• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 30.2°C
  1 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 28.7°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 30.4°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 29.4°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.4°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.1°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 25.1°C / 31.0°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 30.1°C
  0 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 25.0°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  62%

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος επέλεξε τον Μάικ Σπανό για να διεκδικήσει την προεδρία της Κύπρου

Το ΑΚΕΛ «ψηφίζει» μάνατζερ

 • A-
 • A+

Και ξαφνικά ένα νέο όνομα εμφανίστηκε από το πουθενά στην πολιτική σκηνή της Κύπρου και συγκεκριμένα στην κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Ο κατά τα άλλα πολύ γνωστός επιχειρηματίας-μάνατζερ Μάικ Σπανός (που έγινε πια Μιχάλης) πήρε εύκολα το χρίσμα από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ.

Τώρα το κόμμα βρίσκεται στη διαδικασία που συζητά η κομματική βάση την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να αποφασιστεί οριστικά σε έκτακτο συνέδριο η υποψηφιότητα Σπανού.

Το μεγάλο στοίχημα όμως για την ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς είναι ο εκλεκτός της να «αγκαλιαστεί» και από τη βάση του κόμματος, η οποία είναι αυτή που θα καθορίσει και την επιτυχία ή την αποτυχία της επιλογής του ΑΚΕΛ.

Θεωρούν μάλιστα ότι θα πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι ο Μ. Σπανός είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εκφράζει σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τις θέσεις του κόμματος στο Κυπριακό, που είναι και το σημαντικότερο.

«Στα θέματα του Κυπριακού το πλαίσιο που ετοίμασε θα μπορούσε να ήταν πλαίσιο του ΑΚΕΛ. Ελάχιστες λέξεις θα αλλάζαμε» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού. Δήλωσε ακόμα ότι μέσα από τις θέσεις που κατέθεσε για τα σημαντικά ζητήματα της οικονομίας διαπιστώθηκε μεγάλη σύγκλιση απόψεων, σημειώνοντας ότι «οι απαντήσεις που δόθηκαν για τα θέματα της οικονομίας ήταν ικανοποιητικές».

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ για πρώτη φορά αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στον κ. Σπανό και μάλιστα τον προσφώνησε Μιχάλη και όχι Μάικ, όνομα με το οποίο τον προσφωνούσαν όταν ήταν στην Αγγλική Σχολή.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του με βάση και τις κατευθυντήριες γραμμές που είχε θέσει το κόμμα της Αριστεράς, όχι μόνο ως προς τις πολιτικές του θέσεις, αλλά και ως προς την προσωπικότητά του, είπε χαρακτηριστικά: «Πήραμε εξαιρετικές συστάσεις. Είναι αξιόπιστος, συνεπής, τίμιος, ευφυέστατος, αποτελεσματικός...».

Το επιχειρείν δεν είναι «προπατορικό αμάρτημα»

Απαντώντας σε όσους κάνουν λόγο για επιλογή της Αριστεράς που δεν συμβαδίζει με τις πολιτικές θέσεις της για το κεφάλαιο, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, πρόβαλε την άποψη ότι το να ήταν κάποιος μέλος του Δ.Σ. της ΚΤΚ στη μετά το 2013 εποχή ή να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα δεν αποτελεί προπατορικό αμάρτημα.

Αντίθετα, η επικρατούσα άποψη των μελών της Κ.Ε. είναι ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται έναν άνθρωπο που θα διαθέτει τα εχέγγυα για την εδραίωση μιας βιώσιμης οικονομίας με σταθερές βάσεις, διαμοιράζοντας τον πλούτο όσο το δυνατόν δικαιότερα.

«Δεν θέλουμε μια υποψηφιότητα η οποία να απευθύνεται στον ακελικό κόσμο αλλά να επεκτείνεται ευρύτερα σε εκείνη τη μεγάλη μερίδα της κοινωνίας που είναι απογοητευμένη και νιώθει ότι η Κύπρος χρειάζεται κάποια αλλαγή γιατί δεν πάει καλά» κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Ο «άγνωστος Χ» των εκλογών

Ο Mάικ ή Μιχάλης Σπανός είναι λοιπόν αυτό που οι Αγγλοι λένε «the dark horse in the race», δηλαδή ο «άγνωστος Χ» της κούρσας των προεδρικών εκλογών. Πόσο όμως άγνωστο είναι αυτό το «Χ»;

Η απάντηση είναι απλή: τόσο «άγνωστο» όσο ήταν και επί εποχής Γιώργου Βασιλείου. Κι αυτός ήταν πετυχημένος επιχειρηματίας-μάνατζερ, κι αυτός ήταν σχετικά άγνωστος και αμέτοχος σε κομματικές αυλές, και αυτός αντιμετωπίστηκε υποτιμητικά και σκωπτικά από μερίδα των ΜΜΕ και των πολιτικών της εποχής.

Κι όμως εκλέχτηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πενταετής διακυβέρνησή του καταγράφεται και αναγνωρίζεται πια πλέον καθολικά ως μία από τις πιο επιτυχείς στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Ετσι, καταρρίπτεται το επιχείρημα ότι πρόκειται για έναν άγνωστο στην πολιτική, πράγμα που εν πολλοίς και κάτω από κάποιες συνθήκες μπορεί να του δίνει και πλεονέκτημα.

Το γεγονός ότι δεν είναι αναμειγμένος σε σκάνδαλα και δολοπλοκίες, ότι είναι καθαρός και ανεξάρτητος και πάνω απ’ όλα δεν έχει δεσμεύσεις ή βαρίδια, τον καθιστούν αυτόματα έναν εν δυνάμει πρωταγωνιστή. Από τι θα εξαρτηθεί η τύχη του εγχειρήματος; Από έναν και μοναδικό βασικό παράγοντα: τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της Αριστεράς και ειδικά του ΑΚΕΛ.

Η πείρα πολυετιών διδάσκει ότι, παρά τα όσα και όποια προβλήματα, η Αριστερά συσπειρώνεται και πάντα περνά τον υποψήφιό της στον δεύτερο γύρο. Το γεγονός αυτό σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: ότι αν ο Μ. Σπανός περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τότε θα πρέπει να θεωρείται όχι πια το αουτσάιντερ, αλλά το φαβορί για την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας.

36 χρόνια στο τιμόνι της Κόκα Κόλα και γαμπρός των Λανιταίων

Ποιος είναι λοιπόν ο Μ. Σπανός; Πρόκειται για έναν αυτοδημιούργητο επιχειρηματία, ο οποίος γεννήθηκε στη Λεμεσό πριν από 63 χρόνια. Σε όλα αυτά τα χρόνια, όπως δήλωσε ο ίδιος, δούλεψε, σπούδασε και αναδείχτηκε σε έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους και ικανούς CEO που ανέδειξε η Κύπρος.

Το γεγονός ότι στα νιάτα του ήταν πρωταθλητής σπρίντερ βοήθησε πολύ στην καθολική αναγνώρισή του από το ευρύ κοινό. Το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με την εταιρεία Αδελφοί Λανίτη, εμφιαλωτών της Κόκα Κόλα στην Κύπρο, αφού επί σειρά ετών, από το 1981 μέχρι το 2008, διετέλεσε διευθυντής μάρκετιγκ, γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Οι δεσμοί του με μία από τις πλέον σεβαστές επιχειρηματικές οικογένειες της νήσου έγιναν στενότεροι και συγγενικοί, αφού παντρεύτηκε τη θυγατέρα ενός εκ των Λανιταίων.

Στην Κόκα Κόλα παραμένει ως μη εκτελεστικός πρόεδρος ενώ ίδρυσε και είναι διευθύνων σύμβουλος της M.S. Business Power Ltd και παράλληλα είναι πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Green Dot (Cyprus).

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ανατροπή σκηνικού με κεντροαριστερή κυβέρνηση στα κατεχόμενα
Στον σχηματισμό μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης προχωρούν στα κατεχόμενα τα τέσσερα κόμματα, που ανήκουν στον χώρο της αριστεράς και του κέντρου, εκπαραθυρώνοντας το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Χουσεΐν...
Ανατροπή σκηνικού με κεντροαριστερή κυβέρνηση στα κατεχόμενα
ΕΥΡΩΠΗ
Με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ, υποψήφιος πρόεδρος ο Στ. Μαλάς
Σε μια προοδευτική διακυβέρνηση μακριά από φθαρμένες συνταγές, ακρότητες, επικίνδυνα πειράματα και ακροβατισμούς αναφέρθηκε σήμερα Σάββατο ο Σταύρος Μαλάς, εξαγγέλλοντας και επίσημα την ανεξάρτητη υποψηφιότητά...
Με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ, υποψήφιος πρόεδρος ο Στ. Μαλάς
ΕΥΡΩΠΗ
Τερματίζεται η συνεργασία ΑΚΕΛ και Μάικ Σπανού
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Μάικ Σπανός ανακοίνωσαν σε κοινή διάσκεψη Τύπου τον τερματισμό της συνεργασίας τους για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Ο Α. Κυπριανού διαβεβαίωσε τον κόσμο ότι το...
Τερματίζεται η συνεργασία ΑΚΕΛ και Μάικ Σπανού
ΕΥΡΩΠΗ
Η Δεξιά, η Αριστερά και οι άλλοι
Ποιοι συνδυασμοί θα διεκδικήσουν τις 56 έδρες της κυπριακής Βουλής στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής 22 Μαΐου. Με καθοριστικό παράγοντα την αποχή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρωτιά του ΔΗΣΥ και από κοντά να...
Η Δεξιά, η Αριστερά και οι άλλοι
ΕΥΡΩΠΗ
Επανεκλογή Κυπριανού στο ΑΚΕΛ
Με την επανεκλογή του Αντρου Κυπριανού στη θέση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ έληξε χθες το 22ο συνέδριο του κόμματος. Ο κ. Κυπριανού, χωρίς ανθυποψήφιο, επανεξελέγη. Συγκέντρωσε 99 από τις 105 ψήφους των...
Επανεκλογή Κυπριανού στο ΑΚΕΛ
ΕΥΡΩΠΗ
Ελπίδες στον Ακιντζί εναποθέτουν τα ελληνοκυπριακά κόμματα
Κοινή συνισταμένη των σχολίων για την εκλογή Ακιντζί από τα ελληνοκυπριακά κόμματα αποτελεί η έκφραση ελπίδας πως θα σηματοδοτήσει στροφή προς τη λύση του Κυπριακού.
Ελπίδες στον Ακιντζί εναποθέτουν τα ελληνοκυπριακά κόμματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας