«Τα δικαιώματα μπορούν να περιμένουν» θα μπορούσε να τιτλοφορήσει κανείς την είδηση σχετικά με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης Τζεντιλόνι: η έγκριση του νόμου για την παροχή της ιταλικής υπηκοότητας στα παιδιά των μεταναστών που διαμένουν μόνιμα εδώ και πολλά χρόνια στην Ιταλία, αναβάλλεται για το φθινόπωρο.
Αν στο μεταξύ δεν προκύψουν και άλλα εμπόδια. Είναι το αποτέλεσμα του συμβιβασμού που επετεύχθη στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, μετά την άρνηση του μικρού, κεντρώου κόμματος Λαϊκή Εναλλακτική, του ΥΠΕΞ Αντζελίνο Αλφάνο, να στηρίξει την άμεση υπερψήφιση του συγκεκριμένου μέτρου.
Ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, πίεσε για να δοθεί το απαιτούμενο «πράσινο φως» πριν από τις θερινές διακοπές.
Τελικά όμως αναγκάστηκε να υποχωρήσει, αφού διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση κινδύνευε να χάσει τη μάχη και την πλειοψηφία στη Γερουσία.
Πρέπει να παραδεχτεί κανείς ότι, παρά το συχνά υπερβολικά μετριοπαθές προφίλ του σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα, ο Ρέντσι έχει δείξει σημαντικό θάρρος.
Οταν ήταν πρωθυπουργός κατάφερε να περάσει τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών (έστω και αν την τελευταία στιγμή απορρίφθηκε το δικαίωμα υιοθεσίας του παιδιού του συντρόφου) και τώρα προσπάθησε να δώσει την καθοριστική ώθηση στην ουσιαστική αναγνώριση ότι τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα είναι Ιταλοί πολίτες.
«O νόμος αυτός αποτελεί μια σαφή υποχρέωση. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μη συνδέσει την έγκρισή του με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και εγώ, όπως πάντα, είμαι στο πλευρό του πρωθυπουργού» δήλωσε ο Ρέντσι.
Της ίδιας άποψης είναι και η αριστερή πρόεδρος της Βουλής, Λάουρα Μπολτρίνι, η οποία θεωρεί τον νόμο για το jus soli (το λεγόμενο δίκαιο του εδάφους, που θα πρέπει να υπερισχύσει του δικαίου του αίματος) «δίκαιο και απόλυτα αναγκαίο».
Στη φάση αυτή όμως η μικρή κεντροδεξιά πολιτική δύναμη του Αλφάνο κατάφερε να μπλοκάρει την όλη κοινοβουλευτική διαδικασία, με τη δικαιολογία ότι οι αδιάκοπες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη νότια Ιταλία δημιουργούν ένα κλίμα, που δεν ευνοεί την έγκριση ενός τέτοιου νόμου.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Το κόμμα του Αλφάνο θέλει να διατηρήσει ένα κάποιο ποσοστό συντηρητικών ψηφοφόρων στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ώστε να μην εξαφανιστεί.
Παρά όμως το «πάγωμα» του νόμου για την ιθαγένεια, ο υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων, Ενρίκο Κόστα, ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του εγκαταλείποντας την κυβέρνηση και τη Λαϊκή Εναλλακτική και επιστρέφοντας στη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.
Το υπουργείο του αναλαμβάνει, προς το παρόν, ο ίδιος ο Τζεντιλόνι και δεν προβλέπονται ιδιαίτεροι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί.
Οσο για τις απειλές της Αυστρίας να θωρακίσει με στρατό το συνοριακό πέρασμα του Μπρένερ, ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σάντρο Γκότζι, σχολίασε με νόημα: «Το βαλς αυτό της Βιέννης μπορεί να συνεχίσει να παίζει για λίγο καιρό ακόμη, από τη στιγμή που στις 15 Οκτωβρίου οι Αυστριακοί καλούνται να εκλέξουν νέο Κοινοβούλιο».
Η ιταλική κυβέρνηση πάντως αφήνει να διαδίδεται και πάλι ότι η χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας σε μετανάστες και πρόσφυγες δεν είναι προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας