• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 20.1°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 16.3°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 20.0°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.9°C / 13.8°C
  0 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.0°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.6°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.0°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.9°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  59%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.5°C / 18.3°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 8.7°C / 15.3°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  87%
AP PHOTO / OLIVIER MATTHYS

Οράματα και... παροράματα για την Ευρώπη

 • A-
 • A+

Το νέο όραμα της Ε.Ε., που δεν κατάφερε να δώσει η πανηγυρική Σύνοδος της Ρώμης στις 25 Μαρτίου με τη συμπλήρωση των 60 ετών από την ιδρυτική διακήρυξη, φιλοδοξούν να δώσουν στην προσεχή σύνοδο, στις 22-23 Ιουνίου, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να βγει πανίσχυρος από τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας, τρεις μήνες πριν από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, προβάλλει αδιαμφισβήτητη στο εσωτερικό και έχει αποφασίσει να ξεδιπλώσει τη νέα ευρωπαϊκή ατζέντα της.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστεί η κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, με βασικό θέμα την ενίσχυση της Ε.Ε., μέσω της αναθέρμανσης της γαλλο-γερμανικής συνεργασίας.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας και άμυνας, με σχέδια ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ, των οποίων η επεξεργασία είχε αρχίσει από την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ.

Το ρήγμα που δημιουργήθηκε στις σχέσεις Ε.Ε. - ΗΠΑ μετά την εκλογή του Ντ. Τραμπ οδηγεί το Βερολίνο σε επαναπροσέγγιση με το Παρίσι και κοινά ανοίγματα του γαλλο-γερμανικού άξονα προς τις άλλες περιφερειακές δυνάμεις.

Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση της Α. Μέρκελ έχει για πρώτη φορά ευνοϊκές συνθήκες για την ανάληψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, δίχως τον κίνδυνο ισχυρών πολιτικών αντιδράσεων.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών, αποτυπώνεται φιλοευρωπαϊκή στροφή της κοινής γνώμης, παρά το γεγονός ότι από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η Ε.Ε. έχει σοβαρό πρόβλημα έχει υπερδιπλασιαστεί (από 20% το 2009 σε 45% το 2016, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ομοσπονδίας Τραπεζών).

Την ίδια ώρα, το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η Ε.Ε. είναι ο καλύτερος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων έχει επίσης διπλασιαστεί (σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο) και το 75% τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας ενώ μόνον το 10% βλέπει ακόμη ως εναλλακτική λύση την έξοδο από την Ε.Ε.

Το δίλημμα της Α. Μέρκελ είναι με τι βήματα θα προχωρήσει προς την ενίσχυση της Ε.Ε., αν θα ακολουθήσει την ορμή του Εμ. Μακρόν και θα συμφωνήσει από τώρα σε δομικές αλλαγές ή θα περιμένει το αποτέλεσμα των δικών της εκλογών.

Οι 15 μονάδες διαφορά που φαίνεται πως έχει η Χριστιανική Ενωση από τους Σοσιαλδημοκράτες δίνουν μεν στην καγκελάριο το περιθώριο να παίξει προεκλογικά με το ενδεχόμενο να πάει μετά τις εκλογές σε άλλες κυβερνητικές συνεργασίες, με τους

Φιλελεύθερους, οι οποίοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα ξαναγυρίσουν στην Ομοσπονδιακή Βουλή ή και με τους Πράσινους, που αφήνουν ανοιχτά όλα τα σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών, ωστόσο, θερμότεροι υποστηρικτές ενός σχεδίου αναμόρφωσης της Ε.Ε. παραμένουν οι σημερινοί κυβερνητικοί της εταίροι, ο Σοσιαλδημοκράτες.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική της εικόνα στην Ε.Ε., στην Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Γαλλία το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν την καγκελάριο ότι συμβάλλει θετικά στο μέλλον της Ευρώπης είναι στο 80%, όπως και στη Γερμανία (σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Pew για «Die Welt»), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εκτίμησης καταγράφονται στην Ελλάδα 15%, την Ουγγαρία 37% και την Ιταλία 38%.

Η νέα θεώρηση

Και τα δύο κόμματα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού συγκλίνουν στη νέα γενική θεώρηση, ότι η Γερμανία θα πρέπει να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. και μέσω της Ευρώπης να παίξει σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Δείγμα του ρόλου αυτού που φιλοδοξεί να διαδραματίσει το επόμενο διάστημα το Βερολίνο θα δοθεί στη σύνοδο κορυφής G20, στις 6-7 Ιουλίου.

Στην κορυφή της ατζέντας ήταν οι σχέσεις με την Αφρική, πλην όμως σε κυρίαρχο θέμα έχουν αναδειχθεί οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και ο επανακαθορισμός των σχέσεων με την Κίνα και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το «Spiegel», υπάρχουν εισηγήσεις προς την καγκελάριο για πιο επιθετικές πρωτοβουλίες στην επικείμενη σύνοδο ώστε να πιεστούν περαιτέρω οι ΗΠΑ σε μερική αναδίπλωση από την καταγγελία των εμπορικών συμφωνιών και της διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή ή να καταγραφεί σχηματικά η μοναξιά του Ντόναλντ Τραμπ.

Ως προς τις σχέσεις με την Αφρική, η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει πρόγραμμα οικονομικής συνεργασίας και παράλληλα νέες συμφωνίες για την ασφάλεια και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, κλείνοντας έτσι και το μέτωπο αμφισβήτησης που έχει το Βερολίνο στο εσωτερικό της Ε.Ε. για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική που είχε ακολουθήσει τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Στο πεδίο της ευρωζώνης, ο Β. Σόιμπλε και ο Εμ. Μακρόν επεξεργάζονται το νέο σχέδιο που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θεωρείται όμως ότι κινείται μακράν των υποσχέσεων που είχαν δώσει στη Ρώμη οι ηγέτες της Ε.Ε. για τη «δυναμική επανεκκίνηση της Ευρώπης».

Ο Γερμανός υπουργός επιμένει σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για μια νέα Συνθήκη, όπως δείχνει να επιδιώκει ο Γάλλος ομόλογός του σε βάθος χρόνου και με την προϋπόθεση ότι οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και της ευρωζώνης, ιδιαίτερα, θα μπουν σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Και οι 7 έμειναν ευχαριστημένοι
Ηταν μια «χαρούμενη ατμόσφαιρα». Τόσο χαρούμενη που «κανένας δεν ήθελε να φύγει», όπως δήλωσε χαριτολογώντας ο Ντόναλντ Τραμπ που πέρσι είχε τινάξει στον αέρα τη σύνοδο του G7 στον Καναδά.
Και οι 7 έμειναν ευχαριστημένοι
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη μπορεί και μόνη της(;)
​Πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση της Ε.Ε. σε όλους τους τομείς θέλει η κοινή γνώμη στη Γερμανία, μετά τη διπλή επίθεση του Ντ. Τραμπ στο Βερολίνο, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και...
Η Ευρώπη μπορεί και μόνη της(;)
ΕΥΡΩΠΗ
G7 Σύνοδος με ελάχιστα περιθώρια σύγκλισης
Η αδιάλλακτη στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, η κρίση με το Ιράν και ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα περιορίζουν τις πιθανότητες για πρόοδο στη συνάντηση κορυφής.
G7 Σύνοδος με ελάχιστα περιθώρια σύγκλισης
ΕΥΡΩΠΗ
Από εφτά χωριά χωριάτες
Αισιοδοξία χωρίς αντίκρισμα από τον οικοδεσπότη Μακρόν για συγκλίσεις στο φετεινό G7. Στο διάστημα όμως που μεσολάβησε μετά το φιάσκο του Καναδά, ο Τραμπ φρόντισε να κάνει τον κόσμο μας ακόμη πιο επικίνδυνο.
Από εφτά χωριά χωριάτες
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στα άκρα η αντιπαράθεση Ιράν-ΗΠΑ
Εντονη ανησυχία προκαλεί στη διεθνή κοινότητα και ειδικά στις πέντε χώρες που παραμένουν στη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν η χθεσινή ανακοίνωση της Τεχεράνης πως παύει να τηρεί ορισμένες...
Στα άκρα η αντιπαράθεση Ιράν-ΗΠΑ
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ντόναλντ... απασφάλισε
Σαν ταύρος εν υαλοπωλείω εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ με το καλημέρα της διήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες. Και δεν ήταν μόνον η πρωινή φραστική επίθεση που εξαπέλυσε...
Ο Ντόναλντ... απασφάλισε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας