• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.2°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 15.8°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 18.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.4°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.0°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 15.1°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 17.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  0 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 20.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 16.4°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.8°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  76%

Ενας από τους στόχους των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να μειωθεί το οικονομικο-κοινωνικό χάσμα που δημιουργήθηκε με την οικονομική κρίση μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών που έχουν ενταχθεί στο ευρώ

AP PHOTO / VIRGINIA MAYO

Προσεκτικά βήματα για την ΟΝΕ του 2025

 • A-
 • A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες ένα «έγγραφο προβληματισμού» με πιθανές επιλογές για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης της Ευρώπης, θέτοντας ως ορόσημο το 2025.

Οι υπό συζήτηση προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνουν σειρά από προσεκτικά βήματα για τον μελλοντικό σχεδιασμό της ΟΝΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις που έχουν ήδη αρχίσει μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου και φροντίζοντας να μην έρθουν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της Γερμανίας, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο...

Τη στιγμή λοιπόν που αναδύονται διαφορές μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και επικρατεί αναβρασμός στην ευρωζώνη με αφορμή το ελληνικό θέμα, η Επιτροπή θεωρεί ότι παρουσιάζεται μια «ιστορική ευκαιρία» για τη βελτίωση της λειτουργίας του ενιαίου νομίσματος, όπως είπε με τα... γαλλοαγγλικά του σε συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, για τον οποίο ένας από τους στόχους των προτάσεων είναι να μειωθεί το οικονομικο-κοινωνικό χάσμα που δημιουργήθηκε με την οικονομική κρίση μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών οι οποίες έχουν ενταχθεί στο ευρώ.

Η Επιτροπή προτείνει τη λήψη μέτρων σε 3 βασικούς τομείς:

►1. Ολοκλήρωση μιας πραγματικής Χρηματοοικονομικής Ενωσης. Η προσπάθεια θα βασιστεί σε στοιχεία που είναι ήδη διαθέσιμα και τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων που θα ληφθούν έως το 2025.

Αυτό συνεπάγεται την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης και τη μείωση καθώς και τον επιμερισμό των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα, με μέτρα που θα καθιστούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες πιο ανθεκτικές.

Στο πλαίσιο αυτό η προώθηση της Ενωσης Κεφαλαιαγορών είναι επίσης «υψίστης σημασίας», προκειμένου να προσφερθούν πιο διαφορετικές και καινοτόμες δυνατότητες χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία, μεταξύ άλλων μέσω των κεφαλαιαγορών.

►2. Επίτευξη μιας πιο ολοκληρωμένης Οικονομικής και Δημοσιονομικής Ενωσης. Για τη σύγκλιση προς πιο ανθεκτικές οικονομικές και κοινωνικές δομές στα κράτη-μέλη, τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να ενισχύσουν ήδη υφιστάμενα μέσα, όπως το ευρωπαϊκό εξάμηνο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής ή τη σύνδεση της χρηματοδοτικής στήριξης από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

►3. Εδραίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας και ενίσχυση των θεσμών της ζώνης του ευρώ. Πίσω από τη βαρύγδουπη αυτή έκφραση η Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη να δεχτούν να «μοιράζονται» περισσότερες αρμοδιότητες και αποφάσεις για θέματα της ευρωζώνης μέσα σε ένα κοινό νομικό πλαίσιο.

Αυτό θα ήταν εφικτό μέσω των Συνθηκών της Ε.Ε. και των θεσμών της, μέσω μιας διακυβερνητικής προσέγγισης ή, όπως συμβαίνει σήμερα, με συνδυασμό των δύο.

Η περαιτέρω πολιτική ολοκλήρωση θα μπορούσε να συμπεριλάβει την επανεξέταση της ισορροπίας μεταξύ της Επιτροπής και της Ευρωομάδας και θα μπορούσε να δικαιολογήσει τον ορισμό ενός μόνιμου προέδρου της Ευρωομάδας καθώς και την ενοποίηση της εξωτερικής εκπροσώπησης της ζώνης του ευρώ.

Η ιδέα ενός δημόσιου ταμείου της ζώνης του ευρώ -ενδεχομένως με έναν προϋπολογισμό της- καθώς και ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείο αποτελεί επίσης αντικείμενο συζήτησης στον δημόσιο διάλογο και θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη σε μεταγενέστερο στάδιο εμβάθυνσης της ΟΝΕ.

Είναι φανερό ότι οι προσεγμένες προτάσεις της Κομισιόν αποσκοπούν στην αποφυγή έντονων αντιδράσεων από τη Γερμανία, η οποία είναι υπέρμαχος της «δημοσιονομικής ορθοδοξίας» και έχει παρασύρει προς την κατεύθυνση αυτή όλη την Ε.Ε.

Ως προς την πρόταση για σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν φαίνεται να είναι αντίθετος.

Δεν συμβαίνει το ίδιο για την έκδοση ευρωομολόγων, κάτι που γνωρίζει η Κομισιόν και για τον λόγο αυτό προτιμά γενικόλογες προτάσεις συστήνοντας περαιτέρω συζητήσεις, αλλά ουσιαστικά αποφεύγει να θέσει επί τάπητος κάτι το συγκεκριμένο.

Επίσης η Επιτροπή δεν προτείνει τη σύσταση ενός ειδικού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, αλλά αναφέρεται στην ανάγκη «δημοσιονομικής ικανότητας», φοβούμενη την αντίδραση των Γερμανών συντηρητικών (βλέπε Σόιμπλε) οι οποίοι δεν επιθυμούν με τίποτα μια αυξημένη αλληλεγγύη στην Ευρώπη των 19, με το πρόσχημα ότι η ευρωζώνη δεν είναι «κοινωνικός οργανισμός» για τις χώρες με υψηλά χρέη.

Οσον αφορά τον διορισμό ενός σούπερ υπουργού που θα εκπροσωπεί την ευρωζώνη, ο Β. Σόιμπλε έχει θέσει ως όρο «να είναι σε θέση να επιβάλλει την τήρηση από όλους των δημοσιονομικών κανόνων». Οπως ο πιστός Γερούν Ντάισελμπλουμ...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Συμβιβασμός Ρώμης - Βρυξελλών με την ανοχή του Παρισιού και το «πράσινο φως» του Βερολίνου
Ο συμβιβασμός μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 επιβεβαιώθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και οι δύο πλευρές αναγκάστηκαν να βάλουν νερό στο κρασί τους,...
Συμβιβασμός Ρώμης - Βρυξελλών με την ανοχή του Παρισιού και το «πράσινο φως» του Βερολίνου
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη μπορεί και μόνη της(;)
​Πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση της Ε.Ε. σε όλους τους τομείς θέλει η κοινή γνώμη στη Γερμανία, μετά τη διπλή επίθεση του Ντ. Τραμπ στο Βερολίνο, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και...
Η Ευρώπη μπορεί και μόνη της(;)
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος μη αποφάσεων
Η Σύνοδος της Ρώμης οργανώθηκε με πρόθεση να στείλει ένα μήνυμα ενότητας σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην ουσία, όμως, για να μπορέσει να επιτευχθεί ένα μίνιμουμ συναίνεσης, δεν...
Σύνοδος μη αποφάσεων
ΕΥΡΩΠΗ
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται σήμερα για να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά», μετά τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών των «28» με ψηφοφορία και τη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας, η οποία...
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γαλλία ψήφισε κατά των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ
Το Παρίσι συνεχίζει να παίρνει αποστάσεις από το Βερολίνο στην Ε.Ε., αλλά ξύπνησε αργά... Χθες, η Γαλλία ψήφισε κατά των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, το Βέλγιο δήλωσε αποχή, αλλά όλα τα άλλα...
Η Γαλλία ψήφισε κατά των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ
ΕΥΡΩΠΗ
Κλειστές οι πόρτες για τη Μέι
Ολα για όλα τα παίζει πια η Τερέζα Μέι, αναζητώντας απεγνωσμένα πολιτικό σωσίβιο στην Ευρώπη μπας και καταφέρει να άρει το αδιέξοδο στο Λονδίνο ώστε να διασώσει τη συμφωνία της με την Ε.Ε. για το Brexit και...
Κλειστές οι πόρτες για τη Μέι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας