Αθήνα, 14°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
14°C
15.2° 12.1°
2 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 10.1°
2 BF
74%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.8° 12.1°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
81%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.0° 10.1°
1 BF
73%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
8.4° 7.4°
1 BF
66%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
89%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.9° 13.3°
2 BF
79%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 9.6°
2 BF
71%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
13.4° 11.1°
0 BF
67%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
11°C
11.2° 11.2°
3 BF
70%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
14°C
15.3° 13.9°
2 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 10.7°
2 BF
76%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 11.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 14.8°
2 BF
56%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
13°C
15.4° 12.3°
2 BF
66%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.7° 9.3°
1 BF
82%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
12.8° 10.8°
2 BF
91%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
8.7° 8.7°
1 BF
70%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
Μέτρα για την οχύρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχεδιάζει η Ανγκελα Μέρκελ, βλέποντας πως η διάσταση πολιτικής μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου είναι πιο έντονη από ποτέ | AP PHOTO / GEERT VANDEN WUNGAERT

Η Ευρώπη μπορεί και μόνη της(;)

Πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση της Ε.Ε. σε όλους τους τομείς θέλει η κοινή γνώμη στη Γερμανία, μετά τη διπλή επίθεση του Ντ. Τραμπ στο Βερολίνο, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στη σύνοδο του G7 στην Ταορμίνα.

Η απάντηση της Α. Μέρκελ και η κλιμάκωση της σύγκρουσης με την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου για τα γερμανικά πλεονάσματα σηματοδοτούν τη νέα περίοδο στις αμερικανο-γερμανικές σχέσεις.

Οι «πυροσβεστικές» δηλώσεις του εκπροσώπου της καγκελαρίας, Στ. Ζάιμπερτ, και του εκπροσώπου του Λ. Οίκου, Σ. Σπάισερ, δίνουν το στίγμα των δύο πλευρών για αποκλιμάκωση της έντασης, πλην όμως η διάσταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο, σε όλα τα κρίσιμα θέματα που έχουν ανοίξει, δείχνει αγεφύρωτη.

Στο κεφάλαιο των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ, η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να επισπεύσει κι άλλο το πρόγραμμα που έχει επεξεργαστεί και προβλέπει τη διάθεση του 2% του ΑΕΠ στο τέλος της τετραετίας. Οσο για το ζήτημα των εμπορικών πλεονασμάτων, η αντιπαράθεση προβλέπεται μακρά και με μεγάλες διακυμάνσεις.

Οι επόμενες κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης προαναγγέλθηκαν εν μέρει από την καγκελάριο Α. Μέρκελ και θα έχουν ως στόχο την ενίσχυση της Ε.Ε. Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία (στις 11 και στις 18 Ιουνίου) θα οριστεί η κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπου αναμένεται να διαμορφωθούν οι γραμμές του νέου γαλλο-γερμανικού άξονα, με την υιοθέτηση κοινού επενδυτικού σχεδίου για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής αγοράς και παράλληλα την πρόταση ενός κοινού φορολογικού πλαισίου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ο Β. Σόιμπλε και ο Μπρ. Λε Μερ έχουν αναλάβει τη διαμόρφωση των προτάσεων που θα αποτελέσουν τη βάση για τη διευρυμένη συζήτηση αναφορικά με τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της ευρωζώνης.

Και είναι η πρώτη φορά που η κοινή γνώμη στη Γερμανία δείχνει να αποδέχεται την επιτάχυνση και εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, στη δημοσκόπηση της Civey για λογαριασμό της εφημερίδας Die Welt, εν θερμώ μετά τη διπλή σύγκρουση Τραμπ-Μέρκελ για το ΝΑΤΟ και όλα τα θέματα της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 77,7% των πολιτών κρίνει θετικά τους χειρισμούς της καγκελαρίου και την αναφορά της στο μέλλον της Ε.Ε.

Οι ψηφοφόροι της Χριστιανικής Ενωσης της Α. Μέρκελ είναι σε ποσοστό 94% υπέρ της στενότερης συνεργασίας της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προστατευτισμού, στο SPD το ποσοστό είναι 96,1%, στους Πράσινους 95,6%, στην Αριστερά 87,6% και στους Φιλελεύθερους 82,1%.

Ακόμη και στο ακροδεξιό AfD, που είχε επενδύσει στην εκλογή Τραμπ και αφήνει ακόμη ανοιχτή την επιλογή της εθνικής περιχαράκωσης, το εν τρίτο των ψηφοφόρων του κάνουν στροφή και το 35% κρίνει ότι είναι απαραίτητη η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας απέναντι στην Ουάσινγκτον, ενώ το 10% αποφεύγει να εκφράσει άποψη.

Η καγκελάριος Α. Μέρκελ αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που της δίνει ο Ντ. Τραμπ στο εσωτερικό αλλά και στην προετοιμασία των σχεδίων για αλλαγές στην Ε.Ε.

Ενώ μέχρι πρότινος κατηγορούνταν στην Ευρώπη ότι δεν έχει όραμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και από την άλλη στη Γερμανία δεχόταν πιέσεις για συνέχιση του σημερινού μοντέλου που εξασφαλίζει στη χώρα της τεράστια οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα, τώρα μπορεί πλέον να ισορροπήσει αυτές τις αντίρροπες δυνάμεις και να προχωρήσει σε ανοίγματα ενόψει των εκλογών.

Στην ίδια στρατηγική κινούνται και οι Σοσιαλδημοκράτες, με τον υπουργό Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ να δίνει τον τόνο κατά του Ντ. Τραμπ και τον υποψήφιο καγκελάριο Μ. Σουλτς να ακολουθεί σχεδόν με την ίδια φρασεολογία.

«Η Ευρώπη πρέπει τώρα να υπεραμυνθεί των ιδεωδών του δυτικού κόσμου και γι’ αυτό η Γερμανία πρέπει να συμβάλει ώστε να καταστεί ισχυρότερη. Iδίως, πρέπει να σταματήσουμε να περιφρονούμε τους άλλους και να τους δασκαλεύουμε. Το κάναμε τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά», τόνισε o Ζ. Γκάμπριελ. «Η καλύτερη απάντηση στον Ντ. Τραμπ είναι μια ισχυρή Ευρώπη», σχολίασε ο Μ. Σουλτς.

Φύλαγε τα ρούχα σου...

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προαναγγελία για ενίσχυση των θεσμών άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε, ως απάντηση στις επιθετικές δηλώσεις του Ντ. Τραμπ αναφορικά με το μέλλον της συνεργασίας των χωρών του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις του Οργανισμού με την Ε.Ε.

Το ερώτημα όμως για τη Γερμανία είναι αν αυτές οι προτάσεις θα βρουν ανταπόκριση από την πλευρά των νέων χωρών της Ε.Ε. και ειδικότερα από την Πολωνία, την Ουγγαρία και τις πρώην χώρες της ΕΣΣΔ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Βερολίνο δείχνει πως είναι έτοιμο να δοκιμάσει τη βαρύτητα της επιρροής του και στο διπλωματικό πεδίο, ανοίγοντας μέσα στο ΝΑΤΟ μέτωπο με την Τουρκία.

Το θέμα ακύρωσης της επόμενης συνόδου που έχει προγραμματιστεί στην Τουρκία και η πρόταση να γίνει στις Βρυξέλλες θα είναι για τη γερμανική κυβέρνηση μια πρώτη σφυγμομέτρηση της προθυμίας των χωρών της Ε.Ε. να ακολουθήσουν τη νέα γραμμή πλεύσης που χαράσσει η Γερμανία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Ευρώπη μπορεί και μόνη της(;)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας