«Δεν είμαι δικτάτορας». Σε χθεσινή αποκλειστική συνέντευξή του στο δίκτυο CNN, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε σε όσους τον επικρίνουν εντός κι εκτός συνόρων για υπερσυγκέντρωση εξουσιών και βλέπουν σοβαρές παρατυπίες στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Δήλωσε ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση αφορά τον τουρκικό λαό και όχι τον ίδιο, ενώ παραδέχτηκε: «Είμαι θνητός. Μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή»...
Ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα του έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την κάλεσε να πράξει το ίδιο.
Τόνισε τη σημασία της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντική συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, εξάλλου, ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης ο οποίος τηλεφώνησε τη Δευτέρα στον Τούρκο πρόεδρο για να τον συγχαρεί για τη νίκη (;) του στο δημοψήφισμα.
Αργά το βράδυ, το ίδιο έκανε και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.
Πίσω στην Τουρκία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξακολουθούσαν να ανταλλάσσουν πυρά με μόνιμο φόντο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την τρίμηνη παράταση της οποίας επικύρωσε χθες η Βουλή, ακολουθώντας σχετική εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Χθες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό (CHP), υπέβαλε, όπως είχε προαναγγείλει, επίσημο αίτημα στις αρχές με το οποίο ζητά να ακυρωθεί το αποτέλεσμα της κάλπης λόγω νοθείας.
Σοβαρές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία είχαν διαπιστώσει επίσης ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης προκαλώντας την οργή του Ερντογάν.
«Απαιτούμε να ακυρωθεί αυτό το δημοψήφισμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του CHP Μπουλέντ Τεστζάν από την Αγκυρα, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι τόσο στην τουρκική πρωτεύουσα όσο και στην Κωνσταντινούπολη σχημάτιζαν ουρά έξω από τα γραφεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK) για να προσυπογράψουν το σχετικό αίτημα.
Ο Τεστζάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο αριθμός των ψηφοδελτίων που λείπουν είναι «πρωτοφανής».
«Είναι φανερό ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δεν αντλεί την εξουσία του από τον λαό, τον νόμο ή το Σύνταγμα, αλλά από μια συγκεκριμένη πολιτική αρχή», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο πλαίσιο ομιλίας του στην Αγκυρα.
Στον χορό των κατηγοριών μπαίνει και η Ενωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία ανακοίνωσε ότι η απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας την τελευταία στιγμή με το να επιτρέψει την καταμέτρηση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων αντιβαίνει σαφώς στον νόμο, εμπόδισε την τήρηση κανονικών αρχείων και μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα.
Τίποτα από αυτά δεν δέχεται ο υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ομέρ Τσελίκ.
«Τα πολιτικά υποκινούμενα σχόλια σε βάρος της απόφασης του YSK να αποδεχτεί ως έγκυρα τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια είναι εσφαλμένα», τόνισε ο Τσελίκ, ο οποίος υπεραμύνθηκε του ισχυρού νομικού πλαισίου που υπάρχει στην Τουρκία και της διαδικασίας πλήρους διαφάνειας του δημοψηφίσματος.
«Η λαϊκή βούληση εκφράστηκε ελεύθερα στην κάλπη. Αυτή η ιστορία έχει τελειώσει», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, καλώντας όλες τις πλευρές να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην Τουρκία, οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν αμήχανοι και ανήσυχοι τις εξελίξεις.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε μέσω του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν μια «διαφανή έρευνα» σχετικά με τις κατηγορίες για παρατυπίες, ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για το ζήτημα της θανατικής ποινής.
«Αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περάσει από τη ρητορική στην πράξη, θα δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Τουρκία δεν θέλει να γίνει μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε ο Σχοινάς.
Τόνισε μάλιστα ότι η θανατική ποινή είναι κάτι περισσότερο από «κόκκινη γραμμή»: «Είναι η πιο κόκκινη από όλες τις γραμμές».
Χθες επίσης, η Αλέβ Κορούν, παρατηρητής του Συμβουλίου της Ευρώπης και αρμόδια ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κόμματος των Αυστριακών Πράσινων, είπε σε συνέντευξή της στο αυστριακό κρατικό ραδιόφωνο ότι υπάρχουν υπόνοιες για νοθεία έως και 2,5 εκατομμυρίων ψήφων στο τουρκικό δημοψήφισμα.
Πέρα από τους πολιτικούς, την ανησυχία τους εκδηλώνουν και επιχειρηματικοί παράγοντες.
«Ανησυχητικό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο πρόεδρος της Ενωσης Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) Ντίτερ Κεμπφ, εκφράζοντας τον φόβο ότι η Τουρκία απομακρύνεται και άλλο από τις ευρωπαϊκές αξίες.
Λογικός ο φόβος του, καθώς η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.
Πολύ λιγότερο λογική είναι η όψιμη ανησυχία πολιτικών και οικονομικών παραγόντων για τον αυταρχικό κατήφορο του Ερντογάν, ο οποίος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 απέλυσε πάνω από 100.000 δημόσιους λειτουργούς, έστειλε περίπου 40.000 ανθρώπους στη φυλακή και λογοκρίνει ΜΜΕ - χώρια τη συνεχιζόμενη σφαγή στις περιοχές των Κούρδων.
Για να συνεχιστεί δε η «δημοκρατική» παράδοση που εγκαινιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι, χθες, τουρκικό δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες σε 19 δημοσιογράφους, σκιτσογράφους και διοικητικά στελέχη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet για «παροχή βοήθειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας