Ολα της Μόσχας δύσκολα... Χθες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον έφτασε στη ρωσική πρωτεύουσα μέσα σε μια ατμόσφαιρα κυριολεκτικά καυτή για τις διμερείς σχέσεις μετά τον βομβαρδισμό συριακής βάσης από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Ο Τίλερσον αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρξε επιβεβαίωση για το αν θα γίνει συνάντηση και με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η ατζέντα όμως είναι σε κάθε περίπτωση βαριά, καθώς περιλαμβάνονται σε αυτήν οι κρίσεις στην Ουκρανία και τη Συρία, η από κοινού καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, αλλά και η Λιβύη, η Υεμένη, το Αφγανιστάν και η Βόρεια Κορέα...
Ο Τίλερσον αναχώρησε για τη Μόσχα απευθείας από την Ιταλία όπου η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του G7 έληξε χωρίς απόφαση για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Δεν προέκυψε η αναγκαία συναίνεση», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Αντζελίνο Αλφάνο, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κάνουμε διάλογο με τη Ρωσία. Δεν πρέπει να την παραγκωνίσουμε».
Πιέσεις για κυρώσεις
Εξάλλου, εκείνος που επέμενε για τις κυρώσεις δεν ήταν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αλλά ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον. Οι εφτά αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες κάλεσαν την κυβέρνηση Πούτιν να ασκήσει πιέσεις στον Σύρο πρόεδρο Ασαντ για τερματισμό του πολέμου στη χώρα του.
«Η Ρωσία μπορεί να γίνει κομμάτι αυτού του μέλλοντος και να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο. Ή μπορεί να διατηρήσει τη συμμαχία της με τη Συρία, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ», ήταν η δήλωση του Τίλερσον.
Η Ρωσία, με τη σειρά της, λίγο πριν από την άφιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, κάλεσε χθες τις ΗΠΑ σε μια «εποικοδομητική συνεργασία» και όχι «σε αντιπαράθεση». «Ελπίζουμε ότι αυτό επιθυμούν και οι ΗΠΑ», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Την ίδια στιγμή όμως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ηλέκτριζε την ατμόσφαιρα κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι ετοιμάζουν νέα προβοκάτσια στη Συρία: «Εχουμε πληροφορίες από διάφορες πηγές ότι ετοιμάζονται παρόμοιες προκλήσεις σε άλλες περιοχές της Συρίας όπως και στα νότια προάστια της Δαμασκού, όπου σχεδιάζουν να ρίξουν κάποια ουσία και να κατηγορήσουν γι’ αυτό τη συριακή κυβέρνηση».
Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, μετά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, και πρόσθεσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να ζητήσει από τον ΟΗΕ τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για το περιστατικό με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Σχολίασε μάλιστα ότι το σημερινό κλίμα θυμίζει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο Ιράκ το 2003, «όταν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρουσίαζαν τα δήθεν χημικά όπλα που βρέθηκαν στο Ιράκ και μετά από αυτό, άρχισε η στρατιωτική επέμβαση η οποία ολοκληρώθηκε με την καταστροφή της χώρας, την αύξηση της τρομοκρατικής απειλής και την εμφάνιση του ISIS στη διεθνή σκηνή».
Ενας... πρώην φίλος
Κατά πόσο άραγε θα ρίξει γέφυρες μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας ο Τίλερσον, ένας άνθρωπος που ως διευθύνων σύμβουλος της Exxon Μobil είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τη Ρωσία και είχε κατηγορηθεί γι’ αυτό από τους Δημοκρατικούς, αλλά και από αρκετούς Ρεπουμπλικανούς, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ τον επέλεξε για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών; Τώρα όμως ο Τίλερσον δεν πηγαίνει στη χώρα ως επιχειρηματίας, αλλά ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Σε μια φάση μάλιστα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελέγχεται για τις τυχόν «ανάρμοστες» επαφές στελεχών της με τη Μόσχα και με τους Δημοκρατικούς να επιμένουν ότι η Ρωσία επιχείρησε να επηρεάσει την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία.
Ο Τίλερσον θα συναντήσει σήμερα τον Λαβρόφ με το σύνθημα «η βασιλεία του Ασαντ τελειώνει». Για να μην υπάρχει μάλιστα καμία αμφιβολία για τις αμερικανικές προθέσεις, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένη αναφορά του Λευκού Οίκου που δημοσίευσαν χθες οι New York Times, η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Ρωσία ότι συγκαλύπτει τη συριακή κυβέρνηση στο θέμα της πρόσφατης επίθεσης με χημικά όπλα που προκάλεσε δεκάδες νεκρούς.
Τέλος, σε μια διαφορετική, αλλά όχι άσχετη εξέλιξη, ο Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε χθες την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Το Μαυροβούνιο, που θα γίνει το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ, προσκλήθηκε στη Βορειοανατολική Συμμαχία τον Δεκέμβριο του 2015 και η Αμερικανική Γερουσία τον περασμένο μήνα ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της προσχώρησης της βαλκανικής χώρας στη Συμμαχία.
Σαφές μήνυμα των ΗΠΑ προς τη Μόσχα ότι θα δυσχεράνουν κάθε προσπάθειά της να αυξήσει την επιρροή της στην Ευρώπη...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας