Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα κλειδιά της Αυστρίας στον... νέο Ορμπαν;

Οχι μόνο τα ηνία του συγκυβερνώντος δεξιού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και πρωτοφανείς υπερεξουσίες ανέλαβε ο μόλις 30χρονος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς

AP PHOTO / RONALD ZAK

Τα κλειδιά της Αυστρίας στον... νέο Ορμπαν;

  • A-
  • A+

Η πολιτική παράδοση στη μεταπολεμική Αυστρία διδάσκει πως ο πολιτικός ή το κόμμα που προκαλεί πρόωρες εκλογές τιμωρείται τελικά από τους ψηφοφόρους: ωστόσο, πολλοί πιστεύουν πως σε αυτές της 15ης Οκτωβρίου θα συμβεί μάλλον το αντίθετο και ο «υπαίτιος» γι' αυτές, που δεν είναι άλλος από τον 30χρονο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, θα επιβραβευτεί ίσως με το αξίωμα του καγκελάριου.

Η ανάδειξη του Κουρτς την περασμένη Κυριακή σε αρχηγό του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες δεξιού Λαϊκού Κόμματος και ο εφοδιασμός του με ιστορικά πρωτοφανείς υπερεξουσίες από τη διοικούσα επιτροπή του κόμματος, που αποδέχθηκε ακόμη και την κάθοδο στις εκλογές με τη νέα ονομασία «Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς – το νέο Λαϊκό Κόμμα», θυμίζουν τον πολιτικό του φίλο Βίκτορ Ορμπαν στη γειτονική Ουγγαρία, με τον οποίο από παλιά ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις και «εκδουλεύσεις».

Κουρτς και Ορμπαν έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων στην αντιπροσφυγική πολιτική, στα θέματα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και στη μεθόδευση του κλεισίματος του αποκαλούμενου Διαδρόμου των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, που πέρυσι την άνοιξη είχε οδηγήσει στις δραματικές εξελίξεις, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Το ιστορικό

Της εκλογής του νέου αρχηγού του είχε προηγηθεί ένα συστηματικό -κατά τους παρατηρητές- «μπλοκάρισμα» επί μήνες του έργου του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού από τους «σκληροπυρηνικούς» του Λαϊκού Κόμματος, των οποίων φέρεται να ηγείται ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα και στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Κουρτς.

Στόχος της υπονόμευσης ήταν τόσο ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, ο οποίος είχε αναλάβει πέρυσι τον Μάιο, όσο και ο ίδιος ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο οποίος τους φαινόταν προφανώς υπερβολικά συναινετικός και συνεργάσιμος με τους Σοσιαλδημοκράτες και έπρεπε να τον εξωθήσουν σε παραίτηση για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της στιγμής που άκουγε στο όνομα Κουρτς.

Λόγω της μεγάλης δημοτικότητάς του, ο Κουρτς, αν και επικρίνεται από τους αντιπάλους του για «άκρατο λαϊκισμό», με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της Ακροδεξιάς, εκλαμβάνεται ως το «μέλλον» του κόμματός του, το οποίο θα οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ή ακόμη και στην πρώτη θέση σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.

Πρώτη ενέργεια του νέου αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος, μετά την ομόφωνη εκλογή του, ήταν η καταγγελία του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες και η επιτακτική απαίτησή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με την -προφανώς κινδυνολογική- προειδοποίησή του πως εάν οι προτάσεις του δεν γίνουν δεκτές, τότε «η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χάος», χωρίς βέβαια να εξηγεί το γιατί.

Η απαίτηση του Κουρτς για πρόωρες εκλογές συνδέεται με τον κίνδυνο που ο ίδιος ήθελε οπωσδήποτε να αποφύγει, να υπάρξει δηλαδή φθορά του σε έναν μακρύ προεκλογικό αγώνα έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των αυστριακών βουλευτικών εκλογών, το φθινόπωρο του 2018, καθώς ο ίδιος θα ήταν αναγκασμένος να παραμείνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα απλώς «δεύτερος» στην κυβέρνηση συνασπισμού ως αντικαγκελάριος υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Κερν, ο οποίος θα είναι προφανώς και ο κύριος αντίπαλός του στην εκλογική αναμέτρηση της 15ης Οκτωβρίου.

Βέβαια, ο Κουρτς υποστήριζε τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου, προφανώς για να συμπέσουν με τις ομοσπονδιακές εκλογές στη γειτονική Γερμανία και ο ίδιος να επωφεληθεί του θετικού κλίματος που επικρατεί εκ νέου εκεί απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ και τη Χριστιανοδημοκρατική της Ενωση, το αδελφό κόμμα του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος.

Προέλαση

Με τον Σεμπάστιαν Κουρτς στην κορυφή της ηγεσίας του, το Λαϊκό Κόμμα φέρεται να έχει σημαντικό προβάδισμα και να κατακτά την πρώτη θέση στις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, όπως διαπιστώνεται στην τελευταία δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται πρώτο, με ποσοστό 35%, έναντι 26% του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, 20% των Σοσιαλδημοκρατών, 9% των Πρασίνων και 7% του ΝΕΟΣ.

Υπενθυμίζεται πως το Λαϊκό Κόμμα ελπίζει να επανεκλέξει καγκελάριο για πρώτη φορά εδώ και 47 χρόνια, με μόνη εξαίρεση βέβαια την περίοδο 2000-2006 όταν ηγείτο -με τον τότε αρχηγό του, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στη θέση του Αυστριακού καγκελάριου- της δεξιάς-ακροδεξιάς κυβέρνησης με την Ακροδεξιά του Γεργκ Χάιντερ, δηλαδή της πλέον αμφιλεγόμενης κυβέρνησης στην αυστριακή ιστορία.

Σε μια τέτοια νέα εκδοχή συγκυβέρνησής του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος αποτελεί μια ακόμη σκληρότερη εκδοχή του Χάιντερ, φαίνεται να στοχεύει μετά τις 15 Οκτωβρίου ο Κουρτς, ο οποίος όμως θα έχει κύριο αντίπαλό του, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τον ίδιο τον αρχηγό των Ελευθέρων, που διεκδικεί χωρίς επιτυχία εδώ και δώδεκα χρόνια είτε το αξίωμα του δημάρχου της Βιέννης είτε εκείνο του καγκελάριου.

Βέβαια, Κουρτς και Στράχε, όπως δείχνουν και οι μάλλον κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις, φαίνεται «να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο», δηλαδή τον Κερν, ο οποίος δεν αποκλείεται να συσπειρώσει τους οπαδούς του κόμματός του ενόψει της επαπειλούμενης επιστροφής μιας δεξιάς-ακροδεξιάς διακυβέρνησης.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Ενας στους τέσσερις Ευρωπαίους ψηφίζει λαϊκιστικά κόμματα
«Ο λαϊκισμός είναι τόσο παλιός όσο κι η ίδια η δημοκρατία» έγραφε χθες η «Guardian». «Ωστόσο, τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν αποδειχτεί ιδιαιτέρως γόνιμα: λαϊκιστές ηγέτες κυβερνούν πλέον χώρες με συνολικό...
Ενας στους τέσσερις Ευρωπαίους ψηφίζει λαϊκιστικά κόμματα
ΕΥΡΩΠΗ
«Γκρίζες» κάλπες το φθινόπωρο
Ο κύβος ερρίφθη. Η Αυστρία οδεύει σε πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο. Κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο. Ο νέος αρχηγός του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, ο 30χρονος υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς,...
«Γκρίζες» κάλπες το φθινόπωρο
ΕΥΡΩΠΗ
Ακροδεξιό «σοκ» και στις αυστριακές εκλογές
Με μόνο πραγματικό κερδισμένο το ακροδεξιό, εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) με επικεφαλής τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που συσπείρωσε μεγάλο κομμάτι της αυστριακής Δεξιάς, ολοκληρώθηκαν οι περιφερειακές...
Ακροδεξιό «σοκ» και στις αυστριακές εκλογές
ΕΥΡΩΠΗ
Η ξενοφοβία επιστρέφει
Ουγγαρία και Αυστρία κάνουν πως δεν ακούν τις φωνές για δίκαιη κατανομή προσφύγων στις χώρες της ΕΕ και πιστές στις ξενοφοβικές πολιτικές που εφάρμοσαν επί χρόνια απορρίπτουν κάθε πρόταση για μετεγκατάσταση.
Η ξενοφοβία επιστρέφει
ΕΥΡΩΠΗ
Νίκη Κουρτς στην Αυστρία, ερώτημα με ποιον θα κυβερνήσει
Μια πολύ σημαντική νίκη πέτυχε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής ο Σεμπάστιαν Κουρτς και το Λαϊκό Κόμμα του, καθώς συγκέντρωσαν 37,1% και πήραν τη μεγαλύτερη διαφορά στη μεταπολεμική Αυστρία από το δεύτερο...
Νίκη Κουρτς στην Αυστρία, ερώτημα με ποιον θα κυβερνήσει
ΕΥΡΩΠΗ
Ενισχύεται η Δεξιά στην Αυστρία και τις χώρες του Βίζεγκραντ
Εντυπωσιακά αυξημένη μεν συμμετοχή στην κάλπη, αλλά με ακόμη μεγαλύτερη στροφή του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά και ακροδεξιά καταγράφεται για τις τέσσερις χώρες της σκληροπυρηνικής ομάδας Βίζεγκραντ.
Ενισχύεται η Δεξιά στην Αυστρία και τις χώρες του Βίζεγκραντ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας