Mία φεύγει, ένας έρχεται κι ένας στο τηλέφωνο... Φορτωμένο και φορτισμένο αυτό το 48ωρο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν: χθες είχε «εντατικές» συνομιλίες με την Ανγκελα Μέρκελ στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, όπου υποδέχεται σήμερα τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στο μεσοδιάστημα τηλεφωνήθηκε και με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Δύσκολες επαφές εις τριπλούν για τον Ρώσο πρόεδρο, τεταμένες ή σε φάση... αποσυμφόρησης οι διμερείς σχέσεις με τους συνομιλητές του και γεμάτη αγκάθια η ατζέντα των συζητήσεων, με την ουκρανική και τη συριακή κρίση να διαδραματίζουν ντε φάκτο πρωτεύοντα ρόλο.
Για τη Γερμανίδα καγκελάριο ήταν η πρώτη επίσκεψη στη Ρωσία έπειτα από δύο χρόνια. Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, κοινή διαπίστωση των δύο ηγετών -κατά το Κρεμλίνο- ήταν πως οι συμφωνίες του Μινσκ έχουν βαλτώσει, χρειάζονται νέα ώθηση και πρέπει να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα απ’ όλες τις πλευρές.
Η Μέρκελ εκτίμησε πως ενισχύονται οι αυτονομιστικές τάσεις στα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας και ζήτησε από τον Πούτιν να ασκήσει την επιρροή του για την εφαρμογή της εκεχειρίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε πως πρέπει να υπάρξει απευθείας διάλογος μεταξύ ανταρτών και κυβέρνησης του Κιέβου, να αναγνωριστεί ειδικό στάτους για τις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και στη βάση αυτή να προκηρυχθούν εκλογές.
Αναφερόμενη στις οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η Μέρκελ επισήμανε πως θα μπορούσαν «να αρθούν σε κάποια χρονική στιγμή», εφόσον η Μόσχα συμβάλει στο να υπάρξει σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο Μινσκ.
Στο πλαίσιο δε της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του G20 στις 7-8 Ιουλίου στο Αμβούργο, στην οποία θα είναι οικοδέσποινα, χαρακτήρισε τη Ρωσία «εποικοδομητικό εταίρο».
Διόλου τυχαία, ο Πούτιν εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός πως, παρά τα προβλήματα, ο όγκος των ρωσο-γερμανικών εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 43% τον Γενάρη και τον Φλεβάρη, θυμίζοντας με νόημα πως η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν έγιναν πάντως δηλώσεις για τα σχέδια κατασκευής του αγωγού Nord Stream ΙΙ, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.
«Aμερόληπτη έρευνα»
Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Συρία και την πρόσφατη επίθεση με χημικά όπλα, για την οποία σχεδόν σύσσωμη η Δύση επιρρίπτει τις ευθύνες στο καθεστώς του -συμμάχου του Πούτιν- Μπασάρ αλ Ασαντ, ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε πως ο μόνος τρόπος να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι είναι μέσω μιας πλήρους και αμερόληπτης έρευνας.
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης Τύπου αναλώθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο να απορρίπτει τις καταγγελίες πως η Ρωσία παρεμβαίνει σε ξένα κράτη μέσω κυβερνο-επιθέσεων από χάκερ, τη Μέρκελ να δηλώνει πως δεν φοβάται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου και να επικρίνει τον συνομιλητή της για τις συλλήψεις Ρώσων αντικυβερνητικών διαδηλωτών και για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία, πριν λάβει τη δηκτική απάντηση του Πούτιν περί υπέρμετρης χρήσης βίας από τις αστυνομικές αρχές στην Ευρώπη...
Στη βραδινή τηλεφωνική τους επικοινωνία Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν αφενός να προσπαθήσουν να προγραμματίσουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στη Γερμανία στο περιθώριο της συνόδου του G20, αφετέρου να εντείνουν τη συνεργασία τους για την προώθηση διπλωματικής προόδου στα μέτωπα της Βόρειας Κορέας και της Συρίας, καθώς και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» στη Συρία.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, θα «ενεργοποιηθεί ο διάλογος» ανάμεσα στον Ρώσο και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι διασφάλισης της εκεχειρίας. Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «πολύ καλή» συζήτηση σχετικά με τη συριακή κρίση, στην οποία εθίγη και το ζήτημα της δημιουργίας «ζωνών ασφαλείας».
Οι «ζώνες ασφαλείας»
Τη διακαή επιθυμία του να υπάρξουν «ζώνες ασφαλείας» στη βόρεια Συρία αναμένεται να επαναλάβει σήμερα και ο Ερντογάν στον Πούτιν, παράλληλα με την ενόχλησή του για τη συνεχιζόμενη ρωσική υποστήριξη προς τους Σύρους Κούρδους, που συνιστούν πολύτιμο σύμμαχο Ουάσινγκτον και Μόσχας στη μάχη κατά του «Ισλαμικού κράτους». Εν όψει και του ταξιδιού του στις ΗΠΑ στις 16-17 Μαΐου για την πρώτη του συνάντηση με τον Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα «να ξεκινήσει μια νέα εποχή για τη διευθέτηση της κατάστασης σε Συρία και Ιράκ».
Σκοπεύει, όπως είπε, να συζητήσει και με τον Ρώσο και με τον Αμερικανό ομόλογό του τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της πρωτεύουσας του «Χαλιφάτου» Ράκα και της στρατηγικής πόλης Μανμπίτζ, με πάγια (αλλά πιθανότατα μάταιη) επιδίωξη να αποκλείσει τη συμμετοχή των Κούρδων «τρομοκρατών» στις επιχειρήσεις.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας