Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιμέτωποι με διλήμματα
AP Photo/Bob Edme

Αντιμέτωποι με διλήμματα

  • A-
  • A+

Με σφοδρές αντιπαραθέσεις και σκληρή μονομαχία μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Τον «ανεξάρτητο» υποψήφιο για την Γαλλική προεδρία δείχνουν νικητή οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ωστόσο, η ακροδεξιά επικεφαλής του «Εθνικού Μετώπου» εκτιμά πως «θα μπορούσε να υπάρχει έκπληξη την Κυριακή».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν διευρύνει το προβάδισμά του επί της Μαρίν Λεπέν και προηγείται με ποσοστό που ξεπερνά το 60%.

Η νέα σφυγμομέτρηση της εταιρείας Ifop-Fiducial δείχνει πως ο Μακρόν συγκεντρώνει 63% έναντι 37% της αντιπάλου.

Δημοσκόπηση της Ipsos Sopra Steria για τη γαλλική ραδιοτηλεόραση δείχνει ότι ο Μακρόν προηγείται με 61,5% (άνοδος 2,5 μονάδων σε σύγκριση με προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας). Η Λεπέν έχει πέσει στο 38,5%.

Η δημοσκόπηση της Elabe για το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV και την εφημερίδα L'Express φέρνει νικητή τον Μακρόν με 62% έναντι 38% για τη Λεπέν.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa για τη Dentsu-Consulting και το περιοδικό Le Point δίνει ακριβώς τα ίδια ποσοστά στους δύο υποψηφίους: 62% για τον Μακρόν, 38% για τη Λεπέν. Το 54% των ψηφοφόρων του Φιγιόν, το 47% εκείνων του Μελανσόν και το 81% όσων στήριξαν τον Αμόν θα ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν. Από την άλλη, το 21% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων, το 14% των υποστηρικτών της Ανυπότακτης Γαλλίας και το 2% των Σοσιαλιστών επιλέγουν τη Λεπέν. Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε σε δείγμα 959 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, εκ των οποίων οι 809 είπαν ότι θα συμμετάσχουν σίγουρα στον δεύτερο γύρο.

Τέλος, η δημοσκόπηση της Harris Interactive (διενεργήθηκε από τις 2 έως τις 5 Μαΐου, δηλαδή πριν και μετά την τηλεμαχία) δίνει τη νίκη στον Μακρόν, επίσης με ποσοστό 62%. Οι ψηφοφόροι του Φρανσουά Φιγιόν φέρονται ότι θα ψηφίσουν σε ποσοστό 44% τον Μακρόν και σε 26% τη Μαρίν Λεπέν ενώ το 30% από αυτούς θα απέχει ή θα ρίξει λευκό ή άκυρο. Αντιστοίχως, από τους ψηφοφόρους του Μελανσόν στον πρώτο γύρο, το 46% θα στηρίξει τον Μακρόν και το 13% τη Λεπέν (41% αποχή ή άκυρο ή λευκό) ενώ από εκείνους που στήριξαν τον Μπενουά Αμόν, το 73% στηρίζει τον Μακρόν και το 7% τη Λεπέν (20% λευκό, αποχή ή άκυρο).

Η αποχή αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα με τις εκτιμήσεις να μιλούν για ένα ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 25%.

AP Photo/ Christophe Ena/ Bob Edme (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Έπονται οι βουλευτικές εκλογές

Η Γαλλία την Κυριακή θα γνωρίζει το νέο πρόεδρό της και αμέσως θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου, το οποίο έχει κατακερματιστεί. Πρώτη φάση θα είναι η προετοιμασία του «τρίτου εκλογικού γύρου», των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 11 και στις 18 Ιουνίου.

Ελπίζει στην έκπληξη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press (AP) την Παρασκευή, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι είτε κερδίσει είτε όχι κατάφερε «να αλλάξει τα πολιτικό τοπίο στη Γαλλία».

Μάλιστα, αναφερόμενη στις δημοσκοπήσεις και το προβάδισμα Μακρόν φρόντισε να τονίσει πως «μπορεί την Κυριακή να έχουμε μια έκπληξη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης της, η Μαρίν Λεπέν απευθυνόμενη στα «παραδοσιακά κόμματα», υποστηρίζει ότι «έφαγαν μαύρο» από τους ψηφοφόρους.

Τέλος, έθεσε ως στόχο της εάν εκλεγεί πρόεδρος να «επαναφέρει τη Δημοκρατία στη Γαλλία» και να «επανασυνδέσει τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων».

Καταγγελίες για παρατυπίες

Στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν προσέφυγαν στην Εθνική Επιτροπή ελέγχου της προεκλογικής εκστρατείας καταγγέλλοντας τις παρατυπίες σε πολλά διαμερίσματα (Αρντές, Αλιέ, Σαβοΐα, Λουάρ, Ιβλίν, Ερ-ε-Λουάρ, Ερό), καταγγέλλοντας πως «πολλοί δημότες έλαβαν στα σπίτια τους, στο πλαίσιο της εκλογικής προπαγάνδας, τα δύο ψηφοδέλτια των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές. Το ψηφοδέλτιο της υποψηφίου μας ήταν με συστηματικό τρόπο σκισμένο και εκείνο του αντιπάλου της, Μακρόν, άθικτο».

Η Ελεγκτική Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωσε ότι «ζήτησε αμέσως από το υπουργείο Εσωτερικών να λάβει όλα τα χρήσιμα μέτρα προκειμένου αυτά τα περιστατικά, εφόσον αποδειχθούν, δεν επηρεάσουν τον ειλικρινή χαρακτήρα της εκλογικής διαδικασίας».

Η τελευταία μονομαχία

Την Τετάρτη η εικόνα της τηλεμαχίας ήταν απογοητευτική ένθεν κι ένθεν, με ύβρεις, προσωπικές επιθέσεις, ψέματα και ανακρίβειες, μακριά από κάθε ίχνος ευγένειας αλλά και πολιτικής ουσίας, όπου λιγότερο κακός ήταν ο Μακρόν, όπως αποτιμάται στις αναλύσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press

ΕΥΡΩΠΗ
Υποσχέσεις και αποδοκιμασίες στο παρά πέντε του β' γύρου
Δύσκολη η χθεσινή μέρα για τους δύο προεδρικούς υποψηφίους της Γαλλίας. Ο Μακρόν αποδοκιμάστηκε από πενήντα συνδικαλιστές και βρίσκεται αντιμέτωπος με καταγγελίες περί κατοχής offshore λογαριασμού, ενώ η Λεπέν...
Υποσχέσεις και αποδοκιμασίες στο παρά πέντε του β' γύρου
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν εμπιστεύονται ούτε τον ένα ούτε τον άλλο
Μία εβδομάδα έμεινε για την κρίσιμη εκλογή προέδρου στη Γαλλία και οι πολίτες δείχνουν πολύ επιφυλακτικοί έναντι και των δύο υποψηφίων. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, οι μισοί Γάλλοι αμφιβάλλουν ότι Μακρόν...
Δεν εμπιστεύονται ούτε τον ένα ούτε τον άλλο
ΕΥΡΩΠΗ
Όλα ανοιχτά για τον πρώτο γύρο της Κυριακής
Άγνωστες παραμένουν οι συνέπειες από το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας μόλις τρεις ημέρες πριν τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις μετά την επίθεση δείχνουν ότι το επικρατέστερο δίπολο δεν...
Όλα ανοιχτά για τον πρώτο γύρο της Κυριακής
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ανεβαίνει καθώς...«δεν είναι Τσίπρας»
Για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των επικείμενων γαλλικών εκλογών, καθώς οι τέσσερις υποψήφιοι-φαβορί (Μαρίν Λεπέν, Εμανουέλ Μακρόν, Φρανσουά Φιγιόν, Ζαν-Λικ Μελανσόν) είναι...
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ανεβαίνει καθώς...«δεν είναι Τσίπρας»
ΕΥΡΩΠΗ
Η αποχή, εφιάλτης των Γάλλων προεδρικών υποψηφίων
Ούτε 10 μέρες για τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όλα δείχνουν ανοιχτά για το αποτέλεσμα. Μακρόν και Λεπέν προηγούνται, με τον Μελανσόν να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής. Όμως παραμένει...
Η αποχή, εφιάλτης των Γάλλων προεδρικών υποψηφίων
ΕΥΡΩΠΗ
Μακρόν εναντίον Λεπέν στην κόψη του ξυραφιού
Η επίσημη εκστρατεία για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου άρχισε στη Γαλλία μόλις την περασμένη Δευτέρα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σχεδόν ισοπαλία του κυβερνώντος κόμματος «Δημοκρατία Εμπρός» (LREM)...
Μακρόν εναντίον Λεπέν στην κόψη του ξυραφιού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας