• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.7°C / 35.1°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.9°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.4°C / 35.9°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.1°C / 29.9°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 34.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 24.0°C / 30.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 31.1°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.5°C / 28.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  32%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 27.5°C / 32.2°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.0°C / 35.3°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 27.0°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  32%
/PA via AP

Συγκρούσεις φέρνει η ρήτρα για τα θεμελιώδη δικαιώματα

 • A-
 • A+

Στη δημοσιότητα έδωσε η βρετανική κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εξέταση του οποίου από το κοινοβούλιο, όπου έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία, προοιωνίζεται δύσκολη.

Το σχέδιο νόμου αποσκοπεί να καταργήσει, την ημέρα του Brexit, την «Πράξη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» του 1972 που είχε ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες στο βρετανικό εθνικό δίκαιο.

Η ρήτρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα φέρνει σε πορεία σύγκρουσης τη συντηρητική κυβέρνηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τους Εργατικούς, ενώ αναμένονται έντονες συζητήσεις στη ψηφοφορία το φθινόπωρο.

Το κόμμα του Κόρμπιν έχει πει ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει στην παρούσα μορφή και ζήτησε από την κυβέρνηση την ενσωμάτωση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., που απουσιάζει από το σχέδιο νόμου και εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων εργαζομένων.

«Είχαμε μεγάλα προβλήματα με την προσέγγιση της κυβέρνησης και αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει σε αυτά, δεν θα υποστηρίξουμε το σχέδιο νόμου», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο υπεύθυνος των Εργατικών για το Brexit Κέιρ Στάρμερ.

Οι Εργατικοί προειδοποίησαν επίσης για τo ενδεχόμενο υπερβολικής χρήσης των «Εξουσιών του Ερρίκου του 8ου», μιας διάταξης που επιτρέπει στην κυβέρνηση να τροποποιήσει ένα νόμο χωρίς να έχει τον πλήρη έλεγχο του κοινοβουλίου.

Ο ίδιος τόνος και στους κεντρώους ευρωπαϊστές του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. «Δεν χρειάζεται να έχουμε αυταπάτες. Θα είναι η κόλαση», δήλωσε ο Τιμ Φάρον, υπεύθυνος του κόμματος για το Βrexit.

Κατά τα λοιπά το νομοσχέδιο θα επιτρέψει τη μεταφορά, ως έχουν ή τροποποιημένων, μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών νόμων στο βρετανικό δίκαιο, ένα τιτάνιο έργο δεδομένων των χιλιάδων διαφορετικών υπαρχόντων ρυθμίσεων.

Θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά όταν θα έχει διακόψει τους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρητικά στα τέλη Μαρτίου 2019, στο τέλος μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Προβλέποντας τις δυσκολίες αυτές, ο Ντέιβιντ Ντέιβις κάλεσε τους βουλευτές να εργαστούν «από κοινού, προς το εθνικό συμφέρον» προκειμένου να «έχουμε ένα νομοθετικό κόρπους που λειτουργεί την ημέρα κατά την οποία θα εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτό «θα μας επιτρέψει να εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση με το μάξιμουμ των βεβαιοτήτων, της συνέχειας και του ελέγχου», υπογράμμισε ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Από την πλευρά του επέμεινε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί «ένα από τα πιο σημαντικά νομοθετικά κείμενα» στην ιστορία του βρετανικού κοινοβουλίου και «ένα κύριο στάδιο στη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Aμφιλεγόμενες νέες εξουσίες

Ωστόσο, το ν/σ περιέχει αμφιλεγόμενες νέες εξουσίες δίνοντας στους υπουργούς τη δυνατότητα να τροποποιούν τους νόμους και να δημιουργούν νέους θεσμούς, όπου κρίνεται απαραίτητο, για να καταστεί η νομοθεσία της Ε.Ε. λειτουργική όταν μεταφερθεί στο βρετανικό δίκαιο.

Οι υπουργοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτές τις αρμοδιότητες για δύο χρόνια μετά την ημέρα εξόδου, αντανακλώντας τον φόβο της κυβέρνησης ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια συμφόρηση της νομοθεσίας στην προσπάθειά της κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη σύσταση νέων εγχώριων ρυθμιστικών αρχών ή τη μεταβίβαση εξουσιών σε υφιστάμενους εγχώριους οργανισμούς, όπου επί του παρόντος ισχύουν πρότυπα από θεσμικά όργανα της Ε.Ε. που δεν θα έχουν πλέον δικαιοδοσία μετά την Brexit.

Ορισμένοι βουλευτές ανησυχούν για το εύρος αυτών των εξουσιών και είναι πιθανό να αναστατωθούν από την ιδέα ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν για δύο χρόνια μετά την Brexit.

Όταν δάκρυσε η Μέι

Στο μεταξύ η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι δάκρυσε, όταν είδε το αποτέλεσμα των εκλογών σημειώνοντας ότι ήταν ένα μεγάλο σοκ για εκείνη, που για αργετά λεπτά δεν μπορούσε να χωνέψει.

Μιλώντας στο BBC η Τερέζα Μέι είπε ότι αισθάνθηκε «συντετριμμένη» όταν ο σύζυγός της της μετέφερε την είδηση, ενώ υποστήριξε ότι η ίδια δεν είδε το exit poll, επειδή έχει «λίγη προκατάληψη για αυτά τα θέματα».

Επανέλαβε ότι δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη, μετά την έκκλησή της στους Βρετανούς να της δώσουν μια ισχυρή εντολή για να διαπραγματευθεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Παραδέχτηκε πως γνώριζε ότι η καμπάνια της δεν ήταν «τέλεια», ενώ αρνήθηκε να πει πόσο καιρό ακόμη θα παραμείνει στην εξουσία, μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέι σκέφτεται να επιτρέψει ξανά το κυνήγι της αλεπούς
Μια παλιά βρετανική παράδοση των αριστοκρατών της Βρετανίας, η οποία όπως έχει απαγορευθεί εδώ και μία δεκαετία, ως βάρβαρη και βίαιη, μελετά να νομιμοποιήσει ξανά η πρωθυπουργός της Βρετανίας. Πρόκειται για...
Η Μέι σκέφτεται να επιτρέψει ξανά το κυνήγι της αλεπούς
ΕΥΡΩΠΗ
Θύματα σύγχρονης δουλείας σε Βρετανία και Ρουμανία
Ευάλωτα οικονομικά άτομα απομακρύνθηκαν από τη Ρουμανία με την υπόσχεση θέσεων εργασίας, αλλά όταν έφτασαν στη Βρετανία τους πήραν ταυτότητες και τηλέφωνα εξαναγκάζοντάς του να δουλεύουν 16ωρα, 7 ημέρες την...
Θύματα σύγχρονης δουλείας σε Βρετανία και Ρουμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Στα χνάρια της Βρετανίας η Δανία για τους πρόσφυγες: εξορία στη Ρουάντα
Η Δανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρουάντα με στόχο μια συμφωνία για την αποστολή αιτούντων άσυλο στη χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης, Ματίας Τεσφάγιε.
Στα χνάρια της Βρετανίας η Δανία για τους πρόσφυγες: εξορία στη Ρουάντα
ΕΥΡΩΠΗ
Στον αέρα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία
Δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι δεν μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για άδεια εργασίας και παραμονής, το σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί και η προθεσμία λήγει σε τρεις ημέρες.
Στον αέρα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Διαδηλωτές για τα δικαιώματα των ζώων αποκλείουν McDonald's στη Βρετανία
Ακτιβιστές της Animal Rebellion χρησιμοποίησαν φορτηγά και κατασκευές από μπαμπού για να μπλοκάρουν τέσσερα κέντρα διανομής της αλυσίδας fast food τονίζοντας την ανάγκη για ένα φυτικό σύστημα τροφίμων.
Διαδηλωτές για τα δικαιώματα των ζώων αποκλείουν McDonald's στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Στη Μ. Βρετανία το 1ο παγκόσμιο συνέδριο για τα δικαίωμα των ΛΟΑΤΚΙ+
Το «Safe To Be Me» θα γίνει, με τη συμμετοχή ακτιβιστών, αξιωματούχων και υπεύθυνων χάραξης πολιτικής από όλο τον κόσμο, τον Ιούνιο του 2022, οπότε συμπληρώνονται 50 χρόνια από το πρώτο Pride στο Λονδίνο.
Στη Μ. Βρετανία το 1ο παγκόσμιο συνέδριο για τα δικαίωμα των ΛΟΑΤΚΙ+

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας