Σκληρή μονομαχία ξεκίνησαν οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι, o Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, με εξαιρετική κινητοποίηση και σφοδρές αντιπαραθέσεις.
Η Λεπέν άρχισε την προεκλογική της εκστρατεία με δυναμική επικοινωνιακή έφοδο και είναι πανταχού παρούσα.
Ο Μακρόν φάνηκε να αναπαύεται στις δάφνες του, καθυστέρησε την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του δεύτερου γύρου και έδωσε την εντύπωση πως πιστεύει ότι έχει ήδη κερδίσει τη μάχη.
Η στάση του προκάλεσε επικρίσεις για «αλαζονεία» και νουθεσίες από άσπονδους φίλους που τον ανακάλεσαν στην τάξη.
Στα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς ξεκίνησαν διαβουλεύσεις σχετικά με σενάρια μελλοντικής «ανασύνθεσης του πολιτικού τοπίου» μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Εκτίμησή τους είναι ότι μπορεί ο Μακρόν να είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, αλλά δεν θα έχει επαρκή πλειοψηφία, οπότε θα προκύψει «συγκατοίκηση» στην εξουσία.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Ρεπουμπλικανοί προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δρομολογούν ανάλογα τη στρατηγική τους.
Σκοπεύουν να προτείνουν στον Μακρόν συμμαχία, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή τους στην «προεδρική πλειοψηφία». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πίσω από αυτές τις πολιτικές διεργασίες τα νήματα κινούν ο πρώην πρόεδρος Σαρκοζί στη Δεξιά και ο απερχόμενος πρόεδρος Ολάντ στην Κεντροαριστερά.
Ο Ολάντ, που μέχρι τώρα κρατούσε στάση ουδετερότητας, εκδηλώνει πλέον ανοιχτά την πρόθεσή του να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση του νέου συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων που προκάλεσε η νίκη του Μακρόν.
Την επομένη του πρώτου γύρου εξέφρασε με διάγγελμά του την υποστήριξή του στον Μακρόν, ο οποίος θεωρείται «πολιτικός του κληρονόμος».
Δεν διστάζει να κάνει δημοσίως συστάσεις στον πρώην σύμβουλό του και υπουργό της κυβέρνησής του, υπαγορεύοντάς του την «κατάλληλη συμπεριφορά» για έναν προεδρικό υποψήφιο.
Τον προειδοποίησε, αίφνης, ότι «η νίκη επί της Ακροδεξιάς δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, να κινητοποιηθούμε και να επιτύχουμε μείωση της απήχησης της Μαρίν Λεπέν, γιατί διαφορετικά θα μονιμοποιηθεί σε υψηλό επίπεδο».
Με τις συστάσεις του, ο Ολάντ έδωσε την εντύπωση ότι θα επιδιώξει να παίξει σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία κατά της ακροδεξιάς υποψήφιας, γιατί θεωρεί πως ο Μακρόν δείχνει «ελαφρότητα» στη συμπεριφορά του.
Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς φαίνεται να παίρνει τις αποστάσεις του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Σε συγκέντρωση 50 βουλευτών που τον υποστηρίζουν, ο Βαλς -που υποστηρίζει ανοιχτά τον Μακρόν- δήλωσε πως «το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει εκραγεί» και πρότεινε «τη συμμετοχή της ομάδας του στη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που πρέπει να οικοδομηθεί και η οποία θα υποστηρίζει μια δημοκρατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας».
Διχασμός
Το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί διχάστηκε σχετικά με τις υποδείξεις προς τους ψηφοφόρους του.
Το πολιτικό του γραφείο κατέληξε σε μια συμβιβαστική λύση: κάλεσε τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν, αποκλείοντας την αποχή.
Ο πρώην πρωθυπουργός Ζιπέ εκτίμησε ότι η στάση αυτή είναι διφορούμενη και δήλωσε ότι υποστηρίζει τον Μακρόν.
Ο Νικολά Σαρκοζί θα ψηφίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Εμανουέλ Μακρόν.
«Η εκλογή και η εφαρμογή του προγράμματος της Μαρίν Λεπέν θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τη χώρα και για τους Γάλλους πολίτες, γι’ αυτό θα ψηφίσω τον Eμανουέλ Μακρόν» τόνισε. «Είναι μια απόφαση ευθύνης που σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει στήριξη του προγράμματός του».
Ο Σαρκοζί θέλησε να δώσει τέλος στη φημολογία ότι επανέρχεται στην ηγεσία του δεξιού κόμματος και δήλωσε: «Αποφάσισα να αποσυρθώ από τον ενεργό πολιτικό βίο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την απόφασή μου».
Ωστόσο το δεξιό κόμμα επιδιώκει να ανακάμψει μετά την ήττα του προεδρικού υποψηφίου του Φρανσουά Φιγιόν και να πάρει τη «ρεβάνς» στις βουλευτικές εκλογές.
Ο Μακρόν και το κίνημά του «En Marche» ενδέχεται να έχουν μειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Οι Ρεπουμπλικανοί ελπίζουν να εξασφαλίσουν αρκετές έδρες στην Εθνοσυνέλευση ώστε να απαιτήσουν έναν κυβερνητικό ρόλο.
Ο Μακρόν φαίνεται οργισμένος από τις ανεπιθύμητες παρεμβάσεις, συστάσεις ή νουθεσίες που δέχεται.
Προσπαθεί να παρακάμψει την «κηδεμονία» του Ολάντ και να κατασιγάσει τις εκκλήσεις πρώην αντιπάλων του για συμμαχία, εθνική ενότητα ή συγκατοίκηση.
Προειδοποιεί όλους όσοιτον πολιορκούν ότι δεν ανήκει ούτε στην Αριστερά ούτε στη Δεξιά και ότι θα πλαισιωθεί από «νέα πρόσωπα»...
! «Ούτε Λεπέν ούτε Μακρόν» βροντοφώναξαν χωρίς ενδοιασμό χθες μαθητές και φοιτητές στο Παρίσι και στη Ρεν, στο πλαίσιο σειράς νεολαιίστικων κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει σε όλη τη Γαλλία κατά της υποψηφιότητας και των δύο προεδρικών μονομάχων.
Οι διαδηλώσεις πήραν επεισοδιακή τροπή, όταν αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα για να απωθήσουν νεαρούς κουκουλοφόρους που πετούσαν μπουκάλια εναντίον τους.
www.ira-feloukatzi.com
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας