«Ολες οι προειδοποιήσεις μας έπεσαν στου κουφού την πόρτα. Είχαμε προβλέψει πως μια τέτοια καταστροφή ήταν αναπόφευκτη και μόνο θέμα χρόνου»...
Μακάβρια προφητική αποδείχτηκε η ομάδα δράσης των ενοίκων του πύργου Grenfell, του -απανθρακωμένου πια- 24ώροφου ουρανοξύστη με εργατικές κατοικίες στην πλούσια συνοικία του Βόρειου Κένσινγκτον στο Λονδίνο, που μετατράπηκε σε φλεγόμενη παγίδα θανάτου για τουλάχιστον 12 από τους 400-600 ενοίκους του, στην πλειονότητά τους βιοπαλαιστές μετανάστες.
Από αδιευκρίνιστη αιτία, η πυρκαγιά ξέσπασε αρχικά στους χαμηλότερους ορόφους χθες τα ξημερώματα και τύλιξε ταχύτατα στις φλόγες ολόκληρο το κτίριο προκαλώντας μια πραγματικά αδιανόητη τραγωδία εν έτει 2017 στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας.
Ακολούθησαν ανατριχιαστικές σκηνές, καθώς πολλοί ένοικοι κοιμόντουσαν και δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα τι είχε συμβεί αφού δεν λειτούργησε το σύστημα πυρασφάλειας, σύμφωνα με συγκλίνουσες μαρτυρίες επιζώντων.
Μέσα στον πανικό τους, γονείς πετούσαν τα μωρά και τα παιδιά τους από τα παράθυρα, άλλοι έπεφταν στο κενό, άλλοι ζητούσαν απελπισμένα βοήθεια.
Η Χαντίλ Αλαμιλί είπε στην Guardian πως είδε «κάποιον να πηδά από τον τελευταίο όροφο».
«Ούρλιαζε για βοήθεια αλλά κανείς δεν μπορούσε να τον συνδράμει. Εριξε ένα στρώμα απ’ το παράθυρο. Φλεγόταν κι ο ίδιος και τελικά πήδηξε»...
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για έκρηξη σε ψυγείο σ’ ένα από τα διαμερίσματα των κάτω ορόφων.
Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι, ανάμεσά τους ολόκληρες οικογένειες.
Σύμφωνα με τις Αρχές, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 78, μεταξύ των οποίων και πυροσβέστες που κατάφεραν να απεγκλωβίσουν δεκάδες ενοίκους.
Δεκαοχτώ άνθρωποι παρέμεναν μέχρι χθες σε κρίσιμη κατάσταση.
Μία έξοδος κινδύνου...
«Πρόκειται για μαζική δολοφονία και οι υπεύθυνοι πρέπει να οδηγηθούν στα δικαστήρια για τον τρόπο που έχουν διαχειριστεί αυτή την κοινότητα» ξέσπασε με ανάμικτη οδύνη και οργή ο 55χρονος Εντι από την ομάδα δράσης των ενοίκων του πύργου Grenfell.
Ηδη από το 2012, τα μέλη της είχαν καταγγείλει επανειλημμένα την επικινδυνότητα του κτιρίου στο τοπικό συμβούλιο και τη δημοτική εταιρεία διαχείρισης στέγης των συνοικιών Κένσινγκτον και Τσέλσι (KCTMO), στην οποία ανήκει ο ουρανοξύστης.
Ο πύργος διαθέτει 120 διαμερίσματα και κατασκευάστηκε με δημοτική χρηματοδότηση το 1974, στο πλαίσιο προγραμμάτων για δημιουργία εργατικών κατοικιών και σε εύπορες γειτονιές του Λονδίνου.
Τον Μάιο του 2016 ολοκληρώθηκε η ανακαίνισή του, που στοίχισε 10 εκατομμύρια στερλίνες.
Τοποθετήθηκαν νέα εξωτερική μονωτική επένδυση, διπλά παράθυρα και κοινόχρηστο σύστημα θέρμανσης, το οποίο -με βάση μαρτυρίες- στένεψε ακόμα περισσότερο τους διαδρόμους, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις απόπειρες διαφυγής από τον φλεγόμενο θάλαμο αερίων.
Οι ένοικοι είχαν καταθέσει εγγράφως τις ανησυχίες τους στις αρχές, καταγγέλλοντας μάταια μεταξύ άλλων την ύπαρξη μόνο μιας εξόδου κινδύνου, ελλιπή φωτισμό, καθώς και τη γραπτή προτροπή σε όσους διέμεναν στο κτίριο να παραμείνουν κλεισμένοι στα διαμερίσματά τους σε περίπτωση πυρκαγιάς, αν εκείνα δεν είχαν ήδη πιάσει φωτιά.
Αναζητώντας ευθύνες
Η οδηγία δεν είναι αυθαίρετη αφού περιλαμβάνεται στους κανονισμούς πυρασφάλειας που ισχύουν στη Βρετανία, οι οποίοι θεωρητικά επρόκειτο να αναθεωρηθούν μετά από μεγάλη φωτιά σε συγκρότημα εργατικών κατοικιών του Λονδίνου το 2009, που κόστισε τη ζωή σε έξι γυναίκες και παιδιά.
Ωστόσο η αναθεώρηση δεν προχώρησε και πολλοί επιρρίπτουν την ευθύνη στον πρώην υπουργό Στέγασης και πολύ πρόσφατα διορισθέντα προσωπάρχη της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, Γκάβιν Μπάργουελ.
«Το 90% των ενοίκων υπέγραψε αίτημα στα τέλη του 2015 όπου διατύπωναν παράπονα για κακή διαχείριση εκ μέρους της εταιρείας που ήταν υπεύθυνη για τη συντήρηση του κτιρίου» υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Κόλινς, πρώην πρόεδρος της ένωσης ενοίκων του πύργου Grenfell, δίνοντας και ταξικό πρόσημο στην τραγωδία.
«Αν αντίστοιχες ανησυχίες είχαν εκφραστεί σε κάποιες από τις πλούσιες γειτονιές του Κένσινγκτον και του Τσέλσι, θα είχαν αντιμετωπιστεί άμεσα. Εδώ όμως αυτό δεν συνέβη. Ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινότητα, την οποία δεν υπηρετούν όσοι εξελέγησαν για να την εκπροσωπήσουν» κατήγγειλε, θυμίζοντας πως οι τοπικές αρχές τούς καθησύχαζαν πως δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο...
Τίμημα που πληρώνεται
Μηχανικοί και αρχιτέκτονες εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για εγκληματική αμέλεια σχετικά με το υλικό της εξωτερικής μονωτικής επένδυσης και τις εσωτερικές κοιλότητες που αυτή δημιούργησε και οι οποίες λειτούργησαν σαν καμινάδες, βοηθώντας στη ραγδαία επέκταση της φωτιάς.
Τόσο η KCTMO όσο και η εταιρεία Rydon Construction που έκανε την ανακαίνιση υποστήριξαν πως τηρήθηκαν όλες οι απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας.
«Βαθιά θλίψη» εξέφρασε η Τερέζα Μέι και προανήγγειλε ελέγχους σε ουρανοξύστες που ανακαινίστηκαν πρόσφατα.
«Αν αρνείσαι στην τοπική αυτοδιοίκηση τη χρηματοδότηση που χρειάζεται, κάποια στιγμή υπάρχει ένα τίμημα που πληρώνεται» ανέφερε δηκτικά ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας