• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.7°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.4°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 22.0°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 15.0°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 20.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.4°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 18.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  90%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.5°C / 23.4°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 21.5°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 23.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  0 BF
  88%
AP Photo / Jean-Francois Badias

Στο Ευρωκοινοβούλιο τα απάνθρωπα μέτρα κατά των προσφύγων

 • A-
 • A+

Τα όλο και πιο σκληρά και απάνθρωπα μέτρα περιορισμού των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ε.Ε., προκειμένου να κρατήσει με κάθε τρόπο μακριά από τις ακτές της τους απελπισμένους πρόσφυγες που φεύγουν από την κόλαση της Λιβύης, θα συζητηθούν αύριο το πρωί στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, ύστερα από αίτημα της ομάδας της Αριστεράς.

Στη συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του ιταλικού Λιμενικού, της FRONTEX, των Γιατρών χωρίς Σύνορα, της Διεθνούς Αμνηστίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να τεθεί το γενικότερο ζήτημα της ευρωπαϊκής αντιπροσφυγικής πολιτικής, όπως διαμορφώθηκε στην τελευταία άτυπη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών στο Ταλίν.

Oι υπουργοί συμφώνησαν στα μέτρα που περιλαμβάνονται σε κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που, παρά τον τίτλο «Σχέδιο δράσης για μέτρα υποστήριξης της Ιταλίας, μείωσης της πίεσης κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου και ενίσχυσης της αλληλεγγύης», ισοδυναμούν με όξυνση της κράτησης και των απελάσεων και μεταφοράς της διαδικασίας ασύλου εκτός της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν την πρακτική της ανάθεσης των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο Λιμενικό της Λιβύης, το οποίο όχι μόνο δεν έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και δεν διστάζει να πυροβολήσει ανοιχτά εναντίον προσφύγων, ενώ ελέγχεται από ένοπλες ομάδες που εμπλέκονται στο εμπόριο σκλάβων και σε βασανιστήρια προσφύγων και μεταναστών.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την υπογραφή αμφιλεγόμενων συμφωνιών με αφρικανικές χώρες προκειμένου να εμποδίσουν τη διαφυγή των προσφύγων και μεταναστών, παρόλο που αποτελεί δικαίωμα που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο.

Περιλαμβάνουν επίσης την αύξηση του χρόνου κράτησης των μεταναστών και προσφύγων στα ιταλικά κέντρα κράτησης, την άμεση αύξηση της χωρητικότητας των κέντρων κράτησης σε 3 χιλιάδες θέσεις, όπως επίσης την αύξηση των απελάσεων, μέσω της εφαρμογής γεωγραφικού περιορισμού όσων ζητούν άσυλο, την μη παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων, την εφαρμογή της απέλασης ταυτόχρονα με την επίδοση της απορριπτικής απόφασης ασύλου και την κατάρτιση καταλόγου «ασφαλών χωρών προέλευσης».

«Τα μέτρα [...] θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. [...] Αντί να τροφοδοτούν ακροδεξιές πολιτικές θέσεις και ρητορική, καλούμε τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διασφαλίσουν τις ενεργητικές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και να παρέχουν ασφαλείς και νόμιμους διαδρόμους για όσους ζητούν άσυλο και για τους μετανάστες», σημειώνει η ευρωβουλευτής της GUE/NGL, Κορνίλια Ερνστ.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
Σε αναδίπλωση φαίνεται πως οδηγήθηκε ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, ως προς τη σκληροπυρηνική και νομικά διάτρητη πρότασή του να μην είναι δυνατή η κατάθεση αιτήματος ασύλου...
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
ΕΥΡΩΠΗ
Το νερό στ’ αυλάκι...παρά τις αντιστάσεις
Η πρωτόγνωρη σύμπνοια των «μεγάλων» Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης φαίνεται πως κορυφώθηκε χθες: οι υπ. Εξωτερικών Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας εξέφρασαν σε κοινό ανακοινωθέν τους την...
Το νερό στ’ αυλάκι...παρά τις αντιστάσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έμεινε μόνο στις προθέσεις
Για τον Σεπτέμβριο μεταφέρονται για να εξεταστούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ποσοστιαία κατανομή και μετεγκατάσταση των 40 χιλιάδων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα...
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έμεινε μόνο στις προθέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
«Φρένο» στο μεταναστευτικό από Γαλλία και Γερμανία
Φρένο στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ποσοστιαία κατανομή και μετεγκατάσταση 16.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε βάθος διετίας έβαλαν...
«Φρένο» στο μεταναστευτικό από Γαλλία και Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο δράμα 177 προσφύγων ανοιχτά της Λαμπεντούζα
Αιτία έριδας μεταξύ Ιταλίας και Μάλτας έχουν γίνει οι προερχόμενοι από τη Λιβύη θαλασσοδαρμένοι μετανάστες που διασώθηκαν την περασμένη Πέμπτη από πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής, 17 μίλια από το νησί της...
Νέο δράμα 177 προσφύγων ανοιχτά της Λαμπεντούζα
ΕΥΡΩΠΗ
Ο εκβιασμός του Σαλβίνι αποδίδει
«Μπορούμε να πούμε πως για πρώτη φορά μετανάστες αποβιβάζονται στην Ευρώπη» ανήγγειλε χθες με ικανοποίηση το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, καθώς άλλη μια παρτίδα απάνθρωπου «πινγκ πονγκ»...
Ο εκβιασμός του Σαλβίνι αποδίδει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας