Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν θα επιτρέψω να με γαμ...»!

Ο Μακρόν με τον στρατηγό Ντε Βιλιέ στην πρόσφατη παρέλαση για τη Βαστίλη. Λίγες μέρες μετά ο στρατηγός... χαιρέτησε

EPA / JULIEN DE ROSA

«Δεν θα επιτρέψω να με γαμ...»!

  • A-
  • A+

Κρίση εμπιστοσύνης αντιμετωπίζει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν με τον αυταρχικό και σκληρό τρόπο με τον οποίο θέλησε να επιβάλει δραστικές οικονομικές περικοπές στο Δημόσιο για να επιτευχθεί η προτεραιότητα της μείωσης του υπέρογκου χρέους της Γαλλίας με μέτρα λιτότητας.

Η απότομη αλλαγή πορείας του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τώρα προωθεί φιλελεύθερη πολιτική, αθετώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις του, προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη.

Με στόχο να καταφέρει έως το τέλος του χρόνου να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, ζήτησε από τα υπουργεία να κάνουν σημαντικές οικονομίες.

Η ανακοίνωση για αυστηρές περικοπές στην άμυνα οδήγησε σε δημόσιο μπρα ντε φερ με τον στρατηγό Πιερ ντε Βιλιέ, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος παραιτήθηκε χθες, ανακοινώνοντας ότι δεν αποδέχεται τη μείωση των αμυντικών δαπανών για το 2017 κατά 850 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως την αντικατάστασή του από τον στρατηγό Φρανσουά Λεκουάντρ, με θητεία στο Σαράγεβο και στο Μάλι, ο οποίος διορίστηκε επί προεδρίας Ολάντ επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου του πρωθυπουργού και παρέμεινε στη θέση του με τη νέα κυβέρνηση.

Η παραίτηση του στρατηγού Ντε Βιλιέ ήρθε έπειτα από μία εβδομάδα δημόσιας μονομαχίας του με τον Μακρόν, που κατέληξε σε ρήξη, προκαλώντας μια «ιστορική κρίση εμπιστοσύνης» ανάμεσα στον πρόεδρο και τον στρατό.

Στις προεκλογικές εξαγγελίες του, ο Μακρόν έθετε στόχο να φτάσει ο αμυντικός προϋπολογισμός έως το 2025 το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή τα 50 δισ. ευρώ.

Ο τωρινός ετήσιος προϋπολογισμός άμυνας είναι 32,7 δισ. ευρώ, ενώ για το 2018 είχε υποσχεθεί επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ. Η απόφαση για περικοπές προκάλεσε σοκ στις ένοπλες δυνάμεις.

Εξαπάτηση!

Ο στρατηγός Ντε Βιλιέ κατήγγειλε τα μέτρα με πάταγο. Σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψω να με γαμ... κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να είμαι χαζός, αλλά ξέρω πότε με εξαπατούν»!

Σε ομιλία του ενώπιον δεκάδων υψηλόβαθμων στρατιωτικών, ο Μακρόν δήλωσε ορθά κοφτά: «Εγώ είμαι ο αρχηγός του στρατού, εγώ αποφασίζω», καλώντας τις Ενοπλες Δυνάμεις να του δείξουν εμπιστοσύνη.

Ο Ντε Βιλιέ τού απάντησε με ανάρτηση στο Twitter, τονίζοντας ότι «η εμπιστοσύνη δεν πρέπει να είναι τυφλή, χρειάζονται δεσμεύσεις». Σε συνέντευξή του ο Μακρόν ανταπάντησε ότι «η δημοκρατία δεν λειτουργεί έτσι. Αν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων διαφωνεί με τον πρόεδρο, τότε φεύγει»...

Ο επίλογος δόθηκε με την παραίτηση Ντε Βιλιέ. Σε ανακοίνωσή του την αιτιολογεί, επισημαίνοντας: «Δεν είμαι πλέον σε θέση να διασφαλίσω τη διατήρηση του μοντέλου του στρατού, στο οποίο πιστεύω ως εγγύηση της προστασίας της Γαλλίας, των Γάλλων και της υποστήριξης των φιλοδοξιών της χώρας».

Η παραίτησή του θεωρείται πρωτοφανής και ιστορική, αφού στην 5η Γαλλική Δημοκρατία από το 1958 είναι ο πρώτος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου που παραιτείται.

Το ψυχόδραμα της κρίσης ανάμεσα στα Ηλύσια και τον στρατό άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και συνεχίζεται με βροχή από αντιδράσεις.

Προσωπικότητες της Αριστεράς και της Δεξιάς χλευάζουν τη χαώδη κατάσταση που προκάλεσε το «μεγάλο φιάσκο» των διαξιφισμών και της παραίτησης Ντε Βιλιέ.

Επικρίνουν τον «νεανικό αυταρχισμό» και τις «σκληρές μεθόδους» του Μακρόν, τον «δεσποτικό» χαρακτήρα του, την «αλαζονεία», τον «ναρκισσισμό», την εγωπάθεια του «Μονάρχη Δία», ο οποίος καταπατά τους θεσμούς και ταπεινώνει έναν αξιότιμο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι «προκάλεσε ρήγμα στην εμπιστοσύνη του στρατού». Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις (Ifop-Fiducial και BVA) δείχνουν μείωση κατά 8 μονάδες της δημοτικότητας του προέδρου.

Κι άλλες αργομισθίες

Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος προβάλλει διαρκή αντίσταση στη φιλελεύθερη πολιτική του Μακρόν, αντιμετωπίζει τώρα βολές από την Ακροδεξιά.

Η ευρωβουλευτής του Εθνικού Μετώπου, Σοφί Μοντέλ, η οποία εμπλέκεται σε υπόθεση αργομισθιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έστειλε επιστολή στην εισαγγελία με τα ονόματα 20 ατόμων από όλες τις παρατάξεις, καταγγέλλοντας ότι και άλλοι εισέπρατταν μισθούς από το Ευρωκοινοβούλιο ενώ δούλευαν μόνο για το κόμμα τους στη Γαλλία. Μεταξύ αυτών, ισχυρίζεται ότι, συγκαταλέγονται τρεις πρώην κοινοβουλευτικοί βοηθοί του Μελανσόν.

Η προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα για υποψίες σχετικά με τέτοιες αργομισθίες επεκτάθηκε και συμπεριλαμβάνει τώρα τον ηγέτη της «Ανυπόταχτης Γαλλίας».

Ο Μελανσόν δήλωσε ότι δεν υπήρξαν αργομισθίες συνεργατών του στο Ευρωκοινοβούλιο και ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμηση».

ΕΥΡΩΠΗ
«Στέψη» σε αναμμένα κάρβουνα
Εν μέσω της εξαιρετικά τεταμένης ατμόσφαιρας στην πολιτική σκηνή εξαιτίας της σκληρής διαμάχης με τη Μαρίν Λεπέν αλλά και ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε και επίσημα τα ηνία της χώρας...
«Στέψη» σε αναμμένα κάρβουνα
ΕΥΡΩΠΗ
Ο πρόεδρος «Πινόκιο» σε νέες περιπέτειες
Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε εντυπωσιακά -τουλάχιστον στο επικοινωνιακό πεδίο- τη θητεία του, γρήγορα όμως «ξεφούσκωσε», καθώς το μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας τον έφερε αντιμέτωπο με την κοινωνία και...
Ο πρόεδρος «Πινόκιο» σε νέες περιπέτειες
ΕΥΡΩΠΗ
«Αντάρτικο» κατά Μακρόν
Την πρώτη του μεγάλη κρίση αντιμετωπίζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η ανακοίνωση για σκληρά μέτρα λιτότητας με στόχο να περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και στο...
«Αντάρτικο» κατά Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Η «προεδρική μοναρχία» Μακρόν
​Για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο νέος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε στην έναρξη της θητείας του έκτακτη συνεδρίαση του Κογκρέσου, που απαρτίζεται από την ολομέλεια των βουλευτών...
Η «προεδρική μοναρχία» Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μακρόν δεν γλίτωσε από τη σκανδαλολογία
Δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εντείνει τις προσπάθειές του για να κερδίσει τις εντυπώσεις, ώστε να επιτύχει πλατιά νίκη που θα του επιτρέψει να σχηματίσει...
Ο Μακρόν δεν γλίτωσε από τη σκανδαλολογία
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γαλλία σε άγνωστο μονοπάτι
Ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου διαμορφώνεται τώρα στη Γαλλία μετά τις ανακατατάξεις που προκάλεσε η κατάρριψη του διπολισμού. Σε κλίμα σύγχυσης και αποσταθεροποίησης τα κόμματα ξεκίνησαν επίσημα την...
Η Γαλλία σε άγνωστο μονοπάτι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας