• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.6°C / 6.1°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.7°C
  4 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 8.4°C
  2 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.0°C / 2.9°C
  4 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 2.9°C
  2 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 4.0°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.0°C / -0.5°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.1°C / 7.6°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 6.4°C
  6 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 3.3°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 2.6°C
  5 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  3 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.3°C / 5.0°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.6°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.1°C / 5.9°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.2°C / 4.4°C
  0 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 4.7°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  47%
AP Photo/Virginia Mayo, Pool

Συμφώνησαν για το κλίμα, δεν τα βρίσκουν στο εμπόριο

 • A-
 • A+

Με ένα κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν ενωμένες στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής του Βερολίνου, μόλις μία μέρα μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Στο κοινό ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσετσιάνγκ και ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με τη στήριξη και των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα δεσμεύονται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για το Κλίμα δηλώντας σαφώς ότι υπάρχει σύμπνοια απόψεων στο θέμα αυτό.

«Σήμερα, εντείνουμε τη συνεργασία μας με την Κίνα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής.

«Ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής θα συνεχιστεί, με ή χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Σήμερα, η Κίνα και η Ευρώπη έδειξαν την αλληλεγγύη τους απέναντι στις μελλοντικές γενιές και ανέλαβαν τις ευθύνες τους απέναντι σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Ο Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την απόφαση του Τραμπ και μάλιστα «μεγαλύτερο» από την άρνηση των ΗΠΑ να συνταχθούν με το Πρωτόκολλο του Κιότο, που υιοθετήθηκε το 1997, όριζε δεσμευτικούς στόχους για κάθε χώρα και το είχε υπογράψει ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο όμως ποτέ δεν το ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι οι διατλαντικοί δεσμοί «είναι πιο ισχυροί από αυτήν τη λυπηρή απόφαση».

Τι συμφώνησαν

Όπως αναφέρεται, η κοινή ανακοίνωση δεσμεύει την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσουν τα ορυκτά καύσιμα, αναπτύσσοντας περισσότερη πράσινη τεχνολογία και συμβάλλοντας στο να συγκεντρωθούν 100 δισ. ευρώ τον χρόνο έως το 2020, ώστε να βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το ποσό αυτό συμφωνήθηκε πριν από την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΗΠΑ και δεν έγινε σαφές εάν η Κίνα και η Ε.Ε. θα καλύψουν την όποια διαφορά.

Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, διότι, όπως υποστήριξε υπονομεύει την αμερικανική οικονομία και κοστίζει θέσεις εργασίας, έχει προκαλέσει οργή και καταδικάστηκε τόσο από τους πολιτικοούς ηγέτες σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, αλλά και από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Αντιδράσεις υπήρξαν ακόμη και εντός των ΗΠΑ.

Στα θέματα περιβάλλοντος είναι σαφές ότι η Κίνα χρειάζεται την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία για να μειώσει τη ρύπανση στα αστικά της κέντρα, ενώ η Ε.Ε. αναμένει από το Πεκίνο να αναλάβει δράση για τις εκπομπές ρύπων που θεωρούνται υπεύθυνες για την αυξημένη ξηρασία, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το 2007, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ, έχοντας τις υψηλότερες στον κόσμο εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ωστόσο δηλώνει έτοιμη να εργαστεί γι' αυτό.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη ναναεώσιμων πηγών ενέργειας, από τις οποίες παράγει το 20% του συνόλου έναντι 13% των ΗΠΑ.

Πιο δύσκολο το κεφάλαιο των επενδύσεων

Ωστόσο και παρά τη συμφωνία στα θέματα που άπτονται του κλίματος, φαίνεται ότι στη σύνοδο Ε.Ε.-Κίνας δεν τα βρήκαν στο ζήτημα του εμπορίου και των επενδύσεων.

Αναμένεται ένα ευρύτερο τελικό ανακοινωθέν που θα επικεντρώνεται σε σειρά άλλων θεμάτων που περιλαμβάνονταν στην ατζέντα, όπως η δέσμευση στο ελεύθερο εμπόριο και τα μέτρα που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά χάλυβα.

Ωστόσο σε αυτά τα θέματα δεν φαίνεται να επικρατεί στον ίδιο βαθμό σύμπνοια απόψεων μεταξύ Κίνας και Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρθηκε σε μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που τοποθετεί την Κίνα στην 78η θέση μεταξύ 190 χωρών σε ό,τι αφορά την ευκολία στο επιχειρείν.

«Μια μεγάλη οικονομική δύναμη χρειάζεται να είναι πάνω από τον μέσο όρο», είπε και τόνισε ότι η σχεδιαζόμενη επενδυτική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Κίνα πρέπει να ολοκληρωθεί για να διασφαλίσει αμοιβαίες σχέσεις.

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία έχουν αναφερθεί στην ιδέα να επιτρέπεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπλοκάρει τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη, κυρίως διότι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν έχουν αντίστοιχα πρόσβαση στην Κίνα και λόγω του ότι υπάρχει ο κίνδυνος η Κίνα να αποκτήσει πολύτιμη ευρωπαϊκή τεχνολογία.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Κίνα παρουσιάζει «ανησυχητική πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα» σε συγκεκριμένους τομείς, ιδιαίτερα στον κινεζικό χάλυβα, και παρότρυνε το Πεκίνο να επιτρέψει σε ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε συμβάσεις για επενδύσεις στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος».

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Τσετσιάνγκ, υποστήριξε ότι η Κίνα εργάζεται σκληρά για να προωθήσει μια ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μέσω της αύξησης του αριθμού των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη, που τώρα είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τους Ευρωπαίους τουρίστες στην Κίνα.

Επίσης ανέφερε ότι οι ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις είναι εντελώς διαφορετικές από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά η Κίνα.

«Πραγματικά ελπίζω ότι θα μπορέσετε να βάλετε τα πράγματα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Εντοπίζουμε τα προβλήματα, αλλά δουλεύουμε πάνω σε αυτά… Η θέση μας βελτιώνεται», δήλωσε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Πράσινη στροφή της Ανγκελα με πολιτικό και... οικονομικό κόστος
Πιο πολλά χρήματα για το περιβάλλον και περισσότερες διεθνείς πρωτοβουλίες από την Ε.Ε., πρότεινε η Α. Μέρκελ στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, την πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Πράσινη στροφή της Ανγκελα με πολιτικό και... οικονομικό κόστος
ΕΥΡΩΠΗ
Το μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών στο τραπέζι των Ευρωπαίων υπ.Εξ.
Είναι προνόμιο της Ε.Ε. να αποφύγει την οδό του μποϊκοτάζ (κάτι που φαίνεται όλο και πιο πιθανό). Η Ευρώπη, άλλωστε, κινδυνεύει με οικονομικές συνέπειες αν η Ε.Ε. ακολουθήσει το παράδειγμα των περισσότερων...
Το μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών στο τραπέζι των Ευρωπαίων υπ.Εξ.
ΕΥΡΩΠΗ
COP26: Κίνα και ΗΠΑ κατέληξαν σε «κοινό ανακοινωθέν για ενίσχυση δράσης για το κλίμα»
Σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε ο γ.γ. του ΟΗΕ το γεγονός ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε «κοινό ανακοινωθέν για την ενίσχυση δράσης για το κλίμα», κίνηση που έχει πράγματι τη σημασία...
COP26: Κίνα και ΗΠΑ κατέληξαν σε «κοινό ανακοινωθέν για ενίσχυση δράσης για το κλίμα»
ΕΥΡΩΠΗ
Το AUKUS στο μενού των «27» στη Σλοβενία
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντιούνται σήμερα στο κάστρο του Μπρντο στη Σλοβενία για ένα δείπνο εργασίας πριν τη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τι θα συζητήσουν
Το AUKUS στο μενού των «27» στη Σλοβενία
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. λυπάται που δεν ενημερώθηκε για τη συμμαχία AUKUS
Με ξεκάθαρη αμηχανία αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες τις ανακοινώσεις για το σύμφωνο ασφαλείας με την ονομασία AUKUS, που συνήψαν ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, με την Ε.Ε. να επιχειρεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις.
Η Ε.Ε. λυπάται που δεν ενημερώθηκε για τη συμμαχία AUKUS
ΕΥΡΩΠΗ
Για στόχους ενόψει της συνόδου για το κλίμα στη Σκοτία καλεί ο Μπορέλ
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να δεσμευτούν, μεταξύ άλλων, για την εξάλειψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Για στόχους ενόψει της συνόδου για το κλίμα στη Σκοτία καλεί ο Μπορέλ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας