Ολοένα και πιο βαθιά στη διεθνή της απομόνωση οδεύει η Τουρκία, εξαπολύοντας χθες φραστικά πυρά κατά ριπάς εναντίον των -ΝΑΤΟϊκών συμμάχων της- ΗΠΑ και Γερμανίας. Την αποστολή ανέλαβε ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (ο οποίος λέγεται ότι είναι ήδη υπ’ ατμόν από το υπουργικό συμβούλιο, στον ανασχηματισμό που ετοιμάζει εντός των ημερών ο πρόεδρος Ερντογάν)...
Διευρύνοντας το χάσμα με την Ουάσινγκτον, χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνη» την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι άρχισαν ήδη τον εξοπλισμό των πολιτοφυλακών YPG των Κούρδων της Συρίας, ενόψει της επιχείρησης εκδίωξης του «Ισλαμικού κράτους» από το αρχηγείο του, τη Ράκα. Αργά το βράδυ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας υπερθεμάτισε κατά των Αμερικανών, κάνοντας λόγο για απόφαση που «δεν αρμόζει σε μία συμμαχία»...
Με επίκεντρο, δε, την κόντρα γύρω από το Ιντσιρλίκ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έριξε κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των διαταραγμένων διμερών σχέσεων με το Βερολίνο, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται «υπό τις παρούσες συνθήκες» να επιτρέψει την πρόσβαση Γερμανών βουλευτών στη στρατηγικής σημασίας βάση, στη νότια Τουρκία.
Δήλωση, με την οποία ο Τσαβούσογλου ουσιαστικά προκατέλαβε την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ακριβώς γι’ αυτό το θέμα.
Το κλίμα μεταξύ Αγκυρας-Βερολίνου είχε εν τω μεταξύ ήδη βαρύνει από τη χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας Die Welt ότι η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες 16 χώρες της Ε.Ε., επί συνόλου 28 μελών του ΝΑΤΟ, μπλόκαραν την επιλογή της Κωνσταντινούπολης ως τόπο διεξαγωγής της συνόδου κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το 2018.
«Δεν θέλουμε να αναβαθμίσουμε την Τουρκία διεθνώς και να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την εσωτερική πολιτική της», ανέφεραν ΝΑΤΟϊκές πηγές στη γερμανική εφημερίδα. Αν και τυπικά η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο, επισημαίνεται ως πιο πιθανή εναλλακτική να προκρίνονται ήδη οι Βρυξέλλες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ρωσία (η οποία χθες έπληξε θέσεις του «Ι.Κ.» στη Συρία με πυραύλους Κρουζ, που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά πλοία και υποβρύχιά της στη Μεσόγειο) έδειχνε χθες να μισοκλείνει το... μάτι στην Αγκυρα, με την υπογραφή διατάγματος από τον πρόεδρο Πούτιν για μερική άρση οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τον Νοέμβριο του 2015 σε βάρος της Τουρκίας.
Οι εξαιρέσεις αφορούν κυρίως την επιχειρηματική δραστηριότητα τουρκικών εταιρειών και την απασχόληση Τούρκων υπηκόων στα ρωσικά εδάφη. Οπως πάντως διευκρινίστηκε, θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση που η Τουρκία υιοθετήσει αντίστοιχα μέτρα.
Ταυτόχρονα, δε, η Μόσχα διεμήνυε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες εγγυήσεις για την κατασκευή της δεύτερης γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, ώστε να μην επαναληφθεί η «θλιβερή» -όπως υπογράμμισε ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Αλεξέι Μεσκόφ- «ιστορία με τον South Stream».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας