Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δύο διαφορετικοί κόσμοι στη συσκευασία μιας χώρας

Οπως προκύπτει από τις αναλύσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό των καθολικών αναμενόμενα στράφηκαν στη Δεξιά, ενώ αντίθετα οι μουσουλμάνοι επέλεξαν την Αριστερά και τώρα καλούν σε υπερψήφιση του Μακρόν στον β΄ γύρο

Δύο διαφορετικοί κόσμοι στη συσκευασία μιας χώρας

  • A-
  • A+

Μια μελέτη των εκλογικών αποτελεσμάτων της 23ης Απριλίου δείχνει ότι, από την άποψη της κατανομής των ψηφοφόρων προκύπτει ότι οι εκλογές του 2017 δεν ξεφεύγουν από την ύπαρξη μιας Γαλλίας της Δύσης και μιας της Ανατολής. Η Δύση ψήφισε Μακρόν ενώ το 2012 είχε ψηφίσει Ολάντ. Ποιοι είναι τα 7,7 εκατ. που ψήφισαν Λεπέν. Πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης της Γαλλίας, τι δείχνουν τα αποτελέσματα της 23ης Απριλίου.

Τι άλλαξε από το 2012

To αν ο Εμανουέλ Μακρόν νίκησε στα διαμερίσματα που είχε υπερισχύσει το 2012 ο Φρανσουά Ολάντ ή σε εκείνα που είχε υπερισχύσει ο Νικολά Σαρκοζί είναι το ερώτημα στο οποίο απαντούν οι δύο αντίστοιχοι εκλογικοί χάρτες της Γαλλίας.

Τελικά, από την άποψη της κατανομής των ψηφοφόρων προκύπτει ότι οι εκλογές του 2017 δεν ξεφεύγουν από την ύπαρξη μιας Γαλλίας της Δύσης και μιας της Ανατολής. Η Δύση ψήφισε στην πλειοψηφία της Εμανουέλ Μακρόν ενώ το 2012 είχε ψηφίσει τον σημερινό πρόεδρο Φ. Ολάντ.

Το 2012 η Ανατολή ψήφισε στην πλειοψηφία της Νικολά Σαρκοζί αλλά η μειωμένη δύναμη του συντηρητικού Φιγιόν έδωσε χώρο στη Λεπέν στη βόρεια, βορειοανατολική και στη μεσογειακή ζώνη της Γαλλίας πλην των παραδοσιακά δικών της περιοχών. Η Λεπέν κέρδισε σαφώς έδαφος σε περιοχές με μεγάλο αριθμό νέων μεταναστών, ενώ επικράτησε σχεδόν στα μισά διαμερίσματα της Γαλλίας.

Η Λεπέν χρειάζεται 18 εκατ. ψήφους ή... μεγαλύτερη αποχή

AP Photo / Kamil Zihnioglu

Ενας σοκαριστικός αριθμός σχεδόν 7,7 εκατομμυρίων ψήφων (ποσοστό 21,3%) έδωσε τελικά το εισιτήριο για τον β΄ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, έναντι 8,6 εκατ. ψήφων (24,01%) που απέσπασε ο νικητής του α΄ γύρου, νεοφιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν, σε σύνολο 35,5 εκατ. έγκυρων ψηφοδελτίων.

Και όπως υπολογίζουν οι δημοσκόποι -που έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους αυτή τη φορά-, αν η συμμετοχή διατηρηθεί γύρω στο 78%, όπως συνέβη στον α΄ γύρο, η Λεπέν θα χρειαστεί πάνω από 18 εκατ. ψήφους για να εκλεγεί πρόεδρος στις 7 Μαΐου, δηλαδή τουλάχιστον 10 εκατ. ψήφους επιπλέον.

Τυχόν αύξηση της αποχής ωστόσο θα ωφελήσει την Ακροδεξιά, αφού η Λεπέν θα χρειαστεί αναλογικά λιγότερες ψήφους για να εγκατασταθεί στο Ελιζέ.

Μέγα ζητούμενο τώρα πώς θα μοιραστούν οι ψηφοφόροι των ηττημένων υποψηφίων. Ολα τα νέα γκάλοπ φέρνουν τον Μακρόν να προηγείται στον β΄ γύρο με ποσοστό 60-64% και τη Λεπέν δεύτερη με 40-36%. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe:

● οι υποστηρικτές του δεξιού Φρανσουά Φιγιόν αναμένεται να ψηφίσουν κατά 49% Μακρόν και κατά 28% Λεπέν. Παραμένει αναποφάσιστο ένα 23%, που δεν αποκλείει την αποχή

● εν αναμονή της διαδικτυακής ψηφοφορίας των 450.000 μελών του κινήματος του αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν (αφού ο ίδιος δεν εξέφρασε υποστήριξη σε κανέναν από τους δύο μονομάχους) το 53% των ψηφοφόρων του εμφανίζεται να ψηφίζει Μακρόν, το 16% Λεπέν και το 31% δεν ξέρει ακόμα αν θα απόσχει

● οι ψηφοφόροι του σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν αναμένεται να ακολουθήσουν μαζικά την επίσημη κομματική γραμμή ψηφίζοντας Μακρόν.

Ο νέος διχασμός

«Το Εθνικό Μέτωπο δεν ανησυχεί πλέον για τον διαχωρισμό Αριστεράς-Δεξιάς. Εκμεταλλεύεται επιτυχώς τη νέα διχαστική δυναμική μεταξύ οπαδών της παγκοσμιοποίησης και “πατριωτών”, αφού στον β΄ εκλογικό γύρο κυριαρχεί αυτή η ιδεολογική σύγκρουση. Ωστόσο δεν προκύπτουν ενδείξεις πως μπορεί να κερδίσει βάσει του συγκεκριμένου διλήμματος», εκτιμά μιλώντας στο AFP ο Γάλλος ειδήμονας στην Ακροδεξιά, Ζοέλ Γκομπέν.

Κι αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τους βαθύτερους λόγους για την κίνηση τακτικισμού της Λεπέν να αποσυρθεί προσωρινά από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου, φορώντας τον μανδύα της «υπερκομματικής» υποψήφιας προέδρου της Γαλλίας.

Το χάσμα μεταξύ αστικών κέντρων και επαρχίας

AP Photo / Francois Mori

Οι δύο φιναλίστ των εκλογών «γοήτευσαν» δύο διαφορετικές Γαλλίες, εκείνη των μεγάλων πόλεων που ψήφισε Εμανουέλ Μακρόν κι εκείνη των επαρχιών που ψήφισε Μαρίν Λεπέν, γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Le Monde.

Πράγματι ο πίνακας των 10 μεγάλων πόλεων (βλ. αριστερά) είναι ενδεικτικός στην κατανομή των τεσσάρων πρώτων σε ψήφους υποψηφίων.

Το βιομηχανικό λιμάνι της Μασσαλίας αλλά και η Νίκαια, που πρόσφατα χτυπήθηκε από την τρομοκρατία, συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά της ακροδεξιάς Λεπέν (πάνω από 20%) από τα υπόλοιπα αστικά κέντρα όπου το ποσοστό της δεν ξεπέρασε το 15%.

Στα αστικά κέντρα επίσης -πλην της Νίκαιας- καταγράφηκαν τα υψηλά ποσοστά του αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν και του νεοφιλελεύθερου Μακρόν.

Ειδικά στο Παρίσι η Λεπέν έχασε 16 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας μόλις 5%. Γενικά τα αστικά κέντρα με περισσότερους από 100.000 κατοίκους ψήφισαν Μακρόν, Μελανσόν και τον Σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν.

Ο Μελανσόν συγκέντρωσε στις μεγάλες πόλεις τα μεγαλύτερα ποσοστά του, ενώ οι ίδιες πόλεις βοήθησαν τον Αμόν να μετριάσει κάπως τις τεράστιες απώλειες.

Σουξέ στα προάστια

Νέες διαχωριστικές γραμμές προέκυψαν μεταξύ των κέντρων των μεγάλων πόλεων και των προαστίων τους, όπου το Εθνικό Μέτωπο αύξησε σημαντικά τη δύναμή του.

Για τους υπόλοιπους υποψηφίους τα αποτελέσματα στην περιφέρεια ποικίλλουν ανάλογα με το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Στα πιο φτωχά κέντρα των πόλεων και στα πιο φτωχά και υποβαθμισμένα προάστια ο Μελανσόν ξεπέρασε το 30%.

Οι ψηφοφόροι του Μακρόν και του δεξιού Φρανσουά Φιγιόν, αν και δεν έχουν ειδικό προφίλ, είναι ωστόσο περισσότεροι στα πιο ευκατάστατα κέντρα και προάστια των δέκα μεγάλων πόλεων. Είναι εκεί όπου τόσο τα ποσοστά του Μελανσόν όσο και της Λεπέν μειώνονται σημαντικά.

Ενώ δε η κύρια στρατηγική της προεκλογικής εκστρατείας της Αριστεράς είχε στόχο τα κέντρα των πόλεων, η στρατηγική επιλογή της Λεπέν ήταν οι μικρότερες κοινότητες με πληθυσμούς κάτω από 5.000 κατοίκους. Υψηλά ποσοστά κατέγραψε η Ακροδεξιά και στην περιοχή του Καλέ, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι την απομάκρυνσή τους από τη γαλλική αστυνομία.

Επίσης για πρώτη φορά προκύπτει ότι το Εθνικό Μέτωπο αύξησε τη δύναμή του στις υπερπόντιες γαλλικές κτήσεις, που σε μεγάλο βαθμό αισθάνονται εγκαταλειμμένες. Μέχρι πρόσφατα η Λεπέν ήταν περίπου ανεπιθύμητη εκεί.

Ο α΄ γύρος των εκλογών σημαδεύτηκε επίσης από τον καταποντισμό των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και την ανάδειξη ενός κεντρώου χώρου, ικανού να αμφισβητήσει ευθέως τον δικομματισμό που κυριαρχούσε μέχρι σήμερα.

Ικανοποίηση προκάλεσε πάντως η μεγάλη συμμετοχή, που έδειξε ότι η σπουδαιότητα των προεδρικών εκλογών στη γαλλική πολιτική ζωή τελικά δεν αμφισβητήθηκε.

Θρησκευτική ψήφος

Μια σημαντική πτυχή αφορά τη θρησκευτική ψήφο. Οπως προκύπτει από τις αναλύσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό των καθολικών αναμενόμενα στράφηκαν στη Δεξιά, ενώ αντίθετα οι μουσουλμάνοι επέλεξαν την Αριστερά και τώρα καλούν σε υπερψήφιση του Μακρόν στον β΄ γύρο.

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας ζητάει «να μπει τέλος στις τακτικές του αποκλεισμού και του μίσους, στις τάσεις στιγματισμού που απειλούν την κοινωνική συνοχή και την κοινή ζωή μας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσίευσε η Monde, η νεολαία της Γαλλίας προτίμησε την Αριστερά του Μελανσόν περισσότερο απ’ όλους τους άλλους υποψηφίους, ενώ ο Φιγιόν εξασφάλισε την ψήφο των ηλικιωμένων πάνω από 70 ετών.

Μακρόν και Μελανσόν υποστηρίχθηκαν από όσους διαθέτουν ανώτερο μορφωτικό επίπεδο, ενώ η Λεπέν σαφώς υπερίσχυσε στα κοινωνικά στρώματα με χαμηλότερη μόρφωση. Η εργατική τάξη μοιράστηκε κυρίως μεταξύ Μελανσόν και Λεπέν, με τη δεύτερη να υπερέχει κυρίως στις φτωχότερες περιοχές της επαρχίας.

Παρ’ όλες τις διαφορές προκύπτει ότι η γαλλική Ακροδεξιά -όσο κι αν αυτή η αναλογία είναι εξαιρετικά απλουστευμένη- προτιμήθηκε από τις ίδιες κατηγορίες πολιτών από τις οποίες εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Το σχετικά παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον σ’ αυτή την αναμέτρηση η Λεπέν αναμένεται να ηττηθεί.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Μακρόν χωρίς αντιπολίτευση
Πολιτικοί αναλυτές αναφέρονται στη ραγδαία αναρρίχηση στην εξουσία του Μακρόν, ο οποίος ξεκίνησε από το πουθενά πριν από έναν χρόνο, έκανε έφοδο στο πολιτικό τοπίο, απαγκίστρωσε κορυφαίες προσωπικότητες και...
Μακρόν χωρίς αντιπολίτευση
ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτη... η αποχή, μετά ο Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε το στοίχημα με μια σαρωτική νίκη του κινήματός του Η Δημοκρατία Εμπρός, εξασφαλίζοντας από τον πρώτο γύρο των χθεσινών βουλευτικών εκλογών πάνω από το 30% των ψήφων....
Πρώτη... η αποχή, μετά ο Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Οποιος πρόλαβε τον... πρόεδρο είδε
Σαν να έχουν περάσει εβδομάδες και όχι μόνο πέντε ημέρες από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, και τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε αναβρασμό ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου....
Οποιος πρόλαβε τον... πρόεδρο είδε
ΕΥΡΩΠΗ
Τα «στοιχήματα» νικητή και ηττημένων
Ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε πολλές και μεγάλες υποσχέσεις και τώρα οφείλει να πείσει ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από την πολιτική και κοινωνική κρίση, η Λεπέν αντιμετωπίζει την εσωκομματική (και......
Τα «στοιχήματα» νικητή και ηττημένων
ΕΥΡΩΠΗ
Προεκλογικές κωλοτούμπες
Πέντε μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Μακρόν προειδοποίησε ότι ή θα αλλάξει η Ε.Ε. ή θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα Frexit αργά ή γρήγορα, ενώ η Λεπέν δήλωσε ότι η έξοδος από την...
Προεκλογικές κωλοτούμπες
ΕΥΡΩΠΗ
«Χωρίς εμένα στις 7 του Μάη»
Αν και στο Μέτωπο της Αριστεράς δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία ανάμεσα στις τρεις επιλογές που πρότεινε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ενόψει του δεύτερου γύρου (αποχή, λευκό ή ψήφος στον Μακρόν), στα μέσα κοινωνικής...
«Χωρίς εμένα στις 7 του Μάη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας