Στρατός παντού. Εξω από το Κοινοβούλιο, στην Ντάουνινγκ Στριτ, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ... Σε ένα μάλλον ασυνήθιστο σκηνικό, τουλάχιστον από την εποχή της έντονης δράσης του IRA, ξύπνησαν χθες οι Βρετανοί, μία μέρα μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους.
Από το βράδυ της Τρίτης, το επίπεδο ασφαλείας της χώρας έχει ανεβεί από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», δηλαδή στο ύψιστο επίπεδο, όπως το ανακοίνωσε η ίδια η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Κάτι επίσης σπάνιο, καθώς τέτοιου είδους ανακοινώσεις γίνονται συνήθως από τον υπουργό Εσωτερικών.
Ψάχνουν δίκτυο
«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι ερευνάμε ένα δίκτυο», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής του Μάντσεστερ Ιαν Χόπκινς σε δημοσιογράφους, καθιστώντας σαφές ότι ο φερόμενος ως δράστης, ο λιβυκής καταγωγής φοιτητής Σάλμαν Αμπέντι, δεν έδρασε μόνος. Μέχρι χθες, οι βρετανικές αρχές είχαν θέσει υπό κράτηση έξι άτομα.
Ο πέμπτος συνελήφθη στην πόλη Γουίγκαν, 27 χιλιόμετρα δυτικά του Μάντσεστερ μεταφέροντας ένα «ύποπτο» πακέτο. Παράλληλα συνελήφθησαν στην Τρίπολη της Λιβύης δύο από τα αδέρφια του Αμπέντι και ο πατέρας τους, o oποίος ενδέχεται να ήταν στο παρελθόν μέλος της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με μαρτυρίες αξιωματούχων της Λιβύης.
Ο ένας αδερφός, μάλιστα, σύμφωνα με τις λιβυκές αρχές, ομολόγησε ότι γνώριζε για την προετοιμασία της επίθεσης στο Μάντσεστερ και ότι είναι και ο ίδιος μέλος του «Ισλαμικού κράτους».
Πίσω στη Βρετανία, 1.000 στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί χθες στους δρόμους και αναμένεται να φτάσουν τους 3.800 εντός των ημερών. Το ύψιστο επίπεδο συναγερμού -που σημαίνει ότι επίκειται επίθεση- θα παραμείνει ώσπου να γίνει γνωστό ότι η έρευνα για την επίθεση στο Μάντσεστερ έχει ολοκληρωθεί, όπως δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Sky η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ.
Η υπουργός πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες θα παραμείνουν υπό τη διοίκηση της αστυνομίας. Αρχικά θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο μιας αποστολής επιτήρησης σε συγκεκριμένα μέρη, όμως ενδέχεται να σταλούν για περιπολίες σε σταθμούς τρένων ή σε αεροδρόμια, σε συναυλιακούς χώρους ή στάδια.
Το πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό είναι ακόμα νεφελώδες. Παρά μάλιστα το σοκ και τη θλίψη στην οποία έχει βυθιστεί η Βρετανία για τα 22 θύματα, στην πλειονότητά τους παιδιά και έφηβοι, αρκετοί εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για τη «στρατιωτικοποίηση» της χώρας στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας.
Χθες δεν έλειπαν και τα υπονοούμενα στον βρετανικό Τύπο για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του τρομοκρατικού χτυπήματος από τη Μέι, σφυρηλατώντας την εικόνα της «Σιδηράς Κυρίας» μετά τις πολύ πρόσφατες γκάφες της στην εσωτερική πολιτική.
«Είναι αξιοσημείωτη η αντίθεση ανάμεσα στη νευρική, αμυντική συνέντευξη της Μέι στο BBC μετά τη θεαματική 180 μοιρών στροφή της στο θέμα της ιατρικής περίθαλψης τη Δευτέρα και τις γεμάτες αυτοπεποίθηση εμφανίσεις της στα ΜΜΕ μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ», σχολίαζε η Independent.
Το γεγονός πάντως ότι η ανάπτυξη του στρατού γίνεται εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, είναι κάτι που ανησυχεί αρκετούς αναλυτές.
«Είναι ένα νέο και ανησυχητικό πεδίο για τη βρετανική δημοκρατία», έγραφε στην Guardian o δημοσιογράφος Τζόναθαν Φρίντλαντ. «Κανένας δεν θέλει να διαρκέσει τόσο πολύ αυτή η αυξημένη στρατιωτικοποίηση ώστε να τη συνηθίσουμε, να γίνει “νορμάλ”, όπως ίσως έχει γίνει στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, πρέπει να ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρχουν στρατεύματα στους δρόμους της Βρετανίας στις 8 Ιουνίου. Θα είναι σαν εκλογές σε κατάσταση πολιορκίας».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας