Τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκάλεσε η απόφαση του, προερχόμενου από το κυβερνών κόμμα, Αντρέι Ντούντα να ασκήσει βέτο σε δύο από τα τρία αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την «αναδιοργάνωση» της Δικαιοσύνης, τα οποία ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Χθες, ο Πολωνός πρόεδρος πρόβαλε βέτο στα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια που προέβλεπαν την υπαγωγή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου στην εκτελεστική εξουσία.
Ο Πολωνός πρόεδρος δεν άσκησε βέτο για το τρίτο νομοσχέδιο, κάτι που σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής οι πρόεδροι των πολωνικών δικαστηρίων, ανάμεσά τους και τα εφετεία, θα διορίζονται και θα παύονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα χρειάζεται πλέον να συμβουλεύεται τις γενικές συνελεύσεις των δικαστών, ούτε, στην περίπτωση που η γνώμη τους θα είναι αρνητική, το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο, για να επιβάλει τους δικούς του υποψήφιους. Δεν θα χρειάζεται πλέον να αιτιολογεί τις αποφάσεις του, γεγονός που, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση και δικαστικοί κύκλοι, θέτει την δικαστική εξουσία υπό τα κελεύσματα της εκτελεστικής εξουσίας.
Αναφορικά με τα δύο βέτο, όμως, ο Ραφάλ Μπότσενεκ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι και οι τρεις νόμοι «θα υιοθετηθούν» και εξέφρασε την μεγάλη απορία του για την απόφαση του Αντρέι Ντούντα. «...Εμείς, εξ ονόματος του PiS, και η πρωθυπουργός, ακούμε την φωνή των Πολωνών. Εξ αρχής, η πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η μεταρρύθμιση θα εφαρμοσθεί ανεξαρτήτως του προεδρικού βέτο». Η πολωνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το 70% των Πολωνών τάσσεται υπέρ της δικαστικής μεταρρύθμισης.
Η ίδια η πρωθυπουργός της χώρας, Μπεάτα Σίντλο, σε χθεσινή της ομιλία, κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι έβαλε φρένο στην μεταρρύθμιση και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει.
Η πολωνική αντιπολίτευση, δικαστικοί κύκλοι και η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφωνούν ότι το κυβερνητικό νομοθετικό μεταρρυθμιστικό πακέτο απειλεί την ανεξαρτησία της πολωνικής δικαιοσύνης, ενώ το PiS ισχυρίζεται ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για τον εξορθολογισμό του δικαστικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς στην «κάστα» των δικαστών.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε με κυρώσεις, ανάμεσά τους και την άρση του δικαιώματος ψήφου, την Βαρσοβία, αν δεν διακόψει την νομοθετική διαδικασία της δικαστικής μεταρρύθμισης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας