Σαρωτική επικράτηση του νεόκοπου κόμματος Δημοκρατία Εμπρός του Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζουν τόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις όσο και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις ψήφους των Γάλλων που ζουν στο εξωτερικό, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ασυνήθιστη, πλην εύκολα ερμηνεύσιμη, κίνηση, δημιουργώντας ευνοϊκό κλίμα υπέρ του νεοεκλεγέντος προέδρου της Γαλλίας τέσσερις μέρες πριν από τον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών της 11ης Ιουνίου.
Κι ενώ η χώρα εξακολουθεί να συνταράσσεται από τον εφιάλτη της τρομοκρατίας μετά την επίθεση υποστηρικτή του «Ισλαμικού κράτους» εναντίον αστυνομικού έξω από την Παναγία των Παρισίων την Τρίτη, αλλά και την επιβεβαίωση τρίτου Γάλλου πολίτη νεκρού στο τρομοκρατικό χτύπημα του «Ι.Κ.» στο Λονδίνο το Σάββατο, ο Μακρόν έχει βαλθεί να αποδείξει στους ψηφοφόρους πως θα παραμείνει συνεπής στις προεκλογικές εξαγγελίες του, αποτινάσσοντας τη ρετσινιά του μαλθακού απέναντι σε θέματα ασφάλειας, όπως του καταμαρτυρούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι και μερίδα της κοινής γνώμης.
Τηρώντας λοιπόν μια βασική δέσμευση του προγράμματός του, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία «Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας» το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον ίδιο, έχοντας ως έδρα το προεδρικό μέγαρο Ελιζέ. Η διυπηρεσιακή «ομάδα κρούσης» θα στελεχωθεί από περίπου 20 αξιωματούχους και θα λειτουργεί αδιάλειπτα σε 24ωρη βάση.
Στο τιμόνι του διορίστηκε ο Πιερ ντε Μπουσκέ ντε Φλοριάν, πρώην επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας. Αποστολή της ομάδας να συντονίζει τις ουσιαστικά έξι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας της Γαλλίας, που παραμένουν διασπασμένες μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών, Αμυνας και Οικονομίας.
Κομβικός στόχος η απρόσκοπτη συνεργασία και ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ τους, μετά την περσινή δημοσιοποίηση κοινοβουλευτικής έρευνας-καταπέλτη που τεκμηρίωσε τις πολλαπλές αποτυχίες των αρχών σχετικά με τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 και την αδικαιολόγητη αδυναμία τους να συντονιστούν, να εντοπίσουν και να συλλάβουν εγκαίρως τους ριζοσπαστικοποιημένους δράστες. Αρκετοί εξ αυτών ήταν Γάλλοι πολίτες που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση ως ύποπτοι για ισλαμιστικό εξτρεμισμό.
Εκτός όμως από την προαναγγελθείσα -έκτη κατά σειρά- παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο, η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει άλλη μια αμφιλεγόμενη κίνηση: να μονιμοποιήσει πλέον διά νόμου ορισμένες από τις «έκτακτες» εξουσίες της αστυνομίας.
Η επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου στη νέα Βουλή στις 21 Ιουνίου έχει ήδη προκαλέσει κατακραυγή για νέα περιστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών στη Γαλλία, όπως ο περιορισμός των δημόσιων συγκεντρώσεων.
Ενα ζήτημα που θα βρει μπροστά του ο νεοφιλελεύθερος Μακρόν, καθώς εργατικά συνδικάτα και πολίτες ετοιμάζονται για νέο δυναμικό γύρο κινητοποιήσεων εν όψει της περαιτέρω εργασιακής απορρύθμισης που θέλει να επιβάλει ο Γάλλος πρόεδρος ακόμα και με διάταγμα, αν τα βρει μπαστούνια στο Κοινοβούλιο.
Ενδεχόμενο όλο και πιο απίθανο, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις. Το «κεντρώο» κόμμα του Μακρόν παρουσιάζεται να εξασφαλίζει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο των 289 εδρών σε σύνολο 577. Γκάλοπ της IFOP δίνει στη Δημοκρατία Εμπρός προβάδισμα 350-380 εδρών, ενώ η εταιρεία σφυγμομετρήσεων Odoxa την εμφανίζει να προηγείται με 350-390 έδρες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας