• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.9°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 20.0°C
  4 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.6°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 19.6°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.5°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.7°C
  4 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 20.4°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  5 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 22.2°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.1°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 18.8°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.7°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  66%
Patrik Stollarz / Pool Photo via AP

Η αποτυχία είναι ορφανή

 • A-
 • A+

Ηταν εντέλει τόσο μεγάλη η... επιτυχία της συνάντησης του G20 στο Αμβούργο, που κανείς δεν θέλει να τη χρεωθεί, προφανώς γιατί όλοι κατά βάθος αντιλαμβάνονται το μέγεθος της αποτυχίας.

Πρώτη και καλύτερη η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, που από τη μια προσπάθησε να δείξει ότι όρθωσε πολιτικό ανάστημα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη συμφωνία προστασίας του κλίματος και των συνθηκών του ελεύθερου εμπορίου και από την άλλη να δικαιολογήσει την απόφαση διεξαγωγής της διάσκεψης στο κέντρο του πρώτου λιμανιού της Γερμανίας.

Απέτυχε οικτρά και τώρα η κυβέρνηση πιέζεται να δώσει εξηγήσεις και για τις επιλογές της στο διαδικαστικό και για τα αποτελέσματα στο πολιτικό πεδίο.

Λίγες ώρες μετά τις πρώτες πανηγυρικές ανακοινώσεις της Μέρκελ, το απόγευμα του Σαββάτου, για το κείμενο των συμπερασμάτων της G20, που έχει χαρακτήρα διακήρυξης προθέσεων, η καγκελάριος υποχρεώθηκε σε μια σειρά διορθωτικών κινήσεων για τη διαχείριση της εσωτερικής πολιτικής κρίσης, λόγω της χαοτικής εικόνας του Αμβούργου.

Η πόλη, όλες τις τελευταίες ημέρες ήταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με αυστηρά αστυνομικά μέτρα από άκρου εις άκρον, όμως παρά ταύτα, στο κέντρο οι συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις της αστυνομίας συνεχίζονταν νύχτα και μέρα.

Για την πόλη, που αποτελεί και ομοσπονδιακό κρατίδιο, το ερώτημα είναι ποιος θα χρεωθεί αυτή την αποτυχία. Ο κυβερνήτης Σολτς πετάει το μπαλάκι στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες όμως με τη σειρά τους απαντούν ότι ο σχεδιασμός ήταν θέμα πολιτικής επιλογής και ο εκπρόσωπος των αστυνομικών, Ρ. Βεντ, ζητάει την παραίτησή του.

Κυβερνητικό ρίσκο

Daniel Bockwoldt / dpa via AP

Στο πλευρό του έσπευσε το Σάββατο να φωτογραφηθεί η καγκελάριος, χθες ο πρόεδρος Φ. Β. Στάινμαγερ, δηλώσεις υπέρ του έκαναν όλοι ο εκπρόσωποι του SPD, από το οποίο προέρχεται ακόμα και ο υπουργός Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ, όμως οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ στην τοπική κυβέρνηση, οι Πράσινοι και η Αριστερά, δεν θέλουν ούτε να ακούσουν ξανά το όνομά του.

Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι του Σοσιαλδημοκράτη δημάρχου, άλλωστε όσο και να ήθελε δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει τη σύνοδο του G20 χωρίς την απόφαση της κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση ανέλαβε το ρίσκο να φορτώσει σε μία μεγαλούπολη τη διεξαγωγή της συνόδου.

Οι εξηγήσεις που είχαν δοθεί πριν από τη σύνοδο, από τον εκπρόσωπο Σ. Ζάιμπερτ και όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες, περί διάθεσης να διαμορφωθούν κανόνες εγγύτητας πολιτών και ηγετών και διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, κάνουν τα ερωτήματα πιο επιτακτικά, καθώς όλα όσα έγιναν το διήμερο της συνόδου κατέτειναν προς το αντίθετο.

Και αυτό καθεαυτό όμως το αποτέλεσμα της συνόδου προκαλεί ερωτήματα ως προς την ερμηνεία που δόθηκε από τη Μέρκελ αμέσως μετά το πέρας των εργασιών.

Οι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις (Greenpeace, E3G, Europeanclimate, Mission 2020 κ.ά.) έχουν απορρίψει λέξη προς λέξη τις ερμηνείες στη συμφωνία του Παρισιού και την παράγραφο των διαφωνιών των ΗΠΑ που συμπεριελήφθη στο τελικό κείμενο, ως «απαράδεκτες πολιτικές πρακτικές», καθώς δίνουν περιθώρια για πολλές παρεκκλίσεις.

Αθέμιτες πρακτικές

Το ίδιο και με τις αναφορές για τις εμπορικές συμφωνίες, που από τη μια περιλαμβάνουν τις γενικές αρχές στην προσήλωση των 20 για το ελεύθερο εμπόριο και από την άλλη προσθήκες σε αμυντικές τακτικές έναντι αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Πολύ μεγαλύτερη είναι η ασάφεια στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, την κοινή δράση για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών, τη δίωξη των παράνομων κυκλωμάτων μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών, αλλά και στο απλούστερο θέμα της επισιτιστικής κρίσης των χωρών της Αφρικής και της Υεμένης. Καθεμία από τις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες θα συνεχίσει με τα δικά της πλάνα.

Η 9η του Μπετόβεν

Οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στο ειδικό ταμείο της Παγκόσμιας Τράπεζας με ένα ποσό 600-700 εκατ. δολαρίων για επισιτιστική βοήθεια, η Γερμανία παρουσίασε το δικό της σχέδιο επενδυτικών πρωτοβουλιών με ιδιωτικά κεφάλαια και οι υπόλοιπες χώρες του G20 απλώς επανέλαβαν τις στοχευμένες επενδύσεις που έχουν προγραμματίσει στις ζώνες επιρροής τους.

Οι εκπρόσωποι των αφρικανικών χωρών αρκέστηκαν να παρακολουθήσουν την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν με την «Ωδή στη Χαρά», χωρίς να πάρουν τίποτε και να πουν και «ευχαριστώ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε άρθρο του «Der Spiegel».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δεν πήγε στη συναυλία, αν και παρακάθισε στο δείπνο που ακολούθησε, αλλά αυτή δεν ήταν η πιο ηχηρή παρασπονδία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στη δεύτερη ημέρα των εργασιών έστειλε στο πόδι του την κόρη του Ιβάνκα, και μόνον μετά τη διαρροή φωτογραφιών από την κλειστή αίθουσα πήγε στο Εκθεσιακό Κέντρο και πήρε τη θέση του.

Στο τέλος των εργασιών αποχώρησε εσπευσμένα, δίχως να προβεί σε δηλώσεις ή σε συνέντευξη, παρά το γεγονός ότι είχε κρατηθεί μία αίθουσα του εκθεσιακού κέντρου.

Για τις αντιδράσεις και τα επεισόδια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές αυτοκινήτων και καταστημάτων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 185 άτομα συνελήφθησαν και εις βάρος τους σχηματίζονται δικογραφίες, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες παραπομπές με βάση το φωτογραφικό υλικό από τα επεισόδια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
G20 Μυρίζει μπαρούτι εντός... και εκτός
Είναι πολλά τα μέτωπα που θα πρέπει να γεφυρώσει η οικοδέσποινα Αν. Μέρκελ: να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των παραδοσιακών αντιπάλων στο G20, να μη... στενοχωρήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, να βρει δίαυλο...
G20 Μυρίζει μπαρούτι εντός... και εκτός
ΕΥΡΩΠΗ
G20 Αγρια νύχτα στο Αμβούργο
Κακή ιδέα αποδείχτηκε η επιλογή του μεγάλου λιμανιού για τη διεξαγωγή της συνόδου: από την Πέμπτη το μεσημέρι και μετά επικράτησε χάος αφού οι αρχές, παρότι ζήτησαν και έλαβαν περαιτέρω βοήθεια και έκαναν...
G20 Αγρια νύχτα στο Αμβούργο
ΕΥΡΩΠΗ
Θρίαμβος της Μέρκελ στο Ζάαρλαντ
​Φρένο στη δημοσκοπική άνοδο που κατέγραφαν οι Σοσιαλδημοκράτες μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Μάρτιν Σουλτς έβαλαν οι εκλογές στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ...
Θρίαμβος της Μέρκελ στο Ζάαρλαντ
ΕΥΡΩΠΗ
Ξέρουμε το αποτέλεσμα, ψάχνουμε τις συμμαχίες
Το ότι θα κερδίσουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, αλλά και το ότι θα ηττηθούν οι Σοσιαλδημοκράτες, που στην αρχή της προεκλογικής περιόδου στόχευαν ψηλά, θεωρείται σίγουρο. Οι μετεκλογικές συνεργασίες...
Ξέρουμε το αποτέλεσμα, ψάχνουμε τις συμμαχίες
ΕΥΡΩΠΗ
Το φάντασμα της Ακροδεξιάς αλλάζει τη στάση της Μέρκελ
Να κλείσει τις ρωγμές της Ενωσης CDU/CSU και να περιορίσει τις διαρροές προς τα δεξιά, τους Φιλελεύθερους και την Ακροδεξιά του ΑfD, προσπαθεί λίγες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες η Ανγκελα Μέρκελ. Χθες το...
Το φάντασμα της Ακροδεξιάς αλλάζει τη στάση της Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Το άστρο του Σουλτς δεν λάμπει πια αλλά και της Μέρκελ... δεν βγάζει μάτια
Εξι εβδομάδες πριν από τις κάλπες στη Γερμανία, δύο νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά των κομμάτων έχουν παγιωθεί παρά το γεγονός ότι οι δείκτες δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών υποχωρούν - και...
Το άστρο του Σουλτς δεν λάμπει πια αλλά και της Μέρκελ... δεν βγάζει μάτια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας