Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παζάρια για Brexit και γαλλογερμανική σύμπνοια
(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Παζάρια για Brexit και γαλλογερμανική σύμπνοια

  • A-
  • A+

Συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αποφάσισαν οι 28 κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, ενώ όλοι αναμένουν την Τερέζα Μέι να ανοίξει τα χαρτιά της για το μέλλον των πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Τρομοκρατία, ασφάλεια, ρωσικές κυρώσεις

Με δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αρχίζοντας από τον διαδικτυακό εξτρεμισμό και εμβαθύνοντας τις ενέργειες εναντίον όσων Ευρωπαίων μαχητών προσπαθούν να συνεργαστούν με ομοϊδεάτες τους στο εξωτερικό.

Ο Τουσκ τόνισε ότι «η τρομοκρατία εξακολουθεί να είναι μέγιστη απειλή» και οι ηγέτες ερευνούν τους τρόπους και μέσα για να αντιμετωπίσουν εκτός από την τρομοκρατία, την προσφυγική κρίση, αλλά και την αμυντική συνεργασία, στην οποία έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν.

Μία ακόμη απόφαση που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν η επέκταση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, πράγμα που έχουν ήδη κάνει και οι ΗΠΑ, για την «αποτυχία της να επιβάλει την εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας» στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις θα εφαρμοστούν για άλλους έξι μήνες.

Και άμυνα...

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τουσκ, στους επόμενους τρεις μήνες τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν σε ένα κοινό κατάλογο για τις δεσμεύσεις που μπορούν να αναλάβουν στον τομέα της άμυνας, καθώς και την ανάληψη συγκεκριμένων προγραμμάτων. Ο Ντ. Τουσκ είπε ότι τα σχέδια της ΕΕ για την άμυνα είναι φιλόδοξα και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Από την πλευρά του ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ προκειμένου να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας των κρατών-μελών της Ε.Ε. στον τομέα της άμυνας ανέφερε ότι στην Ε.Ε. υπάρχουν 178 είδη οπλικών συστημάτων, ενώ στις ΗΠΑ μόνο 30 και 17 είδη τανκς, ενώ στις ΗΠΑ μόνο ένα.

AP Photo/Virginia Mayo

«Στην Ευρώπη οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο ήμισυ των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και πρόσθεσε ότι το 80% της έρευνας στον τομέα της άμυνας και το 90% των προμηθειών γίνεται αποκλειστικά σε εθνική βάση.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε από κοινού αγορά τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones) ενώ θα γίνουν κι άλλες ανάλογες επενδύσεις με «αντικειμενικό σκοπό να αυξήσουν τις δυνατότητες και να εξασφαλιστεί μια ανταγωνιστική, καινοτόμος και ισορροπημένη βάση για την αμυντική βιομηχανία σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Γαλλογερμανικός άξονας

Από την πλευρά του, προσερχόμενος στην πρώτη σύνοδο κορυφής ως πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν, επανέλαβε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα συνεργαστούν ώστε να επανεκκινήσει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις διαφορές και την αποχώρηση της Βρετανίας, δείχνοντας ότι παραμένει πιστός σε αυτό που όλοι ξέρουν ως γαλλο-γερμανικό άξονα.

«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια ιδέα. Είναι ένα σχέδιο και μια φιλοδοξία», τόνισε.

«Δουλεύουμε χέρι-χέρι με τη Γερμανία», συμπλήρωσε και ως «ατμομηχανές» της ευρωπαϊκής ενοποίησης «σχεδιάζουμε να μιλάμε με μία φωνή».

Λίγες ώρες νωρίτερα, με συνεντεύξεις του στο ευρωπαϊκό Τύπο, ο Γάλλος πρόεδρος είχε ασκήσει -έμμεσα και χωρίς να τις αναφέρει- κριτική σε Πολωνία και Ουγγαρία, που δεν συμμορφώνονται με την προσφυγική πολιτικής της Ε.Ε. λέγοντας ότι «κάποιοι Ανατολικοευρωπαίοι ηγέτες προσεγγίζουν με κυνισμό την Ε.Ε., η οποία τους χρησιμεύει μόνο για να λαμβάνουν χρήματα, χωρίς όμως να σέβονται τις αξίες της. Η Ευρώπη δεν είναι σουπερμάρκετ, είναι η μοίρα μας».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της Πολωνίας, με τον εκπρόσωπο του Πολωνού προέδρου Αντρζέι Ντούντα, Κριστόφ Λαπίνσκι, να απαντά ότι το γεγονός ότι η Πολωνία παίρνει χρήματα από την Ε.Ε. δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχτεί ποσοστό των προσφύγων.

Στήριξη από Μέρκελ

Δηλώσεις υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν στην κόντρα με Πολωνία και Ουγγαρία έκανε η Άνγκελα Μέρκελ, αναφέροντας ότι η Ε.Ε. είναι «μια κοινότητα αρχών».

Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι «έχει μεγάλη σημασία αυτό που είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, γιατί η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ακριβώς την ίδια προσέγγιση στο θέμα».

Το Brexit

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι το κύριο θέμα των βραδινών συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής.

Francois Lenoir, Pool Photo via AP

Η Τερέζα Μέι, που θα παρουσιάσει το σχέδιο για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που εργάζονται στη Βρετανία, φτάνοντας στην έδρα της Ε.Ε., δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει «εποικοδομητικά».

Η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε από την πλευρά της ότι οι συζητήσεις πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτητα ενώ η «Ε.Ε. των 27 θα προχωρήσει ενωμένη».

«Θέλουμε να διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις με θετικό πνεύμα και θέλουμε μετά να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη Βρετανία».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είπε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι το Brexit θα αναστραφεί παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στο θέμα των εργαζομένων και των δικαιωμάτων του, υποστήριξε ότι επιθυμεί να δει «το μέγιστο των εγγυήσεων».

Αν και τόνισε ότι αυτό είναι η αρμοδιότητα του διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, συμπλήρωσε: «Ως τάση, είμαι υπέρ του οι εγγυήσεις ασφαλείας να πάνε όσο γίνεται πιο μακριά».

Οι 27 μεταξύ άλλων στη σύνοδο καλούνται να αποφασίσουν πού θα εγκατασταθούν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες που μέχρι τώρα είχαν έδρα σε βρετανικό έδαφος.

Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και την Ευρωπαϊκής Υπηρεσία Φαρμάκων, για την υποδοχή των οποίων πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ερίζουν.

Ο Αναστασιάδης ενημέρωσε Μακρόν-Μέρκελ

Όπως μεταδίδει από τη Λευκωσία, ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.», Ακης Φάντης, στο περιθώριο της συνόδου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις με τον νέο Γάλλο πρόεδρο και την καγκελάριο της Γερμανίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την επερχόμενη διάσκεψη για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία και την ευχή όπως επιτέλους συζητηθεί ουσιαστικά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που να συνάδει απόλυτα με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ε.Ε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενημέρωσε ο πρόεδρος για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως επίσης και τις διμερείς μας σχέσεις.

Υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή και συμφωνήθηκε όπως αυτή η επαφή και με τον Γάλλο πρόεδρο και με την καγκελάριο της Γερμανίας συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΕΥΡΩΠΗ
Βερολίνο και Παρίσι χαράσσουν το νέο σύμφωνο μετανάστευσης
Με ένα νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση φιλοδοξεί να αρχίσει την προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και μέχρι τα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020 θέλει να αντικαταστήσει...
Βερολίνο και Παρίσι χαράσσουν το νέο σύμφωνο μετανάστευσης
ΕΥΡΩΠΗ
Ανεμοστρόβιλος εξελίξεων στην Ε.Ε.
Η Ε.Ε. εισέρχεται σε μια περίοδο ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει πού θα καταλήξουν και ποιες επιπτώσεις θα έχουν για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Brexit,...
Ανεμοστρόβιλος εξελίξεων στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Α-συμφωνίες στην πόλη του Μότσαρτ
Στο Ζάλτσμπουργκ, την πόλη όπου γεννήθηκε ο Μότσαρτ, οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. εμφανίζονται σαν μια ακέφαλη ορχήστρα στην οποία καθένας παίζει τη δική του σύνθεση. Ολα αυτά όταν σε μερικούς μήνες έχουν...
Α-συμφωνίες στην πόλη του Μότσαρτ
ΕΥΡΩΠΗ
Ασαφής ο οδικός χάρτης για την Ε.Ε. από Μέρκελ και Μακρόν
H Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν στον οδικό χάρτη για την ενίσχυση της ευρωζώνης και τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε., που θα παρουσιάσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου. Οι ασάφειες όμως...
Ασαφής ο οδικός χάρτης για την Ε.Ε. από Μέρκελ και Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Νίπτουν τας χείρας τους για τους πρόσφυγες από την Αφρική
Θεωρητικά, ο στόχος της συνόδου ήταν η εξεύρεση μίας κοινής λύσης για τη μετακίνηση προσφύγων από τις αφρικανικές χώρες στη «γηραιά ήπειρο». Πραγματική επιδίωξη, όμως, των Ευρωπαίων -όπως φάνηκε από την τελική...
Νίπτουν τας χείρας τους για τους πρόσφυγες από την Αφρική
ΕΥΡΩΠΗ
«Δεν πιστεύουμε σε τείχη κι απαγορεύσεις», αλλά...
Στην πρώτη άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. μετά τα δυσοίωνα δείγματα (υπο)γραφής του Ντόναλντ Τραμπ και την έγκριση ενεργοποίησης της διαδικασίας για Brexit από τη βρετανική Βουλή, ο πρώτος γύρος συνομιλιών...
«Δεν πιστεύουμε σε τείχη κι απαγορεύσεις», αλλά...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας