• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 31.2°C
  5 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.7°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 34.4°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.9°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  4 BF
  34%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 34.4°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 26.5°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.2°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 30.1°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 29.4°C
  2 BF
  30%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  61%

Δέκα έξι έλεγχοι, μηδέν αποτέλεσμα

 • A-
 • A+

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά δεκαέξι συναπτές φορές είχε ελεγχθεί από επιθεωρητές του τοπικού συμβουλίου του ζάπλουτου δημοτικού διαμερίσματος Κένσινγκτον και Τσέλσι ο μοιραίος πύργος Γκρένφελ, που βρίσκεται σε μία από τις πιο φτωχές γειτονιές όχι απλώς του Λονδίνου αλλά ολόκληρης της Βρετανίας...

Η φονική πυρκαγιά της 14ης Ιουνίου -η οποία ξέσπασε από αδιευκρίνιστη ακόμα αιτία και πιστεύεται ευρέως πως εξαπλώθηκε ταχύτατα λόγω των εύφλεκτων υλικών της εξωτερικής μονωτικής επένδυσης, που τοποθετήθηκε στο κτίριο στη διάρκεια πρόσφατης ανακαίνισης- προκάλεσε τον άδικο χαμό τουλάχιστον 79 ενοίκων του και άφησε δεκάδες φτωχές οικογένειες, κυρίως μεταναστών, πενθούσες και άστεγες.

Σύμφωνα με χθεσινό αποκλειστικό ρεπορτάζ της Guardian, το τοπικό συμβούλιο του Κένσινγκτον και Τσέλσι, που ελέγχεται από τους κυβερνώντες Τόρις, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα πως εντεταλμένοι επιθεωρητές του πραγματοποίησαν τον πρώτο έλεγχο στην εργατική πολυκατοικία των 24 ορόφων στις 29 Αυγούστου 2014 και τον τελευταίο στις 7 Ιουλίου 2016, όταν και δόθηκε πιστοποιητικό πως η πανάκριβη ανακαίνιση -κόστους 10 εκατομμυρίων λιρών- είχε πλέον ολοκληρωθεί.

Παρά όμως τις αυτοψίες σε βάθος δύο ετών, κανείς δεν ανακάλυψε πως τα μονωτικά υλικά στην πρόσοψη του κτιρίου -δηλαδή αλουμινένια πάνελ γεμισμένα με πολυαιθυλένιο- ήταν εύφλεκτα και η χρήση τους είχε ουσιαστικά απαγορευτεί σε ψηλά κτίρια που εκκενώνονται με βραδείς ρυθμούς.

Παραμένει ακόμα άγνωστο αν οι επιθεωρητές αγνόησαν εγκληματικά τους κανονισμούς πυρασφάλειας κάνοντας τα στραβά μάτια ή αν κάποιοι τούς απέκρυψαν κρίσιμα στοιχεία για τα μονωτικά υλικά και τις κατασκευαστικές εργασίες στη διάρκεια των ελέγχων.

Οπως αποκαλύπτει πάντως το ίδιο ρεπορτάζ, το 2012 αρχιτεκτονικό γραφείο είχε προτείνει την τοποθέτηση στο Γκρένφελ ειδικής μόνωσης που επιβραδύνει τη φωτιά, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Ολες αυτές οι άκρως επιβαρυντικές πληροφορίες και πλείστες ακόμα θα βρεθούν (αν δεν έχουν ήδη) στο μικροσκόπιο της ποινικής έρευνας της Σκότλαντ Γιαρντ και της δημόσιας έρευνας που εξήγγειλε η κυβέρνηση Μέι, ζητώντας τάχιστα ένα -προκαταρκτικό έστω- πόρισμα για να δώσει κάποιες απαντήσεις στα οργισμένα όσο και βασανιστικά ερωτήματα των πυρόπληκτων και των συγγενών των θυμάτων που απαιτούν δικαίωση.

Η ίδια εταιρεία

Οπως ανακοίνωσε χθες η Ντάουνινγκ Στριτ, τουλάχιστον σε επτά πολυώροφα κτίρια σε σύνολο 600 στην Αγγλία εντοπίστηκε η ύπαρξη των ίδιων ή παρόμοιων εύφλεκτων υλικών με αυτά του πύργου Γκρένφελ.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι επείγοντες έλεγχοι σε όλη τη Βρετανία, οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε ουρανοξύστες -είτε ιδιώτες είτε δημόσιοι φορείς- οφείλουν να παράσχουν στα κλιμάκια των επιθεωρητών όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και δυνητικά να υποστούν το κόστος της μετεγκατάστασης των ενοικιαστών σε άλλα ασφαλή καταλύματα για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί ώστε να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν οι αναγκαίες αλλαγές.

Ηδη το δημοτικό διαμέρισμα του Κάμντεν στο Λονδίνο προχωρά πάραυτα στην αφαίρεση της μόνωσης σε πέντε ουρανοξύστες όπου εντοπίστηκαν επικίνδυνα υλικά παραπλήσια με αυτά του πύργου Γκρένφελ.

Ολως τυχαίως, σύμφωνα με το Associated Press, την τοποθέτηση είχε κάνει η κατασκευαστική εταιρεία Rydon Maintenance, που είχε αναλάβει και την ανακαίνιση στο Γκρένφελ...

Και πολιτικές ευθύνες

Με την πλάτη στον τοίχο από τη λαϊκή κατακραυγή εναντίον της κυβέρνησής της και της ίδιας προσωπικά για έλλειψη συμπόνιας και «ανεπαρκή» -όπως παραδέχτηκε- διαχείριση της τραγωδίας, η Τερέζα Μέι αναγκάστηκε την Τετάρτη να ζητήσει συγγνώμη από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Μίλησε για «αποτυχία του κράτους, τοπικού και εθνικού, να βοηθήσει ανθρώπους που το χρειάζονταν στον μέγιστο βαθμό», διακηρύσσοντας πως «οποιοσδήποτε θεωρηθεί ένοχος δεν θα ξέρει πού να κρυφτεί», χωρίς να αναφέρει ρητά αν θα αποδοθούν και πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία.

Χαιρέτισε δε την (όψιμη) παραίτηση του Συντηρητικού διευθύνοντος συμβούλου του τοπικού συμβουλίου του Κένσινγκτον και Τσέλσι, Νίκολας Χολγκέιτ, έπειτα από αίτημα του υπουργού Κοινοτήτων Σάτζιντ Τζάβιντ.

Μέχρι χθες πάντως, ο Συντηρητικός επικεφαλής του συμβουλίου Νίκολας Πάτζετ-Μπράουν παρέμενε στη θέση του. Η Μέι έκλεισε την ομιλία της υποσχόμενη να δώσει εφεξής τη δέουσα προσοχή στις ανάγκες των φτωχών που μένουν σε εργατικές κατοικίες και στην κοινωνική στέγαση εν γένει.

«Οι φωνές των ανθρώπων της εργατικής τάξης περιφρονούνται, οι ανησυχίες τους απαξιώνονται από όσους βρίσκονται στην εξουσία. Οι ένοικοι του πύργου Γκρένφελ και η κοινότητα του βόρειου Κένσινγκτον δικαιούνται απαντήσεις.

»Χιλιάδες πολίτες, που μένουν σε πολυώροφα κτίρια σε όλη τη χώρα, χρειάζονται επειγόντως καθησύχαση» τόνισε από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, υπενθυμίζοντας τις μεγάλες κυβερνητικές περικοπές λόγω λιτότητας σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Και εύλογα αναρωτήθηκε γιατί οι πολιτικοί στο τοπικό συμβούλιο δεν «αναλαμβάνουν την ευθύνη γι’ αυτό το τρομερό γεγονός».

Οδύνη και θυμός

Κι αν η περασμένη Τετάρτη κηρύχτηκε «Μέρα Οργής» για τη φονική πυρκαγιά, φέρνοντας εκατοντάδες Λονδρέζους έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων (την ώρα της ομιλίας της βασίλισσας) να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, η οδύνη και το δίκιο θα εξακολουθήσουν να πνίγουν τους πυρόπληκτους και τους γείτονές τους.

Περιττά τα σχόλια για όσα δήλωσε στην Independent η 67χρονη Λουίζ Ρόμπερτσον, που κατέβηκε στη διαδήλωση μαζί με 13χρονη εγγονή της: «Ο πύργος Γκένφελ συμβολίζει όλα όσα πάνε στραβά: οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι και όχι μόνο. Μας δείχνουν όλο και λιγότερο σεβασμό. Οι ζωές μας φαίνεται να μη μετράνε»...

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Με φτηνά και εύφλεκτα υλικά
«Δεν έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί κάτι τέτοιο σε μια χώρα σαν τη Βρετανία τον 21ο αιώνα» παραδέχτηκε ο υπουργός Κοινοτήτων Σάτζιντ Τζάβιντ, καθώς ο πόνος για την τραγική απώλεια τόσο πολλών ζωών από τη φονική...
Με φτηνά και εύφλεκτα υλικά
ΕΥΡΩΠΗ
«Κάποιοι απανθρακωμένοι ποτέ δεν θα αναγνωριστούν...»
​«Θέλω να ελπίζω πως [ο απολογισμός των θυμάτων] δεν θα ανέλθει σε τριψήφιους αριθμούς...» Η ζοφερή δήλωση του αστυνομικού διοικητή Στιούαρτ Κάντι και η εκτίμησή του πως ορισμένοι από τους νεκρούς ενδέχεται να...
«Κάποιοι απανθρακωμένοι ποτέ δεν θα αναγνωριστούν...»
ΕΥΡΩΠΗ
Η φονική φωτιά καίει τη γούνα της Τερέζα Μέι
Η σαββατιάτικη συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ της πρωθυπουργού με λιγοστούς μόνο επιζώντες της τεράστιας φωτιάς στον 24ώροφο πύργο Γκρένφελ και η εξαγγελία μέτρων στήριξης για τους πυρόπληκτους και τους...
Η φονική φωτιά καίει τη γούνα της Τερέζα Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Εγκληματική αμέλεια
«Ολες οι προειδοποιήσεις μας έπεσαν στου κουφού την πόρτα. Είχαμε προβλέψει πως μια τέτοια καταστροφή ήταν αναπόφευκτη και μόνο θέμα χρόνου»... Μακάβρια προφητική αποδείχτηκε η ομάδα δράσης των ενοίκων του...
Εγκληματική αμέλεια
ΕΥΡΩΠΗ
Στροφή προς ένα ηπιότερο Brexit;
Το Ηνωμένο Βασίλειο «σκάβει όλο και βαθύτερα τον λάκκο του και γίνεται περίγελος στον κόσμο» σχολίαζε χθες σαρκαστικά η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, στον απόηχο της δεύτερης παταγώδους αποτυχίας...
Στροφή προς ένα ηπιότερο Brexit;
ΕΥΡΩΠΗ
Η αγγλική «ημέρα της μαρμότας»
«Είναι σαν η ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας να μη συνέβη ποτέ. Το Σχέδιο Β είναι το Σχέδιο Α», τουίταρε χθες δηκτικά η Συντηρητική φιλοευρωπαία βουλευτίνα Σάρα Γουόλαστον, την ώρα που η Τερέζα Μέι...
Η αγγλική «ημέρα της μαρμότας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας