• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 14.1°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.2°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 10.0°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  1 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.0°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.5°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 13.2°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  94%

Στην Ε.Ε., το σύνθημα των Συντηρητικών για «ισχυρή και σταθερή ηγεσία» φαίνεται ότι είναι πολύ πειστικό...

Andrew Matthews/PA via AP

Η Ευρώπη «ψηφίζει» Τερέζα Μέι

 • A-
 • A+

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι φοβούνται πιθανή ήττα της Τερέζα Μέι και επιθυμούν τη νίκη της στις εκλογές της 8ης Ιουνίου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα διαπραγματευθεί σκληρά. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγές στην Ε.Ε. η πτώση των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις έχει προκαλέσει ανησυχία, διότι δεν θα ήθελαν ούτε μια αποδυναμωμένη πρωθυπουργό, ούτε μια κυβέρνηση που δεν επιθυμεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Αν και, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει χαρακτηρίσει την Τερέζα Μέι «πολύ δύσκολη γυναίκα», ενδεχόμενη κατάρρευση στις διαπραγματεύσεις θα φέρει χιλιάδες επιχειρήσεις και πολίτες σε νομικό κενό, ενώ είναι ανυπολόγιστες οι συνέπειες για την οικονομία. Επιπλέον, θα χαθούν για την Ε.Ε. πολλά εκατομμύρια ευρώ ενώ θα καθυστερήσει και η διμερής συμφωνία εμπορίου μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε.

Οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. φοβούνται πως μια κυβέρνηση της Τερέζα Μέι χωρίς ισχυρή πλειοψηφία θα είναι ευάλωτη στους σκληροπυρηνικούς του κόμματός της και ίσως να φτάσουν σε έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς να υπάρξει συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επίσημος διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση αρκετά ισχυρή για να διαπραγματευθεί. Χρειαζόμαστε ένα σταθερό συνομιλητή».

Αν η Τερέζα Μέι δεν έχει ισχυρή πλειοψηφία, δεν θα μπορέσει να έρθει σε συμβιβασμό και να περάσει πιθανά σημεία της συμφωνίας που θα είναι δυσάρεστα για μερίδα των Συντηρητικών, όπως το υψηλό κόστος εξόδου και η μετανάστευση.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει σκληρή διαπραγματευτική τακτική, όπως αυτή έχει οριστεί από τους 27, η οποία, εκτός από την απαίτηση με την έξοδο να πληρώσει η Βρετανία υψηλά ποσά άνω των 60 δισ. ευρώ, προβλέπει σειρά από εγγυήσεις για το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Αν ικανοποιηθούν αυτοί οι όροι, τότε και μόνο τότε, θα δεχθούν να συνάψουν μια νέα εμπορική σχέση με τη Βρετανία.

Πόλεμος τακτικής

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι απειλές που ακούγονται από την Τερέζα Μέι, ότι «η μη συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία», δεν είναι παρά τακτικισμοί και ότι η Μέι είναι αυτή που μπορεί να «πουλήσει» μια δύσκολη συμφωνία.

Φοβούνται ότι μια αριστερόστροφη κυβέρνηση υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν που πιθανώς θα προσπαθήσει μια πιο ήπια μετάβαση και παραμονή της Βρετανίας στην κοινή αγορά, ίσως να θέσει σε κίνδυνο ένα «διαζύγιο με τάξη».

Επίσης, στις Βρυξέλλες δεν θα άρεσε να εκλεγεί μια κυβέρνηση που θα ακυρώσει το αποτέλεσμα του περσινού δημοψηφίσματος, καθώς ακόμη και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Βρετανίας δεν θέλουν έναν διχασμένο και προβληματικό συνεργάτη.

Για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κυρίως τη Γερμανία και τη Γαλλία βασικός στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι ζημιές από το «διαζύγιο» με τη Βρετανία και να διασωθεί η οικονομική και πολιτική ενότητα της Ε.Ε. Θέλουν να φύγει η Βρετανία «χωρίς πολλά δράματα» και χωρίς να της δώσουν πλεονεκτήματα τα οποία θα μπορούσαν να επιτρέψουν και σε άλλες χώρες να αποχωρήσουν από την Ένωση.

Πάντως, στις Βρυξέλλες υπάρχουν και αυτοί που δεν είναι τόσο απαισιόδοξοι, στο ενδεχόμενο αποτυχίας της Τερέζα Μέι. Όπως λένε, μέχρι στιγμής η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει δείξει διάθεση να συμβιβαστεί, τονίζουν, οπότε θεωρούν πρόωρο να προδικάσουν τι θα μπορούσε να συμβεί αν χάσει τις εκλογές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Καθυστερήσεις μέχρι να περάσει το δικό της
Διαπραγματευτική στρατηγική, οι διαρκείς καθυστερήσεις, στην προσπάθειά της Τ. Μέι να περάσει η συμφωνία της για το Brexit, αποκάλυψε το δίκτυο ITV. Ο Βρετανός διαπραγματευτής ακούστηκε να λέει ότι στόχος της...
Καθυστερήσεις μέχρι να περάσει το δικό της
ΕΥΡΩΠΗ
Διαψεύδει πρόωρες εκλογές, ελπίζει σε «πραγματιστική» συμφωνία για Brexit
Λιγότερο από δύο μήνες έχουν μείνει έως τις 29/3, ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και η Τ. Μέι αναζητεί μια «πραγματιστική» συμφωνία ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Κοινοβούλιο πριν βρεθεί ξανά...
Διαψεύδει πρόωρες εκλογές, ελπίζει σε «πραγματιστική» συμφωνία για Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
«Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Brexit πριν την οριστική λύση»
Την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες τόνισε στο κοινοβούλιο η Τερέζα Μέι, που υποστήριξε ότι το σχέδιο για τις μελλοντικές σχέσεις με την Ε.Ε. εξασφαλίζει τη βρετανική κυριαρχία. Κριτική...
«Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Brexit πριν την οριστική λύση»
ΕΥΡΩΠΗ
Ειδική σύνοδο για το Brexit τον Νοέμβριο μελετά η Ε.Ε.
Το ενδεχόμενο διεξαγωγής τον Νοέμβριο ειδικής συνόδου για το Brexit εξετάζει η Ε.Ε., η οποία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο «μη συμφωνίας». Το θέμα της συνόδου θα συζητηθεί στο Ζάλτσμπουργκ, ανακοίνωσε...
Ειδική σύνοδο για το Brexit τον Νοέμβριο μελετά η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Σε «δύσβατο» μονοπάτι η Μέι για το Brexit
Βαθαίνει ο διχασμός στο Κόμμα των Συντηρητικών με αφορμή το Brexit, με την πρωθυπουργό Μέι να δέχεται πυρά και από τις δύο πλευρές του κόμματος, τους οπαδούς της «σκληρής» εξόδου, και τους τους οπαδούς του...
Σε «δύσβατο» μονοπάτι η Μέι για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Παραιτήθηκαν υπουργός και υφυπουργός Brexit
Τριγμούς στην κυβέρνηση της Τερέζας Μέι προκαλούν οι παραιτήσεις του αρμόδιου υπουργού και υφυπουργού για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ντέιβιντ Ντέιβις και Στιβ Μπέικερ. Οι δύο...
Παραιτήθηκαν υπουργός και υφυπουργός Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας