Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Ραχόι «δεν γνώριζε» ούτε τα κρυφά ταμεία ούτε τον μεσάζοντα

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας την εποχή των παρανομιών απλώς ασχολούνταν με θέματα πολιτικής, υποστήριξε στο δικαστήριο

AP Photo/Francisco Seco

Ο Ραχόι «δεν γνώριζε» ούτε τα κρυφά ταμεία ούτε τον μεσάζοντα

  • A-
  • A+

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας αρνήθηκε στο δικαστήριο οποιαδήποτε γνώση παράνομων πληρωμών προς στελέχη του κόμματός του, αλλά και ότι γνώριζε τον μεσάζοντα των πληρωμών αυτών, Φρανθίσκο Κορέα. Ο Μαριάνο Ραχόι κατέθεσε ως μάρτυρας για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ισπανία, στο οποίο εμπλέκεται το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP), ωστόσο μάλλον δεν κατόρθωσε να διαφωτίσει τους δικαστές.

Καταθέτοντας στη δίκη για το «σκάνδαλο Γκουρτέλ», ο Μαριάνο Ραχόι υποστήριξε όπως αναμενόταν ότι, αν και ήταν γραμματέας του κόμματος, δεν ασχολήθηκε ποτέ ο ίδιος με οικονομικά θέματα, αλλά μόνο με πολιτικά.

Όπως είπε, από όσα μπορεί ο ίδιος να γνωρίζει, το PP «ποτέ δεν έλαβε» ενισχύσεις σε μετρητά από επιχειρηματίες. Μάλιστα όσον αφορά το σκέλος της υπόθεσης, σύμφωνα με το οποίο ο πρώην ταμίας του κόμματος, Λούις Μπάρθενας διατηρούσε κρυφό ταμείο, μέσω του οποίου «αυξάνονταν» οι μισθοί των στελεχών του κόμματος, είπε ότι οι κατηγορίες αυτές «είναι απολύτως εσφαλμένες».

Όπως υποστήριξε, τα μέλη του κόμματος «εισπράτταμε έναν μισθό ως βουλευτές και αρκετά πρόσωπα έπαιρναν ένα συμπλήρωμα από το ίδιο το κόμμα το οποίο δηλωνόταν στην Εφορεία. Όταν βγαίναμε από την κυβέρνηση σταματούσαμε να το παίρνουμε, διότι δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί».

Όταν ρωτήθηκε για τους λογαριασμούς του Μπάρθενας στην Ελβετία, στους οποίους ο ίδιος ήταν εγγυητής είπε ότι είχε δεχθεί να το κάνει, ωστόσο «δεν γνωρίζει τίποτα για το περιεχόμενό τους», ενώ αρνήθηκε ότι κρυβόταν κάτι ύποπτο στα μηνύματα SMS που αντάλλασσε με τον κατηγορούμενο για δωροδοκία Μπάρθενας: «Δεν έχουν καμία σημασία», είπε.

Επίσης, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος ασχολούνταν μόνο με τα πολιτικά θέματα του κόμματος, όπως η προεκλογική εκστρατεία και θέματα κομματικού προγράμματος, αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση για την ύπαρξη του «ταμείου β», το οποίο φέρεται ότι διατηρούσε ο Μπάρθενας.

«Δεν είχα ακούσει ούτε καν φήμες γι' αυτό» είπε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, διότι «ποτέ δεν ασχολήθηκα με τα λογιστικά».

Επίσης, δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί ενώ ο Μπάρθενας αναγκάστηκε να φύγει από το κόμμα αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, το κόμμα του εξασφάλισε αποζημίωση 719.000 ευρώ, αυτοκίνητο και γραμματέα ώστε να μπορεί να εργάζεται.

Όταν η εξέταση έφτασε στο θέμα του Φρανθίσκο Κορέα, που κατηγορείται ότι λειτουργούσε ως μεσάζοντας, εξασφαλίζοντας από το 1999 μέχρι το 2006 δωροδοκίες εκατομμυρίων τόσο για τον εαυτό του όσο και για πολιτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, με αντάλλαγμα συμβάσεις για δημόσια έργα, για κατασκευαστικές, και όχι μόνο, εταιρείες, μερικές από τις οποίες ήταν υπό τον έλεγχό του, ο Ραχόι υποστήριξε ότι είχε ενημερωθεί.

Όπως είπε ο ταμίας του κόμματος του είπε ότι κάποιοι προμηθευτές του κόμματος χρησιμοποιούσαν τη σχέση τους με το PP στις συναλλαγές τους με δημόσιες υπηρεσίες και για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να σταματήσουν τη συνεργασία μαζί τους.

Όπως είπε «δεν γνωρίζει προσωπικά τον Κορέα», ότι ποτέ δεν τον συνάντησε, ούτε στο γραφείο του, ούτε σε κάποια δημόσια εκδήλωση. Δεν θυμόταν καν αν τον έχει χαιρετήσει τυχαία σε εκδηλώσεις του κόμματος, είπε ο Ραχόι.

Ο ίδιος ο Ραχόι δεν κατηγορείται για την υπόθεση στην οποία εμπλέκονται αρκετά στελέχη του κόμματος, ωστόσο το δικαστήριο έκρινε πως η κλήση του να καταθέσει θα μπορούσε να φωτίσει κάποιες σκοτεινές πλευρές της υπόθεσης του «σκανδάλου Γκουρτέλ».

Ωστόσο η εντύπωση των ισπανικών ΜΜΕ είναι ότι με την κατάθεσή του ούτε διαφώτισε το δικαστήριο, ούτε έπεισε κανένα με τα λεγόμενά του. Και αυτό σίγουρα είναι πλήγμα για το κόμμα του, αλλά και για τον ίδιο, που προσπαθεί να βγει αλώβητος από τη σκανδαλολογία που πλήττει το Λαϊκό Κόμμα.

 

ΕΥΡΩΠΗ
«Λευκή περιστερά» για τα μαύρα ταμεία
«Δεν ξέρω, δεν θυμάμαι, δεν είδα, δεν άκουσα». O Mαριάνο Ραχόι, ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός στα ισπανικά χρονικά που κατέθεσε χθες ως μάρτυρας σε δικαστήριο, «δεν γνώριζε» το παραμικρό για ένα από τα...
«Λευκή περιστερά» για τα μαύρα ταμεία
ΕΥΡΩΠΗ
Ο βιασμός δεν είναι... βιασμός για το ισπανικό δικαστήριο
Ισπανικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή συνηγόρων 18χρονης κοπέλας που έπεσε θύμα βιασμού σε υπαίθρια γιορτή τον Ιούλιο του 2016 στην Παμπλόνα. Οι συνήγοροι της κοπέλας ζητούσαν να δικαστούν για βιασμό οι...
Ο βιασμός δεν είναι... βιασμός για το ισπανικό δικαστήριο
ΕΥΡΩΠΗ
Θιασώτης της σκληρής λιτότητας, πολιτικός επίγονος του Φράνκο
Στο καλό και να μη μας γράφει... Το πλήρωμα του πολιτικού χρόνου ήρθε για τον Μαριάνο Ραχόι, τον αποκαλούμενο και «great survivor» (μεγάλο επιζώντα) της πολιτικής σκηνής της Ισπανίας. Ο 63χρονος καθαιρεθείς...
Θιασώτης της σκληρής λιτότητας, πολιτικός επίγονος του Φράνκο
ΕΥΡΩΠΗ
Την έξοδο βλέπει ο Μαριάνο Ραχόι
Τις ψήφους για την πρόταση μομφής εναντίον του Μ. Ραχόι συγκέντρωσε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Π. Σάντσεθ, ενώ η αυριανή ψηφοφορία αναμένεται να οδηγήσει σχεδόν με βεβαιότητα στην απομάκρυνση του...
Την έξοδο βλέπει ο Μαριάνο Ραχόι
ΕΥΡΩΠΗ
Σύγκρουση με «έπαθλο» την πρωθυπουργία
Με τη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Μαριάνο Ραχόι και Πέδρο Σάντσεθ ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά του Ισπανού πρωθυπουργού από το Σοσιαλιστικό Κόμμα έπειτα από την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος για...
Σύγκρουση με «έπαθλο» την πρωθυπουργία
ΕΥΡΩΠΗ
Την 1η Ιουνίου θα ψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά Ραχόι
Πέμπτη 31/5 και Παρασκευή 1/6 η σύνοδος του ισπανικού κοινοβουλίου για την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού της Ισπανίας, με αφορμή υπόθεση διαφθοράς όπου εμπλέκονται μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα...
Την 1η Ιουνίου θα ψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά Ραχόι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας