• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 18.0°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.1°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.2°C / 20.0°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  4 BF
  63%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.7°C
  0 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.1°C / 20.0°C
  4 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.0°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.8°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.0°C
  2 BF
  76%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.9°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 23.0°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.9°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 16.1°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 16.7°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  82%
Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ για τις άγνωστες πτυχές του Κυπριακού
screenshot/YouTube-ΚΥΠΕ

Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ για τις άγνωστες πτυχές του Κυπριακού

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στις 22 Μαΐου του 2017, στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης παραχώρησε τη συνέντευξη που ακολουθεί στους Αλμπέρτο Φλωρεντίν και Μάρκο Οικονόμου

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ* Πάμπης Κυρίτσης, μιλάει σχετικά με τις άγνωστες πτυχές του Κυπριακού, για το δικοινοτικό πανσυνδικαλιστικό φόρουμ και τις προϋποθέσεις για ενότητα της εργατικής τάξης και της κοινωνίας στην Ομοσπονδία. 

Στο Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ (ΠΦ), συμμετέχουν οι μεγαλύτερες συντεχνίες της Κύπρου, ε/κ & τ/κ. Ποια είναι η αποστολή σας;

Εκτός από την κύρια αποστολή του Φόρουμ που είναι η συλλογική δικοινοτική δράση των συνδικάτων για την προώθηση της λύσης του Κυπριακού και την επανένωση της χώρας μας, αποστολή μας στα πλαίσια του ΠΦ είναι, από την μια να συμβάλουμε με προτάσεις για το πώς θεωρούμε ορθό και δίκαιο ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί το τοπίο σε κοινωνικά, συνδικαλιστικά και σε εργασιακά θέματα μετά από μια ενδεχόμενη λύση, και από την άλλη να φροντίσουμε έτσι ώστε να μην υπάρχουν μέσα στο κείμενο μιας πιθανής συμφωνίας, προτάσεις, εισηγήσεις και αποφάσεις οι οποίες, αντί να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ενιαία αγορά εργασίας, ενιαία οικονομία και ενιαία κοινωνία, να δημιουργούν συνθήκες για το αντίθετο, δηλαδή συνθήκες διαχωρισμού και ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων μέσα στην ίδια την χώρα.

Όπως μπορεί να δει κανείς, στις αρχές του 2016 το ΠΦ παρουσίασε ένα κείμενο "επτά θεματικών υπομνημάτων" στους δύο συνομιλητές που περιείχε προτάσεις και αιτήματα. Μιλήστε μας για αυτά.

Έγινε μια πολύ σοβαρή δουλειά από την πλευρά του ΠΦ με στόχο να επεξεργαστούμε από κοινού, Ε/Κ και Τ/Κ συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες γενικά υπερασπίζονται την λύση και επιθυμούν και επιδιώκουν την επανένωση της Κύπρου.

Στα πλαίσια της αποστολής του ΠΦ έγιναν επτά μικρά συνέδρια, με την συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων και από τις δυο πλευρές τα οποία κατέληξαν και σε συγκεκριμένες αποφάσεις, εισηγήσεις τις οποίες φροντίσαμε να τις διαβιβάσουμε και επίσημα στους δυο ηγέτες για να τις λάβουν υπόψη.

Τα υπομνήματα αυτά αποτελούν ένα πακέτο διεκδικήσεων και απαιτήσεων που ξεκινούσαν από μια γενική αρχή που έχει το ΠΦ, από την πρώτη φορά που συνήλθε το 1995, ότι θέλουμε μια λύση η οποία θα διασφαλίζει ότι θα έχουμε μια ενιαία οικονομία, ενιαίους όρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους, δικαίωμα ελεύθερης επιλογής εργοδότη, οπουδήποτε στην Κύπρο. Προς το παρόν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής εργοδότη, ελεύθερης διακίνησης, εργασίας εγκατάστασης έχει συμφωνηθεί. Αλλά δεν είναι αρκετό αυτό, θα πρέπει να υπάρχει και ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων, να μην υπάρχει καμιά διάκριση σε ζητήματα μισθοδοσίας και εργασιακών δικαιωμάτων ανάλογα με τη φυλή, χρώμα, θρησκεία ή φύλο.

Τα δεξιά ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν με αυτά τα θέματα

Ναι είναι αλήθεια ότι τα θέματα αυτά έμειναν στο περιθώριο και αξίζει να αναδειχθούν από τα ΜΜΕ. Και εμείς από την μια θέλουμε να τα αναδείξουμε, από την άλλη θέλουμε να είμαστε βοηθητικοί στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Δεν θέλουμε να μας αξιοποιούν οι εχθροί της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων σαν όπλο και να λεν «να, είναι και αυτοί που αντιδρούν».

Το ΠΦ σύμφωνα με το κείμενο που παραδώσατε στους συνομιλητές ασχολείται με "εκείνες τις πτυχές µιας διευθέτησης που αφορούν την οικονομική και κοινωνική συνοχή, καθώς και τη θεµελίωση του κοινού κράτους στο μέλλον. Αυτό είναι απαραίτητο για τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε συµφωνημένης λύσης". Και κεντρική ήταν η απαίτηση του ΠΦ για ενιαία, Ομοσπονδιακά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας. Πόσο εισακουστήκατε;

Όταν διαβιβάσαμε και στους δυο ηγέτες το κείμενο των "επτά θεματικών υπομνημάτων", δηλώσαμε και την διάθεση μας να συμβάλουμε, και αν μας χρειαστούν να μας καλέσουν και να μας αξιοποιήσουν σε αυτή την διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι αυτή η προσπάθεια και καλή διάθεση και επιθυμία που δείξαμε να εμπλακούμε, στην πράξη αντιμετωπίστηκε θετικά και εποικοδομητικά. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε η αναμενόμενη ή έστω εκείνη η συνέχεια που εμείς προσδοκούσαμε και απαιτούσαμε.

Ζητούσαμε ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, και ενιαίο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Είμασταν ιδιαίτερα έντονοι στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, διότι δυο διαφορετικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης ουσιαστικά θα συνέβαλαν να υπάρχουν και δύο συστήματα εργασιακών σχέσεων, κάτι που θα έφερνε έναν ανταγωνισμό μεταξύ της μιας και της άλλης κοινότητας. Δεν μπορείς για παράδειγμα, να εργάζεσαι στον Α εργοδότη, να είναι ε/κ και να πληρώνεις Α εισφορές, ενώ αν εργάζεσαι στον Β εργοδότη και είναι τ/κ να έχεις διαφορετικές εισφορές. Ή αν ένας εργαζόμενος εργάστηκε στην Κύπρο Α χρόνια να δικαιούται Α σύνταξη, και ένας άλλος της άλλης κοινότητας για τα ίδια χρόνια να δικαιούται Β σύνταξη.

Βεβαίως έχουμε υπόψη μας ότι αυτή τη στιγμή τα δύο συστήματα παροχών έχουν διαφορετικά δεδομένα, υπάρχει μια απόσταση μεταξύ των δυνατοτήτων του ενός και του άλλου, και δεν είμαστε άτεγκτοι. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα πρέπει να δούμε στη πράξη με πιο τρόπο υλοποιείται αυτή η αρχή ώστε να μη δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα. Αλλά σε καμμιά περίπτωση δε θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε και να δεχτούμε μια απόφαση που θα έλεγε ότι θα λειτουργούν δύο συστήματα εσαεί, χωρίς να συγκλίνουν.

Έχουμε κάποιες διαβεβαιώσεις από τη πλευρά της δικής μας διαπραγματευτικής ομάδας, και τον ΠτΔ κ. Αναστασιάδη ότι η συναντίληψη που υπάρχει για αυτό το ζήτημα είναι ότι κατ' αρχή θα είναι ξεχωριστά, αλλά η προσπάθεια θα είναι να υπάρξει μια διαδικασία σύγκλισης. Επιτρέψτε μου βέβαια να έχω τις επιφυλάξεις μου, διότι η εικόνα και οι ενδείξεις που έχουμε εμείς, είναι ότι ουσιαστικά κατέληξαν σε μια συμφωνία, ότι θα είναι δύο διαφορετικά συστήματα και στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης και στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κάλυψης.

Σε τέτοια περίπτωση το συνδικαλιστικό κίνημα θα έχει αντίθετη άποψη και έντονη θέση και θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους να μην υπάρχουν περιθώρια σε μια πιθανή συμφωνία που θα επιτρέπουν εργαζόμενους δυο ταχυτήτων σε μια μελλοντική Ομόσπονδη ΚΔ. Μια ταχύτητα πρέπει να είναι για όλους όσους εργάζονται νόμιμα στην Κ. και είναι πολίτες της ΚΔ θα πρέπει να ισχύουν τα ίδια στάνταρτ, τα ίδια δεδομένα.

Είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχει ομοφωνία σε αυτά τα ζητήματα από οργανώσεις και των δύο κοινοτήτων, που συμπεριλαμβάνουν δεξιές, κεντρώες και αριστερές, και δεν αναπαράγεται ο καβγάς για τη Λύση του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος, τουλάχιστον κατά τα φαινόμενα, μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η πλειοψηφία των οργανώσεων, και θα έλεγα η πλειοψηφία των οργανώσεων που εκφράζουν τους Κύπριους, συμπεριλαμβανομένων πάντα και των συντεχνιών των τ/κ που παραδοσιακά εκφράζουν τα συμφέροντα των τ/κ εργαζομένων, είναι μέσα στο ΠΦ και έχουν τις ίδιες θέσεις όπως τις έχω εξηγήσει. Και στην ε/κ κοινότητα, ανεξάρτητα από πολιτικό ή ιδεολογικό προσανατολισμό, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε αυτά τα ζητήματα είμαστε ομόφωνοι.

Νομίζω ότι είναι και βασικές αρχές τις οποίες κάθε συνδικάτο, ανεξάρτητα ιδεολογικής και πολιτικής προσέγγισης δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται και να μην υιοθετεί, εκτός αν είναι συνδικάτο κίτρινο, που δημιουργήθηκε όχι για να εκφράζει και να εκπροσωπεί εργαζόμενους αλλά να εκπροσωπεί άλλα συμφέροντα. Διότι ζητούμε πράγματα τα οποία δεν είναι ούτε ακραία ούτε σοσιαλιστικά, είναι λογικά, για να μπορεί να λειτουργήσει μια κοινωνία η οποία θα είναι ενιαία όπως την θέλουμε και δεν θα επιτρέπει να δημιουργείται αντιπαράθεση και εργασιακό και κοινωνικό dumping μεταξύ των ιδίων των εργαζομένων. Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο στοιχείο αν επιτραπεί, και είναι ζήτημα βιωσιμότητας της λύσης.

Επιπλέον με το ΠΦ ζητούσατε "καθολικά" συστήματα κοινωνικής προστασίας. Όμως η κυβέρνηση Αναστασιάδη προσπαθεί να εφαρμόσει παντού την αντίθετη φιλοσοφία της "στόχευσης", των "εισοδηματικών κριτηρίων" και του "μόνο σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη". Έχετε ασχοληθεί με αυτή την αντίθεση στο ΠΦ;

Να μου επιτραπεί να κάνω ένα σχόλιο σε αυτό το θέμα. Σε κάποια ζητήματα που έχουν τεράστιο κόστος οικονομικό, αλλά αφορούν ιδιωτικές περιουσίες και ιδιοκτησίες, εκεί δεν εμφανίζεται αυτός ο προβληματισμός και αυτή η έγνοια και ανησυχία για τα οικονομικά δεδομένα και τη βιωσιμότητα των συστημάτων κλπ. Εκεί υπάρχει η διάθεση να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και να ξοδευτούν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια για να προχωρήσουν.

Η κοινωνική συνοχή, η συνοχή της κοινωνίας μέσα από τα ενιαία κοινωνικά και εργασιακά συστήματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα θέμα απλώς κόστους, ή ένα θέμα που να προσμετρείται μόνο με λεφτά. Είναι κατ' εξοχήν θέμα πολιτικό που έχει να κάνει με τη συνοχή μετά τη λύση μιας κοινωνίας η οποία θα αποτελείται από δύο κοινότητες οι οποίες ξεκινούν από μια διαφορετική αφετηρία. Ασφαλώς σε μια πιθανή λύση, ακόμα και αν κάποιοι θεωρούν ότι η οικονομική και η κοινωνική εξίσωση στοιχίζει λεφτά, εκείνο που πρέπει να κυριαρχήσει δεν είναι το οικονομικό κόστος αλλά κυρίως η ανάγκη, η πολιτική της συνοχής και της εξίσωσης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης των δύο κοινοτήτων, για να μπορέσει η λύση να είναι βιώσιμη, να μη δημιουργεί προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Αλλά για να επιστρέψω στην ερώτηση σας, όχι δεν μας έχει απασχολήσει στο ΠΦ το θέμα της στόχευσης, διότι το ΠΦ ασχολείται με τα ζητήματα τα δικοινοτικά πού έχουν να κάνουν με τη λύση. Βεβαίως εμείς ως ΠΕΟ σε σχέση με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά, μας χωρίζει χάος. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση η οποία λίγο-πολύ θεωρεί τις κοινωνικές παροχές ως φιλανθρωπία και όχι ως μέρος μιας διαδικασίας ανακατανομής του εθνικού πλούτου μέσα από το όλο σύστημα φορολογίας και κοινωνικού κράτους και δικαιωμάτων. Εμείς έχουμε τη δική μας φιλοσοφία, και θεωρούμε ότι κάποια κοινωνικά δικαιώματα πρέπει να έχουν καθολικό χαρακτήρα και πρέπει ακριβώς να είναι μέρος μιας διαδικασίας δικαιότερης κατανομής του κοινωνικού πλούτου.

Τούτον όμως το θέμα δεν έχει σχέση, ή τουλάχιστον δεν έχει ευδιάκριτη σχέση με τα ζητήματα που συζητούμε στο ΠΦ. Αυτά που συζητούμε, που μας απασχολούν σχετικά με τις συνομιλίες και τη λύση είναι ότι δεν μπορεί στο όνομα των οικονομικών προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν, λόγω της διαφοράς που υπάρχει στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, να πούμε ότι και αυτά τα θέματα, όπως η παιδεία κλπ., μένουν στην αρμοδιότητα των δύο συνιστώντων πολιτειών. Τα ίδια στάνταρτ στα θέματα τα εργασιακά και τα κοινωνικά πρέπει να ισχύουν για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξάρτητα αν είναι τ/κ ή ε/κ.

Αυτό όμως που φαίνεται να έχουν συμφωνήσει είναι άλλο σχέδιο συντάξεων να υπάρχει στο βορρά και άλλο σχέδιο συντάξεων να υπάρχει στο Νότο. Αυτό σημαίνει άλλες εισφορές να πληρώνει ο ένας, άλλες ο άλλος, άλλη σύνταξη να παίρνει ο ένας άλλην ο άλλος. Αυτό είναι που πραγματεύεται το Φόρουμ.

Τα άλλα που αναφέρατε, τη στόχευση κλπ, αυτά τα παλεύουμε ο καθένας στον χώρο του, αύριο που θα είμαστε Ομοσπονδία θα τα παλεύουμε όλοι μαζί. Εννοείτε ότι στην Ομοσπονδία στα ζητήματα που είναι αρμοδιότητες της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης θα είμαστε μαζί. Στα ζητήματα που είναι αρμοδιότητες της κάθε πολιτείας θα έχουμε και δράση ως ε/κ και ως τ/κ συνδικάτα. Δεν θα σταματήσει αυτό το πράγμα. Αλλά θέλουμε στα κύρια ζητήματα, αυτά για τα οποία μιλούμε, εκεί να είμαστε όλοι μαζί, και οι διεκδικήσεις μας να μην απευθύνονται στις κοινότητες αλλά στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ώστε οι κοινοί αγώνες να μπορούν να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Μάλιστα.

Κατά διαβολική σύμπτωση, μια μέρα μετά την παράδοση από το ΠΦ στους διαπραγματευτές των "επτά θεματικών υπομνημάτων", δημοσιεύτηκε συνέντευξη του Χ. Γεωργιάδη στους Financial Times στην οποία επέμενε να υπάρχει πρόβλεψη και στα τρία Συντάγματα της Λύσης (Ομοσπονδιακό και Κρατιδίων) να είναι ισοσκελισμένοι οι προϋπολογισμοί . Τι σημαίνουν αυτά για εσάς, ως ΠΕΟ και Αριστερά;  Δεν περιέχουν οι χωριστοί ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί το στοιχείο της έλλειψης αλληλεγγύης ανάμεσα στις δύο κοινότητες;

Εδώ βάζετε ένα θέμα για το σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο. Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς δεν έχουμε την ίδια φιλοσοφία με τον Υπ. Οικονομικών ούτε πιστεύουμε στα δογματικά αυστηρά και σκληρά προγράμματα λιτότητας τα οποία έτσι και αλλιώς αποτελούν σήμερα την κυρίαρχη πολιτική αντιμετώπιση στο πρόβλημα των οικονομιών στην ΕΕ. Και οι οποίες πολιτικές ειρήσθω εν παρόδω είναι ξεκάθαρο ότι έχουν αποτύχει εκεί και όπου εφαρμόσθηκαν.

Εντάξει δεν διαφωνούμε ότι το θέμα «δημόσια οικονομικά μετά τη λύση» πρέπει να προσεχθεί, και σίγουρα δεν υπάρχει ένας πακτωλός χρημάτων για να ξοδευτεί αλόγιστα σε περίπτωση που θα έχουμε μια πιθανή λύση. Και ασφαλώς στη οποιαδήποτε λύση πρέπει να υπάρχει στο Σύνταγμα, και μια διαδικασία μέσα από την οποία θα κατανέμονται οι πόροι με ένα τρόπο που θα είναι λογικός και δίκαιος.

Και ασφαλώς θα πρέπει να είναι επίσης ξεκάθαρο ότι στα πλαίσια της κοινά αποδεκτής αντίληψης ότι η τ/κ κοινότητα είναι οικονομικά υποδεέστερη αυτή τη στιγμή, ότι θα πρέπει κάποιοι πόροι να δρομολογηθούν σε εκείνη τη κατεύθυνση για να υπάρχει μια σταδιακή εξίσωση, οικονομική, κοινωνική, αναπτυξιακή των δύο πολιτειών που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια της Ομοσπονδίας και αυτό είναι αποδεκτό. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό όμως είναι να δημιουργηθούν τέτοια ασφυκτικά πλαίσια, που θα επιδιώξουν να τα κατοχυρώσουν και με συνταγματικές ρυθμίσεις, τα οποία αντί να συμβάλλουν και να βοηθούν ώστε να λειτουργήσει η κοινωνία, και η οικονομία σαν ένας ενιαίος χώρος στην προοπτική της επανένωσης όπως εμείς την καταλαβαίνουμε, να οδηγούν στο αντίθετο, δηλαδή να λειτουργούν ως στοιχεία αντιπαράθεσης και διαχωρισμού.

Βεβαίως θα περιμένουμε να τα δούμε αυτά τα πράγματα σε μια πιθανή συμφωνία, διότι αυτή την στιγμή δεν τα έχουμε μπροστά μας.

Ο Γεωργιάδης πάντως έχει δηλώσει ότι τα θεωρεί απαραίτητα.

Εντάξει, δεν έχουμε μπροστά μας όμως μια ολοκληρωμένη συμφωνία, δεν είναι τυχαίο που η αριστερά είπε στην Κύπρο πολλές φορές ότι εμείς δεν πρόκειται να τοποθετηθούμε εκ των προτέρων για μια πιθανή συμφωνία, θα θέλουμε να τα δούμε όλα, να τα μελετήσουμε, να δούμε αν πραγματικά αυτή η συμφωνία θα λειτουργήσει στην κατεύθυνση της επανένωσης και όχι στην κατεύθυνση της παγίωσης του διαχωρισμού.

Η συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοσιονομική πειθαρχία και στις δύο κοινότητες πάντως φαίνεται να εμποδίζει την αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αφού στην ουσία θα απαγορεύει, αν υπάρξει κάποια έκτακτη ανάγκη, αυτή να μπορεί να καλυφθεί με την μεταφορά πόρων από τη μια κοινότητα στην άλλη. Είναι αποδεκτό αυτό από το εργατικό κίνημα;

Αυτό έχω πει, αν η δημοσιονομική πειθαρχία είναι δογματική και απόλυτη, μπορεί να λειτουργήσει ως άρνηση της αλληλεγγύης. Και μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και για πολλά άλλα πράγματα. Και για τα ζητήματα της ανάπτυξης, και για τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εμείς διαφωνούμε με την συνταγματικά κατοχυρωμένη σφιχτή δημοσιονομική πειθαρχία, ακόμα και τώρα, για τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, πολύ περισσότερο στα πλαίσια μιας πιθανής λύσης.

Δεν θέλω όμως να απολυτοποιώ… πάντα κρατούμε μια επιφύλαξη, μακάρι να μην είναι έτσι, μακάρι να είναι αλλιώς, δηλαδή αν είναι έτσι και αν έτσι έρθουν ασφαλώς διαφωνούμε, αλλά ούτε και σημαίνει βέβαια ότι η τελική μας κρίση για το πακέτο μιας πιθανής συμφωνίας, θα καθοριστεί απόλυτα και από τα επιμέρους. Μπορεί σε ένα επιμέρους να διαφωνήσουμε, αλλά το πακέτο να το στηρίξουμε, γιατί βλέπουμε την μεγάλη εικόνα.

Νομίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η τ/κ διαπραγματευτική ομάδα δεν συμφωνεί με αυτές τις προθέσεις της συναγερμικής διαπραγμάτευσης. Τι συνέβαινε σχετικά με αυτά τα ζητήματα, κοινωνικές ασφαλίσεις και υγεία, όταν συνομιλούσε η αριστερά και από τις δυο κοινότητες, ο Ταλάτ και ο Χριστόφιας; Υπάρχουν διαφορές τώρα που από την ε/κ πλευρά συνομιλεί η δεξιά;

Όταν συζητούσε ο Χριστόφιας με τον Ταλάτ σε αυτά τα πράγματα υπήρχε η συναντίληψη ότι στόχος θα ήταν η ενοποίηση, και της οικονομίας και της κοινωνίας, ενιαία συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, ενιαίο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων. Αυτή η συναντίληψη φάνηκε να ανατρέπεται δυστυχώς με την διαπραγμάτευση του Ν. Αναστασιάδη. Επειδή όμως δεν θέλουμε να είμαστε απόλυτοι, θέλουμε να δούμε και το τελικό αποτέλεσμα, αν θα υπάρξει. Όμως δεν είναι τυχαία που κινητοποιηθήκαμε ως Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ, και αργότερα ως συνδικαλιστικές οργανώσεις, πρέπει να σας πω ότι στείλαμε και επιστολή ξανά για αυτό το ζήτημα. Τα είπαμε και στην κ. Σπέχαρ ως Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ, είπαμε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα ενοποίησης της κοινωνίας μετά από μια πιθανή συμφωνία. Είμαστε ανήσυχοι, είμαστε ανήσυχοι ότι πράγματι και για λόγους αντίληψης και για λόγους φιλοσοφίας οικονομικής και κοινωνικής, η σημερινή κυβέρνηση δεν ακολουθεί στο ίδιο μοτίβο συναντίληψης και σύγκλισης, που υπήρχε την περίοδο Χριστόφια-Ταλάτ. Εδώ είναι και μια ριζική διαφορά που έχουμε εμείς ακόμα και με την δεξιά που θέλει λύση, διότι αυτοί αντιλαμβάνονται την λύση σαν ένα τρόπο συμβίωσης για να μπορούν τα κεφάλαια και οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με ασφάλεια… Εμείς αντιλαμβανόμαστε την λύση σαν ένα στάδιο για να επανενωθεί πραγματικά ο λαός και η χώρα.

Τι συμβαίνει σε άλλες Ομοσπονδίες με τα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων και κοινωνικής προστασίας; Είναι χωριστά τα συστήματα αυτά;

Απόλυτη και ενιαία αρχή δεν υπάρχει, όλες οι Ομοσπονδίες μοιάζουν αλλά είναι και όλες διαφορετικές, διότι έχουν διαφορετική προέλευση, ιστορική καταβολή. Αλλά από αυτά που ξέρουμε, τουλάχιστον στην Ευρώπη τα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων και υγειονομικής περίθαλψης είναι ενιαία. Και στην Γερμανία είναι ενιαίο το σύστημα, και στο Βέλγιο είναι ενιαίο το σύστημα, νομίζω και στην Ελβετία.

Και δεν είναι τυχαία που είναι έτσι. Αυτά τα ζητήματα, πάντα υπήρχε κατανόηση ότι αποτελούν συνεκτικό στοιχείο της κοινωνίας, και ότι διαφορετικά επίπεδα κοινωνικών δικαιωμάτων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και τριβές, και ήταν από τα θέματα τα οποία δεν έμεναν στην αρμοδιότητα των συνιστώντων πολιτειών αλλά είναι κατά κανόνα στην αρμοδιότητα των Ομοσπονδιακών κυβερνήσεων, έχουν ενιαία συστήματα. Διότι πως θα λειτουργεί το σύστημα, θα είναι Ομοσπονδία, θα είναι μια χώρα, αλλά θα έχει διαφορετικά εργασιακά δικαιώματα, ή διαφορετικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, από επαρχία σε επαρχία; Πως θα λειτουργεί αυτό. Δεν στέκει, δεν έχει λογική.

Στην ομιλία σας στο "Συνέδριο Αριστερά και Κυπριακό" στις 13 του Μάη επικεντρωθήκατε στους κοινούς αγώνες ε/κ και τ/κ εργαζόμενων. Τέτοιοι κοινοί αγώνες είναι ίσως η αποτελεσματικότερη ασπίδα για το τέρας του νεοναζισμού αλλά και του παλιού γνωστού μας, του εθνικισμού που έβαζε αντιμέτωπους τους εργαζόμενους των δύο κοινοτήτων. Οι χωριστοί συνταγματικά ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και τα χωριστά συστήματα κοινωνικής προστασίας και ασφάλισης, δεν υπάρχει ο κίνδυνος να περιορίσουν το περιεχόμενο και να δυσκολέψουν τους δημοκρατικούς κοινούς αγώνες;

Για μας η δυνατότητα ανάπτυξης κοινών αγώνων μεταξύ των ε/κ και τ/κ εργαζομένων για μια καλύτερη κοινωνία μπορώ να πω ότι είναι η λυδία λίθος για το περιεχόμενο μιας συμφωνίας και μιας λύσης. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση δεν έχει νόημα η λύση. Για μας η λύση έχει νόημα αν δημιουργεί τις προϋποθέσεις επανένωσης της κοινωνίας της οικονομίας και των θεσμών, για να μιλούμε για μια χώρα. Για ένα λαό. Οπόταν είναι καίριας σημασίας αυτό το ζήτημα. Από εδώ ξεκινάει και η τοποθέτηση μας και για τα θέματα του προϋπολογισμού αλλά και για τα θέματα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι αυτή η θεμελιώδης αρχή, εμάς το όραμα μας είναι να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω τις εθνικιστικές τριβές και συγκρούσεις που αποπροσανατόλισαν τον κυπριακό λαό για χρόνια και τον εξέτρεψαν από την πορεία του, και να μπούμε σε μια διαδικασία κοινωνικών και ταξικών κοινών αγώνων με στόχο μια καλύτερη κοινωνία.

 

* H ΠΕΟ (Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία) είναι η μεγάλη αριστερή συνδικαλιστική οργάνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ανήκει στο Λαϊκό Κίνημα μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου - ΑΚΕΛ.

Περισσότερα για την στάση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ζητήματα που απασχολούν τη συνέντευξη εδώ 

 

 

ΕΥΡΩΠΗ
«Ταφόπλακα» Ερντογάν σε επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό
«Δεν εμπιστεύομαι τους Ελληνοκύπριους» δήλωσε στον απόηχο της κατάρρευσης των συνομιλιών στη Γενεύη ο Τούρκος πρόεδρος, βάζοντας τέλος στις όποιες συζητήσεις για επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο άμεσο...
«Ταφόπλακα» Ερντογάν σε επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό
ΕΥΡΩΠΗ
Σε τουρκικό τοίχο έπεσε η άτυπη πενταμερής της Γενεύης για το Κυπριακό
Τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε σε αδιέξοδο η άτυπη πενταμερής σύνοδος της Γενεύης για το Κυπριακό, εξήγησε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά το τέλος της συνόδου που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Σε τουρκικό τοίχο έπεσε η άτυπη πενταμερής της Γενεύης για το Κυπριακό
ΕΥΡΩΠΗ
Πρεμιέρα των συνομιλιών της πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη
Στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη μεταφέρεται το ενδιαφέρον, καθώς ξεκίνησαν οι δύσκολες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στο πλαίσιο της άτυπης πενταμερούς υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο...
Πρεμιέρα των συνομιλιών της πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη
ΕΥΡΩΠΗ
Αναζητώντας κοινό έδαφος σε δρόμο στρωμένο με αγκάθια
Άρχισαν οι εργασίες της άτυπης συνάντησης 5+1 στη Γενεύη που συγκάλεσε ο ΓΓ των ΗΕ, Αντ. Γκουτέρες. Ο Τουρκοκύπρος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, φρόντισε με το «καλημέρα» να δείξει τις προθέσεις του κάνοντας σαφές ότι...
Αναζητώντας κοινό έδαφος σε δρόμο στρωμένο με αγκάθια
ΕΥΡΩΠΗ
Όχι προσλήψεις με αλγορίθμους!
Ορια στη χρήση των ψυχομετρικών τεστ τεχνητής νοημοσύνης ακόμα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς θέτει γνωμοδότηση του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, που υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού...
Όχι προσλήψεις με αλγορίθμους!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας