απέναντι από Ούγγρους αστυνομικούς, τον Σεπτέμβριο του 2015

EPA / TAMAS SOKI

Διπλή ήττα για το Βίζεγκραντ

 • A-
 • A+

Οι χώρες του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία) χάνουν τη μάχη στο προσφυγικό με την Ε.Ε. Αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, αγνοώντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Συμβούλιο Υπουργών, αλλά βρίσκονται από χθες στριμωγμένες για τα καλά, τόσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του Δικαστηρίου, Ιβ Μποτ, η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών, που ελήφθη το 2015 σχετικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη, ήταν συμβατή με την κοινοτική συνθήκη.

Η εν λόγω απόφαση προβλέπει τη μετεγκατάσταση, εντός διετίας, 120.000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τις άλλες χώρες της Ενωσης.

Ουγγαρία και Σλοβακία προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, με το επιχείρημα ότι παραβιάζονται οι αρχές της ασφάλειας, του δικαίου, της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, της θεσμικής ισορροπίας, της διακυβέρνησης και της αναλογικότητας.

Το άρθρο 78

Ο γενικός εισαγγελέας απεφάνθη ότι το άρθρο 78 επιτρέπει τη θέσπιση μέτρων τα οποία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν σαφώς προσδιορισμένη επείγουσα κατάσταση, παρεκκλίνουν κατά τρόπο προσωρινό και σε συγκεκριμένα σημεία από νομοθετικές πράξεις στον τομέα του ασύλου.

Τι λέει το άρθρο 78 της Συνθήκης της Λισαβόνας; «Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο έπειτα από διαβούλευση με το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να εκδίδει, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους-μέλους ή των εν λόγω κρατών-μελών».

Ο Ιβ Μποτ εισηγείται, λοιπόν, την απόρριψη των προσφυγών Σλοβακίας και Ουγγαρίας. Κατά κανόνα το Δικαστήριο ακολουθεί τη μη δεσμευτική γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την ενεργοποίηση του τελευταίου σταδίου της προδικαστικής διαδικασίας κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, ζητώντας να ξεκινήσουν σε διάστημα ενός μηνός τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων που τους αναλογούν.

Διαφορετικά, η Κομισιόν θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, διευκρίνισε χθες ότι στην προειδοποιητική επιστολή που είχε σταλεί στις τρεις χώρες, οι απαντήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές και σε κάθε περίπτωση δεν δείχνουν διατεθειμένες να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Παρουσιάζοντας δε τη μηνιαία έκθεση της Κομισιόν για την πορεία των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, εκτίμησε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος του αριθμού τους, με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτός ο στόχος της μεταφοράς όλων των επιλέξιμων ατόμων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τον Ιούνιο μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα πάνω από 2.000 πρόσφυγες και 1.000 από την Ιταλία. Μέχρι τις 24 Ιουλίου, ο συνολικός αριθμός μετεγκαταστάσεων ανερχόταν σε 24.676 (16.803 από την Ελλάδα και 7.873 από την Ιταλία). Βέβαια, είμαστε μακριά από τον αριθμό των 120.000, αλλά κάτι επιτέλους φαίνεται ότι κινείται.

Πάντως, με άλλη χθεσινή απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως η υποδοχή προσφύγων για ανθρωπιστικούς λόγους μπορεί να θεωρηθεί «παράνομη διέλευση συνόρων», δικαιώνοντας την Αυστρία και τη Σλοβενία έναντι της Κροατίας.

Οι δύο χώρες απέλασαν πίσω στην κροατική επικράτεια αιτούντες άσυλο από τη Συρία και το Αφγανιστάν, θεωρώντας πως οι αιτήσεις τους πρέπει να εξεταστούν στην Κροατία, όχι μόνο επειδή ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. στην οποία έφτασαν με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου, αλλά επειδή οι κροατικές αρχές τούς διευκόλυναν να μεταβούν στα σύνορα και να περάσουν σε Αυστρία και Σλοβενία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται σήμερα για να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά», μετά τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών των «28» με ψηφοφορία και τη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας, η οποία...
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Η Κομισιόν υπέκυψε στους ακραίους ξενοφοβικούς
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες μια σειρά από χρηματοδοτικές παροχές στα κράτη-μέλη που είναι πρόθυμα να εγκαταστήσουν στην επικράτειά τους «κέντρα υποδοχής» των μεταναστών, ακολουθώντας την εντολή που...
Η Κομισιόν υπέκυψε στους ακραίους ξενοφοβικούς
ΕΥΡΩΠΗ
«Οχι» στην ξενοφοβική προσφυγή
​Αν και ήταν αναμενόμενη, η χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απορρίψει τις προσφυγές της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά της υποχρέωσης υποδοχής προσφύγων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού...
«Οχι» στην ξενοφοβική προσφυγή
ΕΥΡΩΠΗ
Εγκρίθηκε η συμφωνία-παρωδία...
Ανεπανόρθωτο ρήγμα φαίνεται να έχει δημιουργήσει η διαχείριση του προσφυγικού στους κόλπους της Ε.Ε., καθώς αν και στη χθεσινή σύνοδο κορυφής «πέρασε» η απόφαση των υπουργών Εσωτερικών για ποσοστιαία...
Εγκρίθηκε η συμφωνία-παρωδία...
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο «καμπανάκι» για την Ουγγαρία
Οι Βρυξέλλες απειλούν την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θέσπιση νομοθεσίας που περιορίζει τα δικαιώματα μεταναστών που ζητούν άσυλο και άδεια παραμονής στη χώρα. Η...
Νέο «καμπανάκι» για την Ουγγαρία
ΕΥΡΩΠΗ
Οι εθνικιστές του Βίζεγκραντ πιέζουν ασφυκτικά την Ιταλία
Ούτε... ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους πρόσφυγες οι ακραίοι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, οι οποίοι όχι μόνο παραβαίνουν τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τις...
Οι εθνικιστές του Βίζεγκραντ πιέζουν ασφυκτικά την Ιταλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας