• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 18.4°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 17.1°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.0°C / 16.0°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 3.9°C / 10.0°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 9.0°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  2 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 16.0°C
  0 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 18.2°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 9.3°C / 15.5°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 15.6°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  82%

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον

AP PHOTO / KIRSTY WIGGLESWORTH

«Το Λονδίνο δεν κάνει παζάρια με την ασφάλεια της Ευρώπης»

 • A-
 • A+

Αρχισαν οι αψιμαχίες και οι προειδοποιήσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Μ. Βρετανίας, εν όψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στη Βαλέτα της Μάλτας –με αφορμή τη διαβίβαση στις κυβερνήσεις των «27» των κατευθυντήριων γραμμών για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο– προειδοποίησε το Λονδίνο ότι «οφείλει να “τιμήσει” τις οικονομικές δεσμεύσεις» του απέναντι στους πρώην εταίρους του στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μια αναφορά στην αποζημίωση που ζητούν οι «27» από τη Μ. Βρετανία λόγω του Brexit, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60 δισ. ευρώ.

Εχει γυρίσματα η Ιστορία: αυτή τη φορά δεν είναι η Μ. Βρετανία που ζητεί επιστροφή χρημάτων, με την περίφημη φράση της Μάργκαρετ Θάτσερ «Θέλω τα χρήματά μου πίσω», αλλά η Ε.Ε.

Δεύτερη προειδοποίηση του Πολωνού προέδρου των «27»: «Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο παζαριών» στις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις Η.Β.-Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στο Η.Β. (κάπου 3,5 εκατομμύρια), αλλά και οι Βρετανοί που βρίσκονται σε χώρες των «27» (1,5 εκατ. περίπου), αποτελούν το μεγάλο «όπλο» του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις.

Ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, που έχει αναλάβει τον ρόλο του διαπραγματευτή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει δηλώσει ότι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, που μετά το Brexit βρίσκονται στον «αέρα». Μιλάμε για το δικαίωμα εγκατάστασης, πρόσβασης στην αγορά εργασίας, συνταξιοδότησης και κοινωνικής ασφάλειας.

Για τους «27», οι πολίτες αυτοί δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διακρίσεων λόγω του Brexit.

Σύμφωνα όμως με τον βρετανικό Τύπο, μετά την 29η Μαρτίου –ημερομηνία κατά την οποία υπέβαλε επίσημα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι το αίτημα της χώρας της για έξοδο από την Ε.Ε.–, οι πολίτες των «27» που εγκαθίστανται στο Η.Β. δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα σε σχέση με αυτούς που είναι ήδη εγκατεστημένοι. Και έπεται συνέχεια...

Ως προς τη μορφή των μελλοντικών διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν τον Ιούλιο, το τοπίο είναι θολό. Η Ε.Ε. ενδέχεται να επιμείνει σε μία περίοδο «προπαρασκευαστικών διαβουλεύσεων» για τη «μελλοντική σχέση» με το Η.Β., μόνο σε περίπτωση που διαπιστωθεί «επαρκής πρόοδος» στη συμφωνία που θα ρυθμίζει τους όρους του διαζυγίου.

Ουσιαστικά, να τηρήσει το Λονδίνο τις οικονομικές δεσμεύσεις του, που σημαίνει την πληρωμή του τσεκ στους πρώην εταίρους. Το Η.Β. φυσικά είναι τελείως αντίθετο με την απαίτηση αυτή των «27».

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι φαίνονται πρόθυμοι να ορίσουν στο πλαίσιο των «προκαταρκτικών συζητήσεων» μια σειρά από «μεταβατικά μέτρα» για να περιοριστεί το συναίσθημα της ανασφάλειας μετά το Brexit. Είναι μία από τις κατευθυντήριες γραμμές που έστειλε ο Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες των «27».

Στη σύνοδο κορυφής της 29ης Απριλίου, που θα είναι ειδικά αφιερωμένη στο Brexit, αναμένεται να υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα για τις προθέσεις και τη στρατηγική των δύο πλευρών, αλλά και το κατά πόσον οι «27» θα διαμορφώσουν ενιαία στάση.

Προς το παρόν, το Λονδίνο ελπίζει ότι οι πρώην εταίροι του θα εμφανιστούν διχασμένοι έναντι του Brexit και αναμένεται να κάνει τα δέοντα για τον σκοπό αυτό.

Το Η.Β. θα βασιστεί για να σπείρει ζιζάνια, κυρίως στις εμπορικές συναλλαγές με ορισμένους από τους «27» (η Γερμανία π.χ. είναι η πρώτη εξαγωγέας χώρα της Ε.Ε. στη βρετανική αγορά), στο ενδεχόμενο να καταστεί το Η.Β. φορολογικός παράδεισος που θα προσελκύει επιχειρήσεις και κεφάλαια των «27», και στο θέμα της ασφάλειας της Ευρώπης, ως πυρηνική δύναμη, κλείνοντας το μάτι στις χώρες της Βαλτικής και γενικά της Ανατολικής Ευρώπης, που θεωρούν ότι η Μόσχα έχει απειλητικές διαθέσεις εναντίον τους.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον, που συμμετείχε χθες στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «το Λονδίνο δεν θα κάνει παζάρια για την ασφάλεια της Ευρώπης» με αφορμή το Brexit. Με άλλα λόγια, το Η.Β. εγγυάται την ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Αμερικανός ομόλογός του, Ρεξ Τίλερσον, ζήτησε από την πλευρά του, στην ίδια σύνοδο, να βάλουν οι Ευρωπαίοι το χέρι τους στην τσέπη για την ασφάλεια (ΝΑΤΟ) της ίδιας της Ευρώπης. Το παιχνίδι, λοιπόν, είναι σύνθετο και πολύπλοκο...

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανική ομίχλη σκέπασε τις Βρυξέλλες
Ηταν που ήταν θολή η κατάσταση γύρω από το brexit, μετά την καταψήφιση όμως από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 25 Νοεμβρίου μεταξύ των 27 εταίρων και της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι...
Βρετανική ομίχλη σκέπασε τις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ανγκελα μιλάει πάντα τελευταία
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει μπροστά του τις εκλογές του 2017 και φοβάται ότι όσο διαρκεί η αβεβαιότητα του Brexit θα επηρεαστεί αρνητικά η γαλλική οικονομία, η οποία από καιρό δεν στέκει καλά στα πόδια της και χάρη...
Η Ανγκελα μιλάει πάντα τελευταία
ΕΥΡΩΠΗ
Εκνευρισμός στην Ε.Ε., ειρωνείες και απειλές από αξιωματούχους
Οι Βρυξέλλες βλέπουν να έρχεται ένα άτακτο Brexit και εντείνουν τις προειδοποιήσεις προς το Λονδίνο. Ενόψει της συνόδου κορυφής της 10ης Απριλίου, οι εταίροι –ακόμη– του Ηνωμένου Βασιλείου διαπιστώνουν,...
Εκνευρισμός στην Ε.Ε., ειρωνείες και απειλές από αξιωματούχους
ΕΥΡΩΠΗ
Λάβρος ο Τουσκ κατά του Λονδίνου
Βρυξέλλες και Λονδίνο ανταλλάσσουν πυρά γύρω από το Brexit που συνεχίζει να λιμνάζει, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συναντάται σήμερα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ...
Λάβρος ο Τουσκ κατά του Λονδίνου
ΕΥΡΩΠΗ
Η Επιτροπή... ανακάλυψε τις «χρυσές βίζες»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ξύπνησε» στο θέμα της χορήγησης «χρυσής βίζας» από κοινοτικές χώρες σε υπηκόους τρίτων χωρών, που έχει καταντήσει ανεξέλεγκτο εμπόριο με ύποπτες επεκτάσεις, και ζητεί από 20 κράτη-μέλη,...
Η Επιτροπή... ανακάλυψε τις «χρυσές βίζες»
ΕΥΡΩΠΗ
Brexit: Η δύσκολη μοιρασιά μετά το διαζύγιο
Το Brexit αποτελεί γεγονός ακόμη και από πλευράς νομικής διαδικασίας, με την απόφαση αποχώρησης που εξέδωσε χθες το Συμβούλιο της Ε.Ε. Ποιος έχασε και ποιος κέρδισε;
Brexit: Η δύσκολη μοιρασιά μετά το διαζύγιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας