• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.4°C / 34.2°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 30.6°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 33.7°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 33.0°C
  0 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.1°C / 29.8°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 30.5°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.6°C / 32.9°C
  2 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 29.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  35%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 32.2°C
  4 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.5°C / 32.7°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.2°C / 34.4°C
  3 BF
  13%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 30.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  36%
AP PHOTO / EMILIO MORENATTI

Μέθοδος των... τριών για τους πρόσφυγες

 • A-
 • A+

«Πυροτέχνημα» αποδείχτηκε τελικά το τελεσίγραφο της Ιταλίας προς τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, να ανοίξουν τα λιμάνια τους στα σκάφη με τους πρόσφυγες, ειδάλλως θα κλείσει αυτή τα δικά της.

Στην πραγματικότητα, όπως έγινε γνωστό χθες το πρωί, το «συμπέρασμα» της άτυπης σύσκεψης των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, στην οποία συμμετείχε και ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ήταν το... γνωστό: ότι δηλαδή πρέπει να δοθεί έμφαση στο σταμάτημα των προσφύγων και μεταναστών προτού βγουν από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, και κυρίως προτού φτάσουν στα νερά της «πολιτισμένης» Ευρώπης...

Ετσι λοιπόν, οι τρεις υπουργοί και ο επίτροπος, αφού αντάλλαξαν τα συνήθη ευχολόγια, έκριναν –σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η γαλλική πλευρά, δηλαδή ο νέος υπουργός Ζεράρ Κολόμπ– ότι η ιταλική πρόταση για άνοιγμα των άλλων λιμανιών «δεν είναι η πιο πρόσφορη επιλογή για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης» και ότι πιο σωστό είναι «να αναληφθεί δράση ώστε να περιοριστεί η άτακτη ροή μεταναστών από τις βορειοαφρικανικές ακτές».

Πώς θα γίνει αυτό, με δεδομένο το συνεχιζόμενο κύμα δεκάδων χιλιάδων απελπισμένων από την ακυβέρνητη Λιβύη;

Η λιβυκή ακτοφυλακή

Δύο είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης των τριών κρατών, που θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες στην κρίσιμη υπουργική σύνοδο των «28»: ο πρώτος είναι «η ενίσχυση της λιβυκής ακτοφυλακής» από την Ε.Ε., που θα γίνει αφενός «αυξάνοντας τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες» και αφετέρου «παρέχοντας πρόσθετη οικονομική στήριξη, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια στενή παρακολούθηση των δραστηριοτήτων».

Παρομοίως, οι τρεις χώρες θέλουν «να εξετάσουν πώς μπορούν να ενισχύσουν τους ελέγχους» στα νότια σύνορα της Λιβύης, «ώστε να περιοριστούν οι άτακτες μεταναστευτικές ροές» των απελπισμένων από την υποσαχάρια Αφρική προς τα παράλια, φυσικά «σε στενή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες της Λιβύης».

Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να σταματήσουν τους πρόσφυγες είτε στην έρημο πριν φτάσουν στη Λιβύη, είτε στα παράλια της Μεσογείου, αδιαφορώντας φυσικά για το γεγονός ότι η ντε φάκτο κατακερματισμένη και άναρχη χώρα δεν διαθέτει υποδομές για τη φιλοξενία τους και ότι ορισμένες ένοπλες πολιτοφυλακές, αλλά και ολόκληρες νομαδικές φυλές της νότιας Λιβύης, που ήδη «συνεργάζονται» μισθοφορικά με τους Ευρωπαίους, κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο «τράφικινγκ», δηλαδή τη διακίνηση, αλλά και τη συστηματική καταλήστευση, κακοποίηση, ακόμη και σε εν ψυχρώ δολοφονίες προσφύγων.

Να σημειωθεί εδώ ότι στις 24 Μαΐου σημειώθηκε «θερμό επεισόδιο» με ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ ιταλικών και λιβυκών σκαφών της ακτοφυλακής, και μάλιστα στα διεθνή ύδατα!

Οσο γι’ αυτούς που θα καταφέρουν να περάσουν τα νέα εμπόδια και να ξανοιχτούν στο πέλαγος, θα τους περιμένουν σκληρότεροι κανόνες: οι τρεις υπουργοί είπαν συγκεκριμένα ότι «θα εργασθούν για την εκπόνηση ενός κώδικα συμπεριφοράς για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» που διασώζουν με δικά τους σκάφη μετανάστες στην Κεντρική Μεσόγειο.

Ο «κώδικας συμπεριφοράς», που προφανώς θα θέτει όρια στις διασωστικές δυνατότητες των ΜΚΟ, θα πρέπει να συνταχθεί και να παρουσιαστεί από την Ιταλία «ώστε να βελτιωθεί ο συντονισμός με τις οργανώσεις που επιχειρούν στην Κεντρική Μεσόγειο».

Συνεργασία με διακινητές

Υπενθυμίζεται πως η ιταλική κυβέρνηση έχει καταγγείλει συγκεκριμένες οργανώσεις (όπως η γερμανική Sea-Watch) για συνεργασία με διακινητές, και ιδίως για προσυνεννόηση μαζί τους μέσω ασυρμάτου ώστε να «υποδέχονται» τα σκάφη προτού προλάβουν να τα εντοπίσουν οι Ιταλοί λιμενικοί, ενώ τον περασμένο Μάιο η ιταλική αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις ακτιβιστών, με ανάλογες κατηγορίες.

Τέλος, για όσους πρόσφυγες μετά από όλα αυτά φτάσουν στην Ιταλία, προβλέπεται «να ενισχυθεί η στρατηγική της Ε.Ε. όσον αφορά τους επαναπατρισμούς» των οικονομικών μεταναστών, να παρασχεθεί «πρόσθετη υποστήριξη» στην Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες για να «βελτιωθούν» οι ανύπαρκτες υποδομές υποδοχής στη Λιβύη ώστε να φτάσουν τα διεθνή πρότυπα(!).

Και μόνον τότε, για τους ελάχιστους διαπιστωμένους πρόσφυγες που θα έχουν απομείνει, «να επιταχυνθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός επανεγκατάστασης», δηλαδή της κατανομής των προσφύγων από κέντρα που βρίσκονται στην Ιταλία ή στην Ελλάδα στις άλλες χώρες, οι οποίες είτε χρονοτριβούν είτε αρνούνται κατηγορηματικά να τους δεχτούν...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Αποσύρεται η Ε.Ε. από τις διασώσεις;
​Η Γερμανία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή «Σοφία» στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης μεταθέτοντας στην Ιταλία όλη την ευθύνη για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής ροής. Η...
Αποσύρεται η Ε.Ε. από τις διασώσεις;
ΕΥΡΩΠΗ
Θανάσιμο κενό στη Μεσόγειο
Δύο από τις πέντε ΜΚΟ, που τα τελευταία χρόνια έχουν διασώσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους μετά την απειλητική ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης - σε...
Θανάσιμο κενό στη Μεσόγειο
ΕΥΡΩΠΗ
Κώδικας ανάλγητης συμπεριφοράς
​Τις ζωές χιλιάδων ακόμα προσφύγων και μεταναστών απειλεί να θέσει σε κίνδυνο η επιβολή του επονομαζόμενου «κώδικα συμπεριφοράς», τον οποίο συνέταξε η Ιταλία με τις ευλογίες της Ε.Ε. προκειμένου να περιορίσει...
Κώδικας ανάλγητης συμπεριφοράς
ΕΥΡΩΠΗ
BASTA!
«Tελεσίγραφο» προς την υπόλοιπη Ευρώπη να αρχίσει να δέχεται και αυτή κάποιες από τις «καραβιές» προσφύγων και μεταναστών, που φτάνουν συνεχώς στις νότιες ακτές της από την ακυβέρνητη Λιβύη, απηύθυνε χτες ο...
BASTA!
ΕΥΡΩΠΗ
Οι μετανάστες στη στεριά,
Τους πήρε σχεδόν είκοσι μέρες, αλλά οι (α-)φιλόξενοι Ευρωπαίοι έκαναν τελικά το σωστό και δέχτηκαν, με τα πολλά, να μοιραστούν αναμεταξύ τους τους 49 μετανάστες που θαλασσοδέρνονταν αρόδο σε δύο πλοιάρια ΜΚΟ,...
Οι μετανάστες στη στεριά,
ΕΥΡΩΠΗ
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
Σε αναδίπλωση φαίνεται πως οδηγήθηκε ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, ως προς τη σκληροπυρηνική και νομικά διάτρητη πρότασή του να μην είναι δυνατή η κατάθεση αιτήματος ασύλου...
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας