• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.3°C / 33.5°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.5°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 35.4°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 29.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.1°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.4°C / 31.7°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  54%

Το ισλαμοφοβικό κίνημα Pegida, το οποίο καθοδηγείται κυρίως από ακροδεξιές οργανώσεις, φαίνεται να αναδεικνύει το ρήγμα που υπάρχει στον κοινωνικό ιστό της χώρας

REUTERS/ INA FASSBENDER

Σε ρατσιστική PEGIDA η Γερμανία

 • A-
 • A+

Είκοσι πέντε χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο κέντρο της Δρέσδης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του αντι-ισλαμικού, ξενοφοβικού κινήματος «Pegida». Τι και εάν απέναντί τους είχαν τριάντα χιλιάδες αντι-διαδηλωτές; Οι πολίτες που στηρίζουν το Pegida κατάφεραν να σπάσουν ρεκόρ προσέλευσης στις συγκεντρώσεις τους που διεξάγονται κάθε Δευτέρα.

Χθες, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γερμανίας πραγματοποίησε εφόδους σε πολλά διαμερίσματα του Βερολίνου, συλλαμβάνοντας Τούρκους σαλαφιστές, που θεωρούνται ύποπτοι για προετοιμασία τρομοκρατικών χτυπημάτων στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας.

Δύο γεγονότα που φαίνονται άσχετα μεταξύ τους, στην πραγματικότητα όμως βρίσκονται στον πυρήνα του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Γερμανία. Τη διατάραξη, δηλαδή, της κοινωνικής ειρήνης και της αρμονικής συμβίωσης μεταξύ διαφορετικών εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

Την περασμένη Δευτέρα, η πολιτική ηγεσία της χώρας, μαζί με τις μεγάλες μουσουλμανικές οργανώσεις της Γερμανίας, συγκεντρώθηκε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατίας στο Παρίσι και θέλοντας να στείλει μήνυμα ενότητας προς τους πολίτες της Γερμανίας.

«Το Ισλάμ ανήκει στη Γερμανία», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ. Την ίδια φράση επανέλαβε λίγες ημέρες αργότερα στην ολομέλεια της Βουλής. Μόνον που αυτή τη φορά δεν τη χειροκρότησαν όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Το ισλαμοφοβικό κίνημα Pegida, το οποίο καθοδηγείται κυρίως από ακροδεξιές οργανώσεις, φαίνεται να αναδεικνύει το ρήγμα που υπάρχει στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Ενα μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει με φόβο και υστερία το Ισλάμ· ένας φόβος που τροφοδοτείται από ένα άλλο μέρος του μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας που φαίνεται πως έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, δείχνοντας συμπάθεια στον ακραίο ισλαμισμό.

Στη Γερμανία ζουν περίπου 4 εκατομμύρια μουσουλμάνοι. Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι Τούρκοι μετριοπαθείς. Ομως τα παιδιά και τα εγγόνια των γκασταρμπάιτερ, πολλές φορές παιδιά μιας αποτυχημένης πολιτικής ενσωμάτωσης, στρέφουν την πλάτη στη μετριοπάθεια των γονιών τους και βρίσκουν επιβεβαίωση της ύπαρξης και της ταυτότητάς τους στον ακραίο ισλαμισμό. Οι παρεμβάσεις των πολιτικών, αλλά και των ίδιων των μουσουλμανικών μετριοπαθών οργανώσεων, τα αφήνουν αδιάφορα. Οι παρέες τους ζουν το όνειρο της σαρίας στη Γερμανία. Το κλίμα αυτό ρίχνει λάδι στη φωτιά του αντι-ισλαμισμού και κατ’ επέκταση της ξενοφοβίας στη Γερμανία, γεγονός από το οποίο και επωφελείται το Pegida.

Οι πολιτικοί της συντηρητικής παράταξης, που βλέπουν τις φοβίες ενός μέρους του γερμανικού πληθυσμού να διογκώνονται, σπεύδουν με τη σειρά τους να επωφεληθούν, θέλοντας να περάσουν τις κραυγές υστερίας του Pegida στην κατεστημένη πολιτική.

Βλέπουμε πως στην καρδιά της Ευρώπης έχει δημιουργηθεί μια αλυσίδα εξελίξεων και γεγονότων που οδηγεί σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια.

Σημάδι ελπίδας αποτελεί το γεγονός ότι όλο και μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού πληθυσμού αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο που φέρουν οι ιδέες της Pegida και ξεσηκώνεται. Κάθε φορά που υπάρχει μια ξενοφοβική διαδήλωση, υπάρχει και μια αντίστοιχη αντι-διαδήλωση.

Το κίνημα Pegida -εξάλλου- δεν έχει καταφέρει να διεισδύσει στη δυτική Γερμανία. Εκεί, οι διαδηλώσεις του είναι ολιγάριθμες. Αντίθετα, το κίνημα διογκώνεται στην ανατολική Γερμανία, εκεί που -κατά έναν παράδοξο τρόπο- υπάρχει το μικρότερο ποσοστό αλλοδαπών και μουσουλμάνων. Πώς εξηγούν οι ειδικοί το φαινόμενο αυτό; Στην πρώην ανατολική Γερμανία, σε αντίθεση με τη δυτική, υπήρχε πολύ μικρή εμπειρία συμβίωσης με αλλοδαπούς. Οι ελάχιστοι αλλοδαποί που βρίσκονταν εκεί ήταν Βιετναμέζοι γκασταρμπάιτερ που ζούσαν σε γκέτο, απομονωμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία. Την ίδια ώρα, οι πρώην Ανατολικογερμανοί έχουν μικρότερη εμπειρία ζωής σε μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Θου... φυλακήν τω στόματί του για την καγκελάριο
Στη Γερμανία οι μνήμες είναι νωπές από τις κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν κατά του Βερολίνου για «ναζισμό» και «φασιστικές ενέργειες», μετά την ακύρωση προεκλογικών συγκεντρώσεων του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός...
Θου... φυλακήν τω στόματί του για την καγκελάριο
ΕΥΡΩΠΗ
Ψάχνουν τον φονιά με τα... έξι διαβατήρια
Η γερμανική αστυνομία συνέχισε χθες τις επιχειρήσεις της σε διάφορα σημεία της χώρας, κυρίως όμως στη δυτική Γερμανία, με εφόδους σε διάφορα σημεία, με στόχο να συλλάβει τον 23χρονο Ανίς Αμρι, ο οποίος και...
Ψάχνουν τον φονιά με τα... έξι διαβατήρια
ΕΥΡΩΠΗ
«Δεν εκβιαστήκαμε ποτέ, δεν θα εκβιαστούμε τώρα»
Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές προς την Ε.Ε., απηύθυνε ο Πέτερ Αλτμάγιερ, υπουργός Καγκελαρίας και συντονιστής της προσφυγικής πολιτικής. Ο Αλτμάγιερ είναι από τους...
«Δεν εκβιαστήκαμε ποτέ, δεν θα εκβιαστούμε τώρα»
ΕΥΡΩΠΗ
«Είμαστε σε πόλεμο μετο ISIS, όχι με το Ισλάμ»
«Η Γερμανία βρίσκεται σε πόλεμο με την τρομοκρατία του ISIS και όχι σε πόλεμο με το Ισλάμ. Και πάλι, όμως, θα τα καταφέρουμε» δήλωσε χθες στο Βερολίνο η καγκελάριος Μέρκελ, σε μια έκτακτη, εφ' όλης της ύλης,...
«Είμαστε σε πόλεμο μετο ISIS, όχι με το Ισλάμ»
ΕΥΡΩΠΗ
Καλούν το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Γερμανία και Τουρκία αποφάσισαν από κοινού την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και ειδικότερα στη δράση της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Αιγαίο. Αυτό έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή...
Καλούν το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
ΕΥΡΩΠΗ
Η βόμβα έφερε αναβρασμό
Στο Βερολίνο εκτιμούν πως το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα περιπλέκει ιδιαίτερα την κατάσταση στο προσφυγικό, καθώς ο δράστης είχε μπει ως Σύρος πρόσφυγας στην Τουρκία, αποσταθεροποιεί την Τουρκία όχι μόνον...
Η βόμβα έφερε αναβρασμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας