Εναν νέο οδικό χάρτη για την Ε.Ε. προανήγγειλαν μετά την πρώτη επίσημη συνάντησή τους η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν.
Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν στενά για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και την ενίσχυση των γερμανο-γαλλικών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσαν κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεών τους τον Ιούλιο, μετά τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές.
Η Α. Μέρκελ έδειξε διατεθειμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τον Εμ. Μακρόν στους πολιτικούς χειρισμούς στο εσωτερικό της Γαλλίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο.
Επλεξε το εγκώμιο του νέου προέδρου αλλά και της χώρας του, λέγοντας ότι «η Γερμανία και η Γαλλία μπορούν να δώσουν μία νέα δυναμική στο σύνολο της Ευρώπης».
Πρόσθεσε δε ότι «η Γερμανία θα συνεχίσει την ανοδική πορεία της εφόσον και η Ε.Ε. κινείται ανοδικά και η Ε.Ε. θα κινείται έτσι με ισχυρή τη Γαλλία». Και ο Εμ. Μακρόν εμφανίστηκε θερμός και υποσχέθηκε ότι θα είναι «ανοιχτός, άμεσος και εποικοδομητικός εταίρος», υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις της Γαλλίας με την Γερμανία βρίσκονται σε μία «ιστορική στιγμή».
Οχι σε ευρω-ομόλογο
Οι δύο πλευρές έχουν διαμορφώσει την ατζέντα που θα φτιάξει τον νέο οδικό χάρτη, ξεκινώντας από τα θέματα πάνω στα οποία συγκλίνουν.
Ο Εμ. Μακρόν έχει ήδη δεσμευτεί από την προεκλογική του καμπάνια για τις προσαρμογές στη γαλλική οικονομία ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας και παράλληλα σε αλλαγές στην αγορά εργασίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει θέσει στο τραπέζι θέμα αμοιβαιοποίησης των χρεών (ευρω-ομόλογο).
Ως προς το θέμα του κοινού προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης και οι δύο πλευρές έδειξαν να μη βιάζονται, καθώς απαιτούνται αλλαγές στις Συνθήκες της Ε.Ε. «Οι αλλαγές στις Συνθήκες δεν είναι ταμπού για τη Γαλλία» δήλωσε ο Εμ. Μακρόν, ενώ από την πλευρά της η Α. Μέρκελ δεν απέκλεισε τις αλλαγές, αλλά όπως τόνισε «πρώτα θα εργαστούμε για να ορίσουμε τι θέλουμε να αλλάξουμε».
Υποσχέθηκαν αμφότεροι ότι θα εργαστούν για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ε.Ε. προκειμένου να γίνει ισχυρότερη και να θωρακιστεί για μελλοντικές κρίσεις.
Πιο γρήγορα βήματα αναμένονται στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας-ασφάλειας. Η Α. Μέρκελ είχε προχωρήσει σε αυτούς τους τομείς και με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, συνδυάζοντας μάλιστα τις πολιτικές κινήσεις με κοινά επενδυτικά σχέδια, τα οποία αναμένεται να εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα με τον Εμ. Μακρόν.
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την άποψη ότι η Ε.Ε. πρέπει να γίνει λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο προστατευτική για τους πολίτες.
Ως προς το θέμα του εμπορίου, ο Εμ. Μακρόν κράτησε αποστάσεις από τη γραμμή της Γερμανίας, λέγοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να προστατεύει τις επιχειρήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο έναντι των ανταγωνιστών.
Και σε αυτό το πεδίο όμως έχουν γίνει βήματα σύγκλισης, καθώς και το Βερολίνο δείχνει να συμφωνεί στην προστασία της ψηφιακής αγοράς και των στρατηγικών επιχειρήσεων από επιθετικές εξαγορές.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Εμ. Μακρόν στο θέμα της ανεργίας και της προστασίας των εργαζομένων, καθώς βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.
Θερμά λόγια από Σουλτς
Η υποδοχή που του επιφύλαξε η καγκελάριος Α. Μέρκελ ήταν θερμή, όπως και οι εκδηλώσεις κόσμου στο Βερολίνο. Η καγκελάριος μπορεί να περιμένει πολιτικά οφέλη από την σύγκλιση με τον Εμ. Μακρόν, διαμορφώνοντας ένα πιο μετριοπαθές προφίλ ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της Γερμανίας σε τέσσερις μήνες.
Με τα θερμότερα λόγια εκφράστηκε και ο αρχηγός του SPD Μ. Σουλτς, λέγοντας ότι ο Εμ. Μακρόν είναι φίλος του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των προτάσεων του προέδρου της Γαλλίας για την Ε.Ε.
Στην προετοιμασία του πλαισίου υποδοχής συνέβαλε και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, αμβλύνοντας τις αιχμές των διαφωνιών με τη Γαλλία για την εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας, προαναγγέλλοντας ότι δεν θα προβάλλει αντιρρήσεις εάν επιδειχθεί ανοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας