Δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εντείνει τις προσπάθειές του για να κερδίσει τις εντυπώσεις, ώστε να επιτύχει πλατιά νίκη που θα του επιτρέψει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία και να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματός του.
Το στοίχημα αυτό φαίνεται ότι μπορεί να το κερδίσει ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος κατάφερε να αποκτήσει στο ξεκίνημα της θητείας του εντυπωσιακή δυναμική και φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της Ipsos/Steria, Sopra για τη France Télévisions και το Radio France, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 11 Ιουνίου, το κυβερνών κόμμα Δημοκρατία Εμπρός (LREM) και το κεντρώο MoDem συγκεντρώνουν 29,5% στην πρόθεση ψήφου.
Στη δεύτερη θέση η κεντροδεξιά συμμαχία Ρεπουμπλικάνοι και UDI με 22%. Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο λαμβάνει 18%. Ακολουθούν η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν με 11,5%. Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Ριζοσπάστες της Αριστεράς 9%, Πράσινοι EELV 3%, Κομμουνιστικό Κόμμα PCF 2%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ανέρχεται στο 34%.
Με εξαιρετική κινητοποίησή του σε διεθνές επίπεδο και στην Ε.Ε., με τις πρωτοβουλίες του για την ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος και την έναρξη κοινωνικού διαλόγου, ο Εμανουέλ Μακρόν μπόρεσε να κερδίσει μια «περίοδο χάριτος».
Μετά τις σκληρές αντιπαραθέσεις των προεδρικών εκλογών, οι Γάλλοι τηρούν τώρα στάση αναμονής, δίνοντας στον νέο πρόεδρο πίστωση χρόνου για να τον δοκιμάσουν, να δουν πώς θα δράσει μακροπρόθεσμα, πώς θα προχωρήσει από τα λόγια στην πράξη.
Ωστόσο, η έναρξη της προεδρικής θητείας του Μακρόν επισκιάζεται από αποκαλύψεις για σκάνδαλα, που πλήττουν υπουργούς και υποψηφίους του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζει πυρετωδώς ένα σημαντικό νομοσχέδιο για την «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής».
Τον νόμο θα εκπονήσει ο Φρανσουά Μπαϊρού, υπουργός Δικαιοσύνης (ηγέτης του κεντρώου κόμματος MoDem), ο οποίος θεμελίωσε τη συμμαχία του με τον Μακρόν με βάση την υιοθέτηση ενός νόμου που θα θέσει τέρμα στις ατασθαλίες των διαπλεκόμενων συμφερόντων στην πολιτική και θα επιβάλει τη «διαφάνεια» και την «εντιμότητα» στον πολιτικό χώρο.
Στο στόχαστρο βρίσκεται ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών και υποψήφιος βουλευτής Ρισάρ Φεράν, έπειτα από αποκαλύψεις που δημοσίευσε η σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Canard Enchainé. Ο Φεράν αντιμετωπίζει καταγγελίες για διαπλοκή γιατί φέρεται ότι ευνόησε σε διαγωνισμό την κατασκευαστική εταιρεία της συντρόφου του και προσέλαβε για μικρό διάστημα τον γιο του ως κοινοβουλευτικό βοηθό του.
Οι εισαγγελικές αρχές δεν διαπίστωσαν παραβίαση της νομοθεσίας και ανακοίνωσαν ότι δεν θα διεξαγάγουν έρευνα. Ομως το σκάνδαλο έχει φουντώσει και προκαλεί χιονοστιβάδα αντιδράσεων. Η Δεξιά και η Αριστερά ζητούν την παραίτηση του Φεράν. Ο πρωθυπουργός Φιλίπ δήλωσε ότι αποκλείει την παραίτηση και παραπέμπει στους ψηφοφόρους, «οι οποίοι θα αποφασίσουν αν θα επιβάλουν κυρώσεις ή όχι στον υπουργό».
Μεγάλο θόρυβο προκάλεσε η αποκάλυψη ότι το όνομα της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέζ περιλαμβάνεται σε λίστα 20 ευρωβουλευτών για τους οποίους ξεκίνησε έρευνα η Εισαγγελία, έπειτα από καταγγελίες του Εθνικού Μετώπου για εικονικές θέσεις απασχόλησης.
Η υπουργός και αντιπρόεδρος του κεντρώου κόμματος MoDem διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες της Ακροδεξιάς και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμηση. H ηλεκτρονική εφημερίδα Mediapart ξέθαψε χθες ακόμα μια υπόθεση που επιβαρύνει την υποψήφια βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Βερονίκ Αβρίλ. Η καταγγελία αφορά την ενοικίαση επί πενταετία κατοικίας, σε ανθυγιεινό κτίριο με ακατάλληλες συνθήκες στέγασης.
Μέχρι το τέλος
Το κλίμα σκανδαλολογίας φαίνεται πως θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας. Πολιτικοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι ο Μακρόν καθυστέρησε τον σχηματισμό της κυβέρνησής του προκειμένου να διεξαχθεί εξονυχιστική έρευνα για να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις «εντιμότητας» οι προσωπικότητες που βρίσκονταν στη λίστα των υποψήφιων υπουργών.
Στόχος του ήταν να αποφύγει ενδεχόμενα σκάνδαλα. Ωστόσο, παρά τα δρακόντεια μέτρα, αποκαλύψεις των ΜΜΕ για υποθέσεις που επιβαρύνουν κορυφαίες προσωπικότητες της κυβέρνησης και της προεδρικής πλειοψηφίας έχουν διαμορφώσει δηλητηριώδες κλίμα, που θυμίζει το θρίλερ σκανδαλολογίας για τις ατασθαλίες του Φρανσουά Φιγιόν.
Οι αποκαλύψεις του «Penelope-gate» προκάλεσαν αποσταθεροποίηση του Φιγιόν και οδήγησαν τη Δεξιά σε «τσουχτερή» ήττα. Η σκανδαλολογία έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Εμανουέλ Μακρόν στην έναρξη της θητείας του και ενδέχεται να τορπιλίσει τον στόχο του για καθαρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές και αυτοδύναμη πλειοψηφία.
www.ira-feloukatzi.com
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας