• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 29.7°C
  4 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 27.6°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.6°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.0°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 22.0°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 28.8°C
  3 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 30.8°C
  4 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 24.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  54%

«Να πούμε όχι σε μια καταστροφή»

 • A-
 • A+

Αποσπάσματα από το άρθρο του διευθυντή του Mediapart, ΕΝΤΟΥΙ ΠΛΕΝΕΛ

Η ψήφος ενάντια στη Μαρίν Λεπέν και υπέρ του Μακρόν δεν είναι ψήφος υπέρ του προγράμματος του τελευταίου.

Είναι ψήφος υπεράσπισης της δημοκρατίας ως πεδίου συγκρούσεων ανάμεσα σε ανταγωνιστικά συμφέροντα με διαφορετικές αφετηρίες, που αποδέχεται την ελευθερία έκφρασης των αντιφάσεών της, τον πλουραλισμό, τη διαφορετικότητα, τα αιτήματα και τις ελπίδες ακόμα και όταν αυτά είναι αντίθετα με την πολιτική μιας προεδρίας Μακρόν.

Χωρίς δισταγμό, δεδομένου ότι έχουμε περιθώριο επιλογής, προτιμούμε να είμαστε απέναντι στην προεδρία του Μακρόν από το να υποστούμε μια εθνικιστική, αυταρχική και υπέρ των διακρίσεων εξουσία.

Εμείς δεν συγχέουμε την οικονομική βία και την κοινωνική αδικία μέσα σε μια έστω ατελή δημοκρατία με μια αυταρχική εξουσία.

Στην πρώτη περίπτωση μπορούμε ακόμα να αγωνιζόμαστε, να οργανώνουμε τις κινητοποιήσεις μας, να οικοδομούμε έναν συσχετισμό δυνάμεων απέναντι στην εξουσία, ακόμα και να την αμφισβητούμε.

Στην άλλη όμως περίπτωση αμφισβητείται το ίδιο το δικαίωμα της αντίστασης και της αντιπαράθεσης με τη συνδρομή όλων των κατασταλτικών μεθόδων του κράτους και της αστυνομίας.

Ποιος ζητούσε την απαγόρευση των συλλαλητηρίων ενάντια στον νόμο για τα εργασιακά; Ποιος ήθελε να επιβληθεί φραγμός στην ελευθερία του Τύπου; Ποιος ήθελε να καταργηθεί το δικαίωμα της απεργίας, δηλαδή το μοναδικό δικαίωμα που έχουν οι εργαζόμενοι απέναντι στο κεφάλαιο και στα αφεντικά; Η Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο.

Είναι περισσότερο από ποτέ ορατός ο κίνδυνος ενός εκλογικού ατυχήματος, ο κίνδυνος ανόδου στην εξουσία μιας δομικά αντιδημοκρατικής δύναμης που θα αναδειχτεί μέσα από μια δημοκρατική ψήφο.

Το μόνο που χρειάζεται είναι η μετατόπιση των δεξιών ψηφοφόρων στη Λεπέν, μια ισχυρή κινητοποίηση των ψηφοφόρων της Ακροδεξιάς που θα συνοδεύεται από την αδράνεια των ψηφοφόρων της Αριστεράς (λόγω θυμού, διασπάσεων και κόπωσης) και με αύξηση του ποσοστού αποχής (σε βάρος του Μακρόν) μπορεί να οδηγήσει στη νίκη το Εθνικό Μέτωπο.

Οι πρώτοι και μεγαλύτεροι υπεύθυνοι αυτής της καταστροφής είναι οι «πυρομανείς πυροσβέστες», που όλα τα προηγούμενα χρόνια υιοθέτησαν τις ιδεολογικές και φαντασιακές προτεραιότητες του Εθνικού Μετώπου παριστάνοντας ότι δήθεν προσπαθούν να μειώσουν την επιρροή του, ενώ στην πραγματικότητα την ενίσχυαν.

Το 2002 ο Ζακ Σιράκ, αφήνοντας ανεκμετάλλευτο το 80% που του πρόσφερε ο γαλλικός λαός, το μόνο που κατόρθωσε ήταν να βάλει μέσα στο εθνικό πολιτικό παιχνίδι τον Νικολά Σαρκοζί.

Το 2007 ο Σαρκοζί βιάστηκε να νομιμοποιήσει τις εμμονές του Εθνικού Μετώπου περί ταυτότητας με τη δημιουργία ενός υπουργείου Εθνικής Ταυτότητας και Μετανάστευσης.

Το 2012 ο Φρανσουά Ολάντ, εκλεγμένος χάρη σε μια δυναμική απόρριψης της βίαια άξεστης προεδρίας Σαρκοζί, αποφάσισε να ακολουθήσει στα τυφλά το ίδιο μονοπάτι οπισθοδρόμησης, προωθώντας τον Μανουέλ Βαλς – προσωποποίηση μιας φυγής προς την κατεύθυνση του αυταρχισμού, του ταυτοτισμού και της ενίσχυσης των ανισοτήτων.

Στην αλαζονεία των πυρομανών πυροσβεστών προστίθεται η απώλεια της επαφής των μαθητευόμενων μάγων με την πραγματικότητα, οι οποίοι είναι περισσότερο γεμάτοι από τον ίδιο τους τον εαυτό παρά από τη σοβαρότητα της στιγμής.

Πρώτος ο Εμανουέλ Μακρόν, αν και φορέας του δημοκρατικού διακυβεύματος, αποδείχτηκε πολύ επιπόλαιος την επομένη του πρώτου γύρου.

Αν δεν καταλάβει πως η εκλογή αυτή τον ξεπερνά, αλλάζοντας τον σχεδιασμό και ταρακουνώντας τις βεβαιότητές του, πηγαίνει ίσια στην καταστροφή, τόσο σήμερα όσο και αύριο. Και αν το διακύβευμα της 7ης Μαΐου είναι με το μέρος του, πρέπει στη συνέχεια να του δώσουμε να καταλάβει πως δεν είναι παρά ο θεματοφύλακας της θέλησης του λαού.

Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος μαθητευόμενος μάγος, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που κατόρθωσε να μετατρέψει σε προσωπική ήττα μια αναντίρρητη συλλογική επιτυχία – την ανάδειξη της Ανυπότακτης Γαλλίας ως πρώτου αριστερού κόμματος, πολύ μπροστά από τους Σοσιαλιστές.

Ο σεχταρισμός, η αποκλειστικότητα και η δυσανεξία δεν υπηρέτησαν ποτέ τα ιδανικά της χειραφέτησης, της ισότητας και της αδελφότητας. Η επιτυχία του Μελανσόν μπορεί να αποδειχτεί μια ψευδαίσθηση χωρίς μέλλον, αν δεν λάβει υπόψη της τον γενικότερο συσχετισμό δυνάμεων, ιδιαίτερα δυσμενή για μια Αριστερά περισσότερο διχασμένη και μειοψηφική παρά ποτέ.

*Το Mediapart είναι ένα από τα σημαντικότερα δημοσιογραφικά εγχειρήματα των τελευταίων χρόνων. Δημιουργήθηκε το 2007 από τέσσερις δημοσιογράφους και λειτουργεί ως ανεξάρτητη και συμμετοχική δικτυακή εφημερίδα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αντα Ψαρρά

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
«Τι κρατάμε από δυόμισι ώρες έντονης αντιπαράθεσης»
Eνα συγκεκριμένο πρόγραμμα απέναντι σε μια κακοφωνία. Ο ανοιχτά παραδεκτός φιλελευθερισμός εναντίον της γενικευμένης σήψης. Η στρατηγική της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου ήταν ξεκάθαρη σε όλη τη διάρκεια του...
«Τι κρατάμε από δυόμισι ώρες έντονης αντιπαράθεσης»
ΕΥΡΩΠΗ
Μακρόν χωρίς αντιπολίτευση
Πολιτικοί αναλυτές αναφέρονται στη ραγδαία αναρρίχηση στην εξουσία του Μακρόν, ο οποίος ξεκίνησε από το πουθενά πριν από έναν χρόνο, έκανε έφοδο στο πολιτικό τοπίο, απαγκίστρωσε κορυφαίες προσωπικότητες και...
Μακρόν χωρίς αντιπολίτευση
ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτη... η αποχή, μετά ο Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε το στοίχημα με μια σαρωτική νίκη του κινήματός του Η Δημοκρατία Εμπρός, εξασφαλίζοντας από τον πρώτο γύρο των χθεσινών βουλευτικών εκλογών πάνω από το 30% των ψήφων....
Πρώτη... η αποχή, μετά ο Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Κομφούζιο... επί Μακρόν
Ανω-κάτω έχουν γίνει στη Γαλλία όλα τα «παραδοσιακά» πολιτικά κόμματα με την εκλογή του νέου προέδρου αλλά και την άνοδο του -ανανεωμένου και μετονομασμένου- κόμματός του ενόψει των βουλευτικών εκλογών....
Κομφούζιο... επί Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Τα «στοιχήματα» νικητή και ηττημένων
Ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε πολλές και μεγάλες υποσχέσεις και τώρα οφείλει να πείσει ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από την πολιτική και κοινωνική κρίση, η Λεπέν αντιμετωπίζει την εσωκομματική (και......
Τα «στοιχήματα» νικητή και ηττημένων
ΕΥΡΩΠΗ
Ντιμπέιτ μεταξύ δύο... κωφών
Μια απογοητευτική εικόνα ένθεν κι ένθεν, με ύβρεις, προσωπικές επιθέσεις, ψέματα και ανακρίβειες, μακριά από κάθε ίχνος ευγένειας αλλά και πολιτικής ουσίας, όπου... λιγότερο κακός ήταν ομολογουμένως ο Εμανουέλ...
Ντιμπέιτ μεταξύ δύο... κωφών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας