Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πραξικόπημα σε σκηνοθεσία Ερντογάν;

Έρευνα Τούρκων δημοσιογράφων στη Σουηδία υποστηρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται πίσω από τα όσα συνέβησαν τον Ιούλιο του 2016

(Presidency Press Service via AP, Pool)

Πραξικόπημα σε σκηνοθεσία Ερντογάν;

  • A-
  • A+

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν και των συμμάχων του για να ξεκινήσουν μια μεγάλη εκστρατεία διωγμού των επικριτών του υποστητίζει η οργάνωση Stockholm Center for Freedom, η οποία παραθέτει τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η SCF, με βάση τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία, τις κατηγορίες για τους πραξικοπηματίες, τις καταθέσεις στις δίκες, αλλά και συνεντεύξεις, γνώμες στρατιωτικών ειδικών και άλλα στοιχεία, η απόπειρα του περασμένου Ιουλίου δεν μπορεί καν να χαρακτηριστεί ως πραξικόπημα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση επισημαίνει ότι ο μικρός αριθμός στρατιωτικής κινητοποίησης, ο περιορισμός των επιχειρήσεων σε λίγες πόλεις, η κακή διαχείριση και η μη τήρηση των «παραδοσιακών» πρακτικών δείχνουν ότι δεν ήταν πραξικόπημα.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Αμπτουλάν Μποζκούρτ, τονίζει ότι ο Ερντογάν  βασίστηκε στις συνεχόμενες φήμες περί πραξικοπήματος στην Τουρκία και σκηνοθέτησε ένα δικό του σόου για να καταδιώξει την αντιπολίτευση.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε αρχικά στα τουρκικά (μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ) και σύντομα θα δημοσιευθεί και στα αγγλικά.

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι η μη κυβερνητική οργάνωση Stockholm Center for Freedom (SCF) είναι ένας οργανισμός που έχει συσταθεί από δημοσιογράφους οι οποίοι έφυγαν από την Τουρκία και ζουν σε αυτοεξορία στη Σουηδία. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι σκοπός τους είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας του λόγου και επικεντρώνονται στην χώρα καταγωγής τους.

Μερικά από τα στοιχεία της 191 σελίδων έκθεσης η οποία, κατά τη γνώμη τους, αποδεικνύει πως το πραξικόπημα ήταν σκηνοθετημένο.

  • Υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ των γεγονότων και του αφηγήματος της κυβέρνησης για το πραξικόπημα, παρά τις έντονες προσπάθειες του Ερντογάν μέσω λογοκρισίας, προπαγάνδας, πίεσης, απειλών, ακόμη και βασανιστηρίων. Οι καταθέσεις των κατηγορουμένων ενισχύουν την άποψη πως το η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν στημένη.
  • Οι αντικρουόμενες δημόσιες τοποθετήσεις του Ερντογάν για τη σειρά των γεγονότων την ημέρα της απόπειρας. Οι μνήμες του διαφέρουν ακόμη και από τα κατηγορητήρια που εκδόθηκαν.
  • Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της MIT, Χακάν Φιντάν, είχε ενημερωθεί για το πραξικόπημα, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, αλλά δεν ενημέρωσε ούτε τον πρωθυπουργό ούτε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • Το γεγονός ότι ο Χακάν Φιντάν είχε πολύωρη συνάντηση με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους μια ημέρα πριν από το πραξικόπημα, αλλά και την ίδια ημέρα, παρά το γεγονός ότι τον είχαν προειδοποιήσει για τις κινήσεις αυτές. Το γεγονός ότι έφυγε από το αρχηγείο του στρατού χωρίς να τον παρενοχλήσει κανένας δεν έχει εξηγηθεί πειστικά μέχρι σήμερα.
  • Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο και περίεργο του γεγονός ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συνέχιζαν την καθημερινότητά τους (πήγαιναν ακόμη και σε γάμους) σε στιγμές όπου υπήρχε πιστευτή πληροφόρηση πως επίκειται απόπειρα πραξικοπήματος.
  • Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 8.651 αξιωματούχοι έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα και ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 1,5% του τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού. Από αυτούς 1.761 ήταν φαντάροι, 1.214 φοιτητές στρατιωτικών σχολών και 5.761 ήταν αξιωματούχου. Αλλά ακόμη και αυτοί οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κινητοποίηση. Με βάση το γεγονός ότι 168 στρατηγοί και χιλιάδες αξιωματούχοι κατηγορούνται για διασύνδεση με την απόπειρα πραξικοπήματος.  Οι στρατηγοί αυτοί, όμως είχαν υπό τις διαταγές τους περίπου 200.000 στρατιώτες.
  • Τα περίεργα γεγονότα όπως το κλείσιμο του ενός ρεύματος της γέφυρας στο Βόσπορο, οι επιθέσεις κατά στόχων που δεν εξυπηρετούσαν κανένα σκοπό για τους πραξικοπηματίες, αλλά και το γεγονός ότι δεν σκότωσαν πολιτικούς που θα ήταν ο πρώτος στόχος, αλλά και το ότι έγινε προσπάθεια να καταληφθούν κεντρικοί στόχοι με λίγους μόλις φαντάρους. Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο σε μερικές πόλεις, ενώ οι στρατιώτες που εστάλησαν να συλλάβουν τον Ερντογάν έφτασαν στο ξενοδοχείο του αρκετές ώρες αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε φύγει.
  • Ακόμη και έναν χρόνο μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κάποιο ατράνταχτο στοιχείο πως το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια πραξικοπήματος.
ΕΥΡΩΠΗ
«Όλα τα τουρκικά ΜΜΕ στα χέρια ενός»
Η τουρκική αντιπολίτευση καθώς και πολλές ενώσεις δημοσιογράφων στην Τουρκία καταγγέλλουν ότι πάνω από το 90% των ΜΜΕ ελέγχονται πλέον από την κυβέρνηση. Την κατηγορία αυτή αρνούνται ευθαρσώς μέλη του...
«Όλα τα τουρκικά ΜΜΕ στα χέρια ενός»
Flash TV - Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Τουρκικό κανάλι σταμάτησε να εκπέμπει καταγγέλλοντας πολιτικές πιέσεις
Το τουρκικό ψυχαγωγικό τηλεοπτικό δίκτυο Flash TV ανακοίνωσε πως σταματάει να εκπέμπει το πρόγραμμά του, εξαιτίας των «αφόρητων» πολιτικών και οικονομικών πιέσεων που του ασκεί η κυβέρνηση της χώρας. Όπως...
Τουρκικό κανάλι σταμάτησε να εκπέμπει καταγγέλλοντας πολιτικές πιέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Και φθηνά ζαρζαβατικά και κυνήγι γκιουλενιστών έχει ο εκλογικός μπαξές
Φουλ τις προεκλογικές του μηχανές έχει βάλει το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό AKP στη γείτονα Τουρκία, εν όψει των κρίσιμων δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, ενός κρίσιμου τεστ για τη μονοκρατορία Ερντογάν......
Και φθηνά ζαρζαβατικά και κυνήγι γκιουλενιστών έχει ο εκλογικός μπαξές
ΕΥΡΩΠΗ
«Βιομηχανία» συλλήψεων το 2018 στην Τουρκία
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 75.239 ανθρώπους το 2018 για υποτιθέμενες διασυνδέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών. Οι περισσότεροι...
«Βιομηχανία» συλλήψεων το 2018 στην Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Ισόβια καταδίκη σε 74 στην Τουρκία με κατηγορίες για το πραξικόπημα
Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε 74 άτομα, εκ των οποίων αρκετοί απλοί στρατιώτες, σε ισόβια κάθειρξη με κατηγορίες που σχετίζονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Οι καταδίκες τους, σύμφωνα...
Ισόβια καταδίκη σε 74 στην Τουρκία με κατηγορίες για το πραξικόπημα
ΕΥΡΩΠΗ
Η Τουρκία ζητάει από την Ελλάδα να εκδώσει διάσημο πρώην ποδοσφαιριστή

Διαδικασίες για να ζητήσει από την Ελλάδα την έκδοση γνωστού Τούρκου πρώην ποδοσφαιριστή έχει ξεκινήσει η Άγκυρα, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της...

Η Τουρκία ζητάει από την Ελλάδα να εκδώσει διάσημο πρώην ποδοσφαιριστή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας