• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 25.2°C
  0 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.3°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 24.6°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 24.7°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.2°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 24.6°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.4°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  54%
Τα Πέντε Αστέρια ξεθώριασαν…

Μόνο σε οκτώ δήμους πέρασαν στον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι του Μπέπε Γκρίλο

Τα Πέντε Αστέρια ξεθώριασαν…

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η ιταλική πολιτική σκηνή αλλάζει και πάλι με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών σε χίλιες τέσσερις πόλεις της χώρας.

Το κύριο μήνυμα, το οποίο υπογράμμισαν όλοι οι σχολιαστές, είναι ότι η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά -όταν καταφέρνουν να δημιουργήσουν ευρείες συμμαχίες- είναι ακόμη σε θέση να πετύχουν σημαντικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, ο Μπέπε Γκρίλο είχε αναμφισβήτητα μια κακή επίδοση: κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο μόνο σε οκτώ δήμους. Πριν από μόλις έναν χρόνο, τα Πέντε Αστέρια είχαν κατακτήσει τόσο τον δήμο της Ρώμης όσο και εκείνο του Τορίνο, δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Τώρα, στο Παλέρμο της Σικελίας επικράτησε από τον πρώτο γύρο η Κεντροαριστερά, στη Γένοβα θα αναμετρηθούν σε δεκαπέντε ημέρες οι δύο υποψήφιοι των προοδευτικών και των συντηρητικών, στο Λέτσε της Κάτω Ιταλίας κέρδισε η Κεντροδεξιά και στην Πάρμα πρώτος ήρθε ο απερχόμενος δήμαρχος Φεντερίκο Πιτσατότι, ο οποίος έχει διαγραφεί (μετά από θεαματική σύγκρουση) από τον Γκρίλο.

Tι συμβαίνει; Τα Πέντε Αστέρια έχασαν μεγάλο μέρος της δυναμικής τους και έχουν πάψει να απειλούν το μπερλουσκονικό Φόρτσα Ιτάλια και το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι;

Η διαπίστωση αυτή ισχύει μόνον σε έναν ορισμένο βαθμό, διότι υπάρχουν και πολλά άλλα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Εκ παραδόσεως, οι συμμαχίες των δύο μεγάλων παρατάξεων είναι σαφώς πιο εύκολες στις δημοτικές εκλογές απ’ ό,τι στις βουλευτικές. Η μικρή, τοπική κοινωνία και η έμφαση σε σειρά συγκεκριμένων όσο και περιορισμένων προβλημάτων δείχνει να τις ευνοεί.

Προβληματική συμπόρευση

Η πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές κρύβει χίλιες παγίδες και εμπόδια. Ο Μπερλουσκόνι δεν καταφέρνει να συνεννοηθεί με τη Λέγκα του Βορρά διότι το ξενοφοβικό κόμμα του Σαλβίνι συνεχίζει να τηρεί μια σκληρή, ακραία στάση στο μεταναστευτικό, όπως και σε ό,τι αφορά τη σχέση με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα όσα αφήνουν να διαρρεύσουν στενοί συνεργάτες του πρώην καβαλιέρε, η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει ζητήσει από τον Σίλβιο να εγκαταλείψει κάθε σχέδιο συνεργασίας με τη Λέγκα σε εθνικό επίπεδο, διότι οι δυνάμεις-μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν μπορούν να ταυτίζονται με ρατσιστικές θέσεις. Η συμπόρευση των δύο κομμάτων, κατά συνέπεια, μοιάζει άκρως προβληματική.

Αλλά και στο αντίπαλο στρατόπεδο τα προβλήματα δεν λείπουν. Οι Δημοκρατικοί του Ματέο Ρέντσι καταφέρνουν να κερδίζουν με σχετική ευκολία όταν συνεργάζονται με τις δυνάμεις της Αριστεράς. Σε πανιταλικό επίπεδο, όμως, οι αποστάσεις είναι εντυπωσιακές. Από τα εργασιακά μέχρι τη δυνατότητα παροχής ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και, φυσικά, τα υπόγεια «φλερτ» των Δημοκρατικών με τον Μπερλουσκόνι.

Ο Γκρίλο, λοιπόν, μπορεί στη φάση αυτή να ασθμαίνει και να δυσκολεύεται, αλλά και οι υπόλοιποι πρέπει να ξεπεράσουν ακόμη τις αιώνιες αντιφάσεις.

Δεν λείπουν αναλυτές άλλωστε -ακόμη και από την Κοριέρε Ντέλα Σέρα- οι οποίοι προβλέπουν ότι ακόμη και μετά τη χθεσινή ήττα, τα Πέντε Αστέρια, τον Οκτώβριο, είναι πιθανό να καταφέρουν να κερδίσουν την περιφέρεια της Σικελίας, η οποία μετρά πέντε εκατομμύρια κατοίκους.

ΕΥΡΩΠΗ
Στην Ιταλία ετοιμάζονται να ξαναστήσουν κάλπες
Προεκλογική περίοδο «μυρίζουν» οι κινήσεις στη γειτονική χώρα: ο... αειθαλής Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει σε άριστη φόρμα και έτοιμος να ηγηθεί της κεντροδεξιάς συμμαχίας με σοβαρές πιθανότητες αυτοδυναμίας,...
Στην Ιταλία ετοιμάζονται να ξαναστήσουν κάλπες
ΕΥΡΩΠΗ
Απομακρύνονται οι πρόωρες κάλπες στην Ιταλία
«Ο εκλογικός νόμος είναι νεκρός», δήλωσε ο εισηγητής του Δημοκρατικού Κόμματος, Εμανουέλε Φιάνο, στο τέλος μιας ιδιαίτερα τεταμένης συνεδρίασης της Βουλής. Μια υπόθεση η οποία αφήνει σχεδόν αδιάφορους τους...
Απομακρύνονται οι πρόωρες κάλπες στην Ιταλία
ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλία: το πιο «καυτό» καλοκαίρι
Ο Ματέο Ρέντσι έχει στα χέρια του δύο καυτές πατάτες: η μία αφορά την έγκριση του νέου προϋπολογισμού, την οποία θέλει να μεταθέσει όσο γίνεται, καθώς θα συνδυαστεί με επώδυνα μέτρα. Η άλλη αφορά τη...
Ιταλία: το πιο «καυτό» καλοκαίρι
ΕΥΡΩΠΗ
Κίνημα διάσπασης
Φρένο στα σχέδια επανάκαμψης του Ματέο Ρέντσι επιχειρούν να βάλουν οι «αντάρτες» του Δημοκρατικού Κόμματος, προχωρώντας στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Πρόκειται για τους «Democratici e Progressisti», με...
Κίνημα διάσπασης
ΕΥΡΩΠΗ
Ηχηρό «χαστούκι» σε Ρώμη και Τορίνο
Εξαιρετικά ωφέλιμο αποδείχτηκε το κυβερνητικό «προσωπείο» που επέλεξε να φορέσει το κίνημα Πέντε Αστέρων το τελευταίο διάστημα: μόλις απευθύνθηκε στον κόσμο καθησυχαστικά και χωρίς ακρότητες, κατάφερε να...
Ηχηρό «χαστούκι» σε Ρώμη και Τορίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Οι δημοτικές εκλογές θέλουν συμμαχίες
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αυτή τη φορά δεν έκανε την έκπληξη. Δεν παρουσίασε καμία νέα στρατηγική ούτε ένα «λαμπερό πρόσωπο» αντικαταστάτη αλλά περιορίστηκε μόνο να ξαναβρεί τους παλιούς, ακραίους συμμάχους του...
Οι δημοτικές εκλογές θέλουν συμμαχίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας